Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

322 resultaten


ID: 302864 | Landschappelijk element

Drie knotessen als perceelsrandbeplanting

Bergeveldstraat (Glabbeek)
Ten zuiden van de dorpskern van Kapellen ligt een weiland met dertien opmerkelijke knotbomen. Deze hoger gelegen locatie is historisch bekend als de Drogeweide. De beschermde knotbomen bestaan uit acht zomereiken (Quercus robur), drie gewone essen (Fraxinus exelsior) en twee knotwilgen (Salix sp.). De knotbomen langsheen de Bergeveldstraat, acht knoteiken en twee knotwilgen, zijn een beeldbepalend object, vooral omwille van hun hoogte. Zij hebben een representatieve groeivorm. De knotbomen in het weiland, drie knotessen, zijn lager en staan opmerkelijk scheef.


ID: 300808 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Bunsbeek

Bunsbeekdorp 8-10 (Glabbeek)
De villa werd eind jaren 1930 gebouwd in opdracht van Théodore Henderiks, op de plaats van het 19de-eeuwse kasteel dat daarvoor werd afgebroken. De Brusselse architecten R. Dejeneffe en J. Thomas tekenden het ontwerp, waarin structuur, interieur, exterieur en landschap tot één geheel worden versmolten. Omgeven door een park van 3 hectare 29 are (moestuin en boomgaard inbegrepen), rond de villa aanleg in neoformele stijl met invloeden uit ‘Nouveau jardin pittoresque’; diverse bomen uit de 19de-eeuwse landschappelijke aanleg (bij voormalig eclectisch kasteel).


ID: 133148 | Landschappelijk element

Knotbomenrij langs oever Maalbeek

Beekweg, Beiaardlaan, Borrestraat, Kloosterdam, Tommenmolenstraat (Grimbergen)
De knotbomenrij van hoofdzakelijk wilg bevindt zich op beide oevers van de Maalbeek, meestal afwisselend op de linker- of de rechter oever. De knotbomenrij komt voor in combinatie met het wandelpad langs de Maalbeek.


ID: 133123 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van els en wilg

Benedestraat (Grimbergen)
De knotbomenrijen liggen rond een weiland dat in de buurt van de Benedestraat ligt. De drie zuidelijke bomen zijn zwarte elzen met knothoogte 1,8 meter. De middelste heeft een omtrek van 123 centimeter. Ten noorden van deze bomen, op dezelfde perceelgrens, staan er 3 bindwilgen. De knothoogte bedraagt hier 2,5 meter. De zuidelijkste van dit groepje van drie bomen heeft een omtrek van 310 centimeter. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.


ID: 133125 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij langs Lintbeek

Benedestraat (Grimbergen)
De knotbomenrijen ligt in een weiland dat in de buurt van de Benedestraat ligt. De soorten bestaan uit verschillende wilgensoorten, waaronder schietwilg. De bomenrij ligt op de perceelgrens en langs een waterloop. Deze perceelsrand vormt tevens de grens tussen de gemeenten deelgemeenten Humbeek en Grimbergen. De meest oostelijke boom is de dikste, en heeft een omtrek van 263 centimeter. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.


ID: 133068 | Landschappelijk element

Knotwilgenrijen langs weide

Diegemput, Oyenbrugstraat (Grimbergen)
Knotwilgenrijen omzomen het driehoekig grasland dat aan alle zijden omsloten wordt door Diegemput en de Oyenbrugstraat. De perceelsrandbegroeiing bestaat uit verschillende soorten wilgen. De rijen zijn vrij gaaf en herkenbaar aanwezig, en typeren het gesloten en kleinschalige beeld van de Maalbeekvallei.


ID: 133074 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Gasthuispachthofstraat, Heidebaan (Grimbergen)
Lange knotbomenrij op de perceelsgrens.


ID: 133075 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Gasthuispachthofstraat (Grimbergen)
Knotbomenrij op de perceelsgrenzen van weiden en akkers. De wilgenrij is op regelmatige plantafstanden aangeplant en de bomen zijn op traditionele wijze geknot in functie van brandhoutopbrengst. De knotbomen, die bestaan uit verschillende variëteiten van wilg, worden nog periodiek beheerd.


ID: 133227 | Landschappelijk element

Knotbomenrij langs kerkwegel

Grote Kerkvoetweg, Vaartstraat (Grimbergen)
De knotbomenrij bevindt zich langs de perceelsgrens van een grasland en twee voetwegen. Voetweg 62 loopt noord-zuid van de Maalbeek richting Borcht, en de Grote Kerkvoetweg van Grimbergen naar Eppegem.


ID: 133126 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Holbroek, Humbeeksesteenweg (Grimbergen)
De perceelsrandbegroeiing van een grasland in Holbroek bestaat uit een lange knotbomenrij van verschillende wilgensoorten. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.