Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1287 resultaten


ID: 131914 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud holle weg

Veurs (Voeren)
De houtkant op het talud van de holle weg die vanuit Veurs naar het zuiden loopt bestaat uit zeer oude knotbomen van gewone haagbeuk, winterlinde, olm, zomereik, gewone hazelaar, knotbomen en hakhout van gewone es, hulst en gewone aalbes. Op de kop van het talud staat meidoorn als veekeringshaag.


ID: 132235 | Landschappelijk element

Gekandelaarde zomerlinde

Viséweg (Voeren)
De gekandelaarde zomerlinde staat centraal op een klein pleintje met steenslagverharding, in de bocht van de Viséweg.


ID: 132300 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde

Vitschen (Voeren)
De opgaande zomerlinde bevindt zich in een beboste strook op de rechter oever van de Noorbeek. De boom staat aan de rand van het bosje en begeleidt een zicht vanuit het Kasteel Altenbroek in westelijke richting. De boom is om deze specifieke reden op deze plaats aangeplant.


ID: 132234 | Landschappelijk element

Bomenrij van opgaande zomerlinde

Voerenstraat (Voeren)
De bomenrij van opgaande zomerlinden is aangeplant op de oever van de Berwijn, parallel met de Voerenstraat. De bomenrij heeft zowel een functie van wegbeplanting als het voorkomen van erosie door de aanpalende waterloop. De boomwortels stabiliseren de oever van de Berwijn, de enige grotendeels vrij meanderende rivier in Vlaanderen met zo'n groot debiet.


ID: 131724 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde op erf

Vrijthof 2 (Voeren)
De opgaande zomerlinde is aangeplant op een erf. Lindes op erven hebben ook vaak een functie als productieboom (bijvoorbeeld theebereiding) en houtproductie (brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering). De boom is aangeplant als schermbeplanting (zonne- of wind- en regenscherm). De hoeve met bijhorende erfbeplanting staat op de Poppkaart aangegeven. Op latere topografische kaarten uit de 19de en 20ste eeuw blijft deze situatie ongewijzigd.


ID: 131463 | Landschappelijk element

Dreef van zomerlinde bij Kasteel de Borrekens

Lindendreef (Vorselaar)
Deze zomerlindedreef werd aangeplant ter verbinding van het kasteel de Borrekens met de kerk en de pastorie in het centrum van Vorselaar. Door deze verbinding illustreert de dreef de historische relatie tussen de kerkelijke en wereldlijke macht. Tevens is de dreef één van de vormgevende elementen van het dorpscentrum.


ID: 88437 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met lindes

Groenselstraat, Korte Beulestraat (Waasmunster)
Processiekapel gelegen op een merendeels betegeld perk met twee lindes als kapelbomen. Herinneringssteen binnenin met vermelding van bouwjaar 1929 en architect Nachtergaele. Rechthoekige bak- en natuurstenen wegkapel met sierankers en onder pannen zadeldak.


ID: 133353 | Landschappelijk element

Kapellinde Sombeke

Veldstraat (Waasmunster)
Naast het Onze-Lieve-Vrouwkapelletje in een bocht van de Veldstraat is een opgaande zomerlinde aangeplant. Het kapelletje dateert uit 1950 en heeft zijn naam gegeven aan de nabijgelegen Kapelwijk.


ID: 131638 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linden bij dorpswoning

Langelede 94 (Wachtebeke)
Twee gekandelaarde linden aangeplant aan de straatzijde van een dorpswoning (mogelijk een vroegere herberg). Onder de bomen kon men vertoeven in de schaduw en genieten van een frisse pint.


ID: 207861 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Zomerlinde met kruisbeeld

Grote Heerweg (Waregem)
Kruisbeeld uit de jaren 1930, opgehangen aan de lindeboom aan het begin van de erfoprit naar de dieper gelegen hoeve "De Cleurvinck". De lindeboom is vermoedelijk ongeveer 200 jaar oud en wordt ook de "Vanackers linde" genoemd.