Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

190 resultaten


ID: 300013 | Landschappelijk element

Houtkant op wegtalud langs Zeitje

Zeitje (Maarkedal)
Ten zuiden van de gesloten hoeve, gelegen aan de Holandstraat 2, wordt het erf afgebakend met een wegtalud. Het is een indrukwekkend talud dat nog de sporen draagt van een traditioneel onderhouden houtkant. Es en veldesdoorn als hakhout; eik, haagbeuk en es als knotbomen en es, beuk, haagbeuk, eik en canadapopulier als opgaande bomen. Het zijn oude cultuurvariëteit van canadapopulier die zijn uitgegroeid tot zware exemplaren. De houtkant voorkomt hier erosie en het grote niveauverschil verraad hier zijn eeuwenoude aanwezigheid.


ID: 134065 | Landschappelijk element

Gemeentelijk park Neromhof

De Biest 10, Ossegemstraat 163, Papenboskant 1A (Meise)
Park in landschappelijke stijl van circa 9,5 hectare met vijver, aangelegd in een bosrijke omgeving bij een rond 1905 gebouwde cottage met neerhof; sporen van oudere aanleg; gemeentelijk openbaar park sinds 1977. Van het oorspronkelijke Neromhof bleef enkel het poortgebouw in cottagestijl bewaard.


ID: 134062 | Landschappelijk element

Domein Terassel

Nieuwelaan 69-71 (Meise)
Eclectische villa uit de jaren 1890, heropgebouwd na een brand in 1914, omgeven door park in landschappelijke stijl van 3 hectare, aanvankelijk 4 hectare.


ID: 133377 | Landschappelijk element

Houtkant met fladderiep bij motte

Torrekensstraat (Merelbeke)
Een houtkant, met nog sporen van een traditioneel hakhoutbeheer, staat op de flanken van de motte. Er is redelijk wat opslag aanwezig van olm (ruwe, gladde en bastaard olmen), hakhoutstoven van es en tamme kastanje en verschillende hakhoutstoven van de zeldzame fladderiep. Een hoge hakhoutstoof van fladderiep werd gemeten op 80 cm boven het maaiveld en had een stamomtrek van 233 cm. Er staan ook een paar opgaande bomen, een canada populier en een olm.


ID: 132082 | Landschappelijk element

Treuriep Coolsenhof

Schone-Veldstraat 6 (Ninove)
In de tuin bij het Coolsenhof staat een zeldzame treurvorm van de ruwe iep. De boom heeft een mooi ontwikkelde groeivorm en meet een stamomtrek van 331 cm (2011). Iepen hebben het hard te verduren gehad ten gevolge van de iepenziekte. Nagenoeg alle park- en laanbomen zijn afgestorven. Dit exemplaar is bijgevolg één van de nog weinig overlevende iepen.


ID: 77710 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Leopoldpark

Leopold II-laan, Leopoldpark (Oostende)
Het Leopoldpark van Oostende werd tijdens de tweede helft van de 19de eeuw aangelegd naar ontwerp van Louis Fuchs. Het park omvat tevens enkele elementen die al dan niet in de loop der tijd werden toegevoegd en intussen essentieel en geïntegreerd onderdeel van de parkaanleg zijn, onder meer de brugjes, het bloemenuurwerk (met klok), de parkkiosk en de pergola.


ID: 308311 | Landschappelijk element

Opgaande olm bij toegangsweg tot hoeve

Mansteen 125 (Opwijk)
Deze opgaande olm staat bij een toegangsweg tot een historische gesloten hoeve.


ID: 300432 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Bisdom

Dreef 46, Grotstraat 49 (Overijse)
Landhuis uit 1881 met dwarse uitbreiding geregistreerd in 1920 en bijgebouwen ontstaan uit een oudere hoeve, gelegen in een groot domein met aangelegde tuin en moestuin.


ID: 133088 | Landschappelijk element

Gemengde haag als erfafsluiting

Vliegveldweg 2 (Pittem)
Door het gebruik van meidoorn en hulst in een dicht plantverband is de haag ondoordringbaar. Door ze periodiek te scheren wordt ze op traditionele wijze onderhouden. De haag is geplant langs de perceelgrens en is nog een representatief voorbeeld van een scheerhaag dienstig als erfafsluiting.


ID: 308976 | Landschappelijk element

Gemengde veekeringshaag rond huiskavel

Pastoorstraat 15 (Poperinge)
Gemengde veekeringshaag rond huiskavel van dorpshoeve.