Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

215 resultaten


ID: 133263 | Landschappelijk element

Bundelboom van vijf platanen bij Kasteel van Kwabeek

Neervelpsestraat 11 (Boutersem)
Achter het kasteel van Kwabeek staat een enorme mooi ontwikkelde meerstammige plataan. Met zijn circa 10 meter stamomtrek behoort hij tot de dikste bomen van Vlaanderen. De boom zou aangeplant zijn in 1810, maar eigenlijk heeft men een beetje vals gespeeld. Men heeft toen niet één maar wel vijf bomen geplant in de zelfde plantput. Men noemt dit bundelbomen en het is een planttechniek die in de parkaanleg wel eens meer werd toegepast om snel het effect van dikke bomen te verkrijgen.


ID: 301028 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde platanen bij een wegkruis

Rijstveldweg (Brakel)
Twee gekandelaarde platanen bij een wegkruis. De bomen zijn aangeplant op een restperceeltje dat afgesneden is, door de aanpalende losweg, van het moederperceel aan de overkant. De platanen zijn gekandelaard en staan zoals wachters aan de beide zijden van het wegkruis.


ID: 307669 | Landschappelijk element

Kasseiweg Emiel Clauslaan

Emiel Clauslaan (Deinze)
Dit gedeelte van de Emiel Clauslaan is een relict van de oude, gekasseide steenweg (Gent-Deinze) met bijhorende straatbeplanting.


ID: 134473 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begijnhofpastorie met tuin

Begijnenstraat 66 (Diest)
Traditionele vleugels van de voormalige pastorie van het begijnhof, in het tweede kwart van de 18de-eeuw vlak buiten de ommuring van het begijnhof opgetrokken te midden van een ruimte tuin met de Demer als natuurlijke begrenzing. Relict van de landschappelijke tuin van circa 1890, met vijvertje met brugje, eilandje, bruine beuken in '12 Apostelen'formatie; dikste treurginkgo van België op het erf van de pastorie.


ID: 134475 | Landschappelijk element

Tuin van het algemeen ziekenhuis

Michel Theysstraat 18 (Diest)
Overblijfsel in een sterk gedegradeerde omgeving van een vroeglandschappelijke tuin met serpentinevijver, uit het begin van de 19de eeuw; een gedeelte van de vijver en enkele oude bomen bleven bewaard.


ID: 134474 | Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin en de tuin van brouwerij De Wereld

Michel Theysstraat 60 (Diest)
Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwekerk gebouwd tussen 1761 en 1763 naar ontwerp van architect Frans II Somers, gelegen in pastorietuin met beplatingsrelicten (enkele monumentale bomen) van een landschappelijke tuin en de tuin van de in 1978 afgebroken brouwerij 'De Wereld'. Voormalige inrijpoort in Lodewijk-XVI-stijl geïntegreerd in nieuwbouw ter hoogte van de Verversgracht.


ID: 78583 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof Ter Heyde

Terheidedreef 1-7 (Diksmuide)
Kasteelsite Hof Ter Heyde, gelegen in bebost gebied en toegankelijk via de Terheidedreef. Het kasteel is opgebouwd uit vijf duidelijk te onderscheiden bouwdelen, namelijk de zuidelijke woontoren van circa 1350, het oostelijke hoofdgebouw en de noordelijke traptoren opklimmend tot de 15de eeuw, een westelijke voorbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, en een derde toren uit eind 19de eeuw. Bij het landhuis horen nutsgebouwen, uitgevoerd in rode baksteenbouw met een regionalistische inslag. Ten noorden aan de dreef ligt de laat 19de-eeuwse of vroeg 20ste-eeuwse boswachterswoning en aansluitend ommuurde moestuin met nutsgebouwen. Ten noordoosten van het centraal gelegen kasteel, laat 19de-eeuwse hoeve. Ten zuidoosten van het kasteel, laat 19de-eeuws koetshuis met stallingen en huis. Omringend park met restanten van walgracht, gazons, solitaire bomen en noordwaartse vista. Met dreven doorsneden bos ten noorden met bunkers uit WO I.


ID: 39058 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein De Verlosser

Brusselstraat 647-649 (Dilbeek)
Eclectisch landhuis uit neotraditionele bak- en zandsteen in ommuurd domein op het hoogste punt van Sint-Ulriks-Kapelle. Gebouwd in de jaren 1880 met vergrotingen uit de jaren 1930, omringd door een park van 7 hectare in laat-landschappelijke stijl. In het domein liggen nog verschillende bijgebouwen: ten noordwesten van het landhuis tegen de Brusselstraat ligt een voormalige aalmoezenierswoning, ten noorden ligt de voormalige oranjerie met stal en koetshuis, een voormalige duiventil ligt tussen het landhuis en de oranjerie, ten noordoosten werd circa 1960 een noviciaat opgericht, ten oosten het bijgebouw "les treize colonnes", verspreid in het zuidelijk parkgedeelte liggen nog twee vogelkooien, een bunker en een kapel.


ID: 134729 | Landschappelijk element

Domein Chantemerle

Itterbeeksebaan, Kerkstraat 23-25 (Dilbeek)
Neotraditionele dienstgebouwen, waaronder hovenierswoning en watertoren-badhuis, bij intussen afgebroken herenhuis, gelegen in verwilderd landschappelijk park van 1 hectare 20 are dat aangelegd werd in 1880-1900, met kunstmatige grot en vervallen serres.


ID: 134718 | Landschappelijk element

Tuin van de villa van Wolsem

Lange Haagstraat 1 (Dilbeek)
Villa in ingetogen en door latere verbouwingen afgezwakte modernistische stijl, gebouwd rond 1935 en gelegen in landschappelijk park van 2 hectare, aangelegd in de jaren 1870 en circa 1935 voorzien van modernistische aanleg met betontegelpad, zwembad en duiktoren.