Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

189 resultaten


ID: 132664 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant met populier als hoekboom

Vissegem (Brakel)
Gemengde houtkant op een talud met in deze beekvallei een erosie werende functie.


ID: 302181 | Landschappelijk element

Hakhoutperceel Blauwe Torenbosje

Blankenbergse Steenweg (Brugge)
Laaggelegen hakhoutperceel zogenaamd 'Blauwe Torenbosje' als klein, resterend polderbosje ingeplant met populieren.


ID: 131483 | Landschappelijk element

Opgaande ruwe iep bij Sint-Salvatorskerkhof

Sint-Salvatorskerkhof (Brugge)
De solitaire opgaande boom is binnen de voormalige kerkhofzone, dicht bij het portaal van de gotische Sint-Salvatorkathedraal, aangeplant. Het betreft een ruwe iep (Ulmus glabra) met een respectabele stamomtrek van 389 cm (2013). Bijna alle opgaande iepen zijn ten gevolge de iepenziekte gestorven, de weinige overgebleven iepen zijn daarom uiterst zeldzaam.


ID: 300910 | Landschappelijk element

Oude gemengde afsluitinghaag

Biezestraat 27 (Deinze)
Aan de straatzijde wordt het erf bij de hoeve Biezenstraat 27 afgesloten met een oude scheerhaag. De haag is ongeveer 100 meter lang en heeft een gemengde soortensamenstelling. Afsluitingshagen hebben de eigenschap dat ze zéér dicht werden gemaakt om indringing te voorkomen en om tevens het kleinvee op het erf te houden.


ID: 134471 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Warandepark

Graanmarkt, Sint-Janstraat 2, 2A (Diest)
De Warande is een heuvel van Diestiaans ijzerzandsteen in het midden van de stad, met een donjon­ motte en sporen van een 14de-eeuwse burcht. Het park werd aangelegd in landschappelijke stijl circa 1880 met als middelpunt de donjonmotte als lindenprieel. In het park bevinden zich archeologische resten, een omheiningsmuur, drossaardswoning met portierswoning en een neoclassicistisch herenhuis (1847-1848) omgevormd tot monumentale toegangspoort.


ID: 134474 | Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin en de tuin van brouwerij De Wereld

Michel Theysstraat 60 (Diest)
Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwekerk gebouwd tussen 1761 en 1763 naar ontwerp van architect Frans II Somers, gelegen in pastorietuin met beplatingsrelicten (enkele monumentale bomen) van een landschappelijke tuin en de tuin van de in 1978 afgebroken brouwerij 'De Wereld'. Voormalige inrijpoort in Lodewijk-XVI-stijl geïntegreerd in nieuwbouw ter hoogte van de Verversgracht.


ID: 78606 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Blankaart

Iepersteenweg 54-56 (Diksmuide)
Eclectisch kasteel van de jaren 1920 Gelegen in een ruim omliggend circa 10 hectare groot kasteelpark met ijskelder en smeedijzeren boogbrug. De toegang tot het domein wordt gevormd door een gekasseide hoefijzervormige dreef tot voor het kasteel, aan de linkerzijde afgezoomd met rode beuken. Het huidige park is opgenomen in het natuurreservaat "De Blankaart", dat naast het park ook de zogenaamde Blankaartvijver (circa 67 hectare) en een aantal hooilanden.


ID: 131221 | Landschappelijk element

Opgaande olm Citadelpark

Floraliënlaan, Norbert Rosseaudreef (Gent)
Boven op de aangelegde heuvelrug tussen de Koning Leopold II-laan en Norbert Rosseaudreef staat een enorm zwaar ontwikkelde olm. Het is een mooi ontwikkelde opgaande boom en is voor zijn soort de hoogste, dikste, oudste in de regio. De stamomtrek bedraagt circa 4 meter. Bovendien is ten gevolge van de dodelijke olmenziekte deze soort uiterst zeldzaam geworden. Op het moment van de inventarisatie was de boom gezond.


ID: 303131 | Landschappelijk element

Villatuin

Montenakenstraat 20 (Gingelom)
Parkje aangelegd in 1948 bij de bouw van de villa in Normandische stijl.


ID: 133139 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant langs Maalbeek

Kloosterdam (Grimbergen)
De hakhoutstoven van linde zijn op de linker oever van de Maalbeek gelegen. De stoven worden periodiek gekapt. De hakhoutstoven werden aangeplant met een welbepaalde functie, als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout of als loofvoedering.