Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

109 resultaten


ID: 134540 | Landschappelijk element

Boerentuin

Koersel-Dorp 24 (Beringen)
Gemengde moes- en bloementuin met snoeivormen, naast en achter een dorps­huis uit 1856, met blau­were­gen tegen de straat­gevel.


ID: 134537 | Landschappelijk element

Parkje van het kasteel Quanonen

Pastorijstraat 2 (Beringen)
Parkje in landschappelijke stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw en uitgebreid rond 1900.


ID: 303286 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Spaas met tuin

Munsterbilzenstraat 28 (Bilzen)
De notabelenwoning, in 1909 gebouwd door dokter Spaas die er ook zijn praktijk hield, heeft een complexe plattegrond, twee bouwlagen op een verhoogde begane grond, drie brede traveeën en hoge leien schilddaken met puntgevels en een lagere bijbouw onder platdak met er tegenover het dienstgebouw. Tuin met mooi inrijhek, siervaas, bank, ijzeren prieel en enkele bomen uit de bouwtijd.


ID: 134469 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Schiplaken

Kasteeldreef 5-6 (Boortmeerbeek)
Landhuis uit de wederopbouwperiode, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog naar model van het voormalige neoclassicistisch landhuis uit circa 1820; heropgebouwd landhuis met oudere dienstgebouwen uit de 18de en 19de eeuw, omgeven door landschappelijk park; kasteeldomein teruggaand op oudere kasteelsite in oorsprong een middeleeuwse kasteelmotte, tijdens de 17de eeuw omgebouwd tot barokke waterburcht met parterretuin, oranjerie en sterrenbos; circa 1820 heraangelegd als romantisch 'rivierlandschap' uitlopend in bos van circa 100 hectare.


ID: 301728 | Landschappelijk element

Twee geschoren hulststruiken in voortuin pastorie

Vedastusstraat 2 (Borgloon)
In de voortuin van de pastorie van Hoepertinge staan twee geschoren hulststruiken met geelgerand blad. Ze staan als twee beeldbepalende wachters uiterst links en uiterst rechts van de voortuin bij het tuinmuurtje langs de straat.


ID: 132576 | Landschappelijk element

Gemengde haag als erfafsluiting

Boskant 65 (Bornem)
Het erf van een boerderij wordt langs de straatkant deels afgesloten door een gemengde haag van voornamelijk meidoorn en haagbeuk met bijmenging van vlier, sleedoorn, hulst, liguster, taxus en veldesdoorn.


ID: 133002 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van hulst bij kerkhof Hingene

Edmond Vleminckxstraat 1 (Bornem)
Wintergroene afsluitingshaag bij het kerkhof van Hingen.


ID: 133015 | Landschappelijk element

Scheerhaag als erfafsluiting

Spuistraat 20 (Bornem)
Een deel van het erf wordt afgesloten met een oude scheerhaag die bestaat uit haagbeuk en gewone hulst. De haag wordt op traditionele wijze jaarlijks geschoren en de haag schermt het erf af tegen mogelijke indringing.


ID: 133180 | Landschappelijk element

Hulst als fetisjboom bij bron Rietfonteintje

Brakelbosstraat, Laaistok (Brakel)
In het Brakelbos bij het Rietfonteintje, één van de bronnen waaruit de Zwalmrivier ontstaat, is een hulst als fetisjboom in gebruik genomen. Kleurrijke linten met boodschappen zijn er opgehangen. Of hier deze rituelen gestoeld zijn op oude tradities kon niet achterhaald worden.


ID: 300910 | Landschappelijk element

Oude gemengde afsluitinghaag

Biezestraat 27 (Deinze)
Aan de straatzijde wordt het erf bij de hoeve Biezenstraat 27 afgesloten met een oude scheerhaag. De haag is ongeveer 100 meter lang en heeft een gemengde soortensamenstelling. Afsluitingshagen hebben de eigenschap dat ze zéér dicht werden gemaakt om indringing te voorkomen en om tevens het kleinvee op het erf te houden.