Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

109 resultaten


ID: 131829 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Ulvend (Voeren)
De houtkant bij Ulvendkerkberg staat op een talud in een zijvallei van de Voer. Hij bestaat uit gewone hazelaar, meidoorn, gewone beuk, gewone es, scherpe hulst, zoete kers, sleedoorn en zomereik. Er is een natuurlijke verrijking met wilde bosrank.


ID: 131830 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs verlaten holle weg

Ulvend (Voeren)
De gemengde houtkant bij het gehucht Ulvend staat in het talud van een verlaten holle weg. De soortenrijke houtkant bestaat uit gewone hazelaar, zoete kers en meidoorn. Gewone haagbeuk komt voor als opgaande boom, en als knotboom, met omtrek van 310 cm. Gewone es komt voor als opgaande boom, hulst en zomereik als opgaande boom met een omtrek van meer dan 250 cm. Er is een natuurlijke verrijking met roos.


ID: 304885 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard

Ulvend (Voeren)
Rond het gehucht Ulvend staat op de Kabinetskaart van de Ferraris een cluster van hoogstamboomgaarden ingetekend. Op alle latere kaarten blijven deze percelen hoogstamboomgaard. De huidige hoogstamboomgaard bestaat uit een 25-tal perelaars omgeven door een geschoren veekeringshaag van meidoorn met veel bijmenging van hulst. Er bevinden zich verschillende bollen geschoren hulst als boerentopiary in de haag. De hoogstamboomgaarden in Voeren kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekidentiteit van het landschap. Hoogstamboomgaarden hebben een hoge erfgoed- en natuurwaarde en herbergen vaak nog oude fruitrassen.


ID: 131862 | Landschappelijk element

Houtkant als erosiebestrijding

Veurs (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op een talud tussen twee weilanden. De houtkant bestaat uit twee knoteiken, hulst, gewone hazelaar en meidoorn.


ID: 131914 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud holle weg

Veurs (Voeren)
De houtkant op het talud van de holle weg die vanuit Veurs naar het zuiden loopt bestaat uit zeer oude knotbomen van gewone haagbeuk, winterlinde, olm, zomereik, gewone hazelaar, knotbomen en hakhout van gewone es, hulst en gewone aalbes. Op de kop van het talud staat meidoorn als veekeringshaag.


ID: 300892 | Landschappelijk element

Afsluitingshagen bij hoevetje

Anzegemseweg, Groenstraat (Wortegem-Petegem)
De goed onderhouden, oude afsluitingshagen bij het hoevetje bestaan uit vijf te onderscheiden onderdelen. Naast scheerhagen van haagbeuk, beuk, hulst en haagliguster is er ook een op stam gezette hulst. Tegen de noorwestzijde van het erf bevindt zich een scheerhaag van ruwe iep wat eerder uitzonderlijk is.


ID: 300074 | Landschappelijk element

Drie opgaande hulsten in pastorietuin

Handelslei 33 (Zoersel)
De drie opgaande hulstbomen bevinden zich in de voortuin van de pastorie. De hulstbomen zouden kort na de Franse Revolutie (vermoedelijk in 1803) door de toenmalige pastoor Van Ael geplant zijn.


ID: 130576 | Landschappelijk element

Op stam gezette bonte beshulst in pastorietuin

Strijpenplein 2 (Zottegem)
Aansluitend bij de 19de-eeuwse pastorie is er een achtertuin uit die zelfde periode. Een deel van de nog oorspronkelijke beplantingen is bewaard gebleven. Deze op stam gezette bonte beshulst behoort nog tot dit plantenassortiment.


ID: 130067 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van hulst bij pastorietuin

Latemdreef 55 (Zwalm)
De tuin bij de pastorie is aan de straatzijde afgesloten met een gemengde scheerhaag in hoofdzaak bestaande uit scherpe hulst met een bijmenging van een, al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt, assortiment van haagbeuk, hazelaar, es, haagliguster en vlier. De in oorsprong wintergroene haag heeft hier als functie inkijken te voorkomen en met het gebruik van scherpe hulst indringing te verhinderen.