Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

170 resultaten


ID: 131957 | Landschappelijk element

Geschoren taxushaag bij moestuin

Aatse Heerweg 4 (Maarkedal)
De moestuin op het erf van de gesloten hoeve in Aatse Heerweg is aan de noord- en oostzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.


ID: 132024 | Landschappelijk element

Geschoren haag als erfafsluiting

Bossenaarstraat 10-12 (Maarkedal)
Een gemengde scheerhaag als erfafsluiting.


ID: 132002 | Landschappelijk element

Geschoren taxushaag bij de moestuin van het Hof te Cattebeke.

Bossenaarstraat 14 (Maarkedal)
De moestuin bij het Hof te Kattebeke is aan de zuidzijde afgesloten met een sierlijk, golvende, wintergroene taxushaag. Deze dichte scheerhaag voorkomt indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.


ID: 131958 | Landschappelijk element

Taxus afsluitingshaag met twee op stam gezette taxussen

Bossenaarstraat 30 (Maarkedal)
De moestuin op het erf van de gesloten hoeve in de Bossenaarstraat 30 is aan de noord- en oostzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.


ID: 133107 | Landschappelijk element

Taxus afsluitingshaag bij moestuin

Holandstraat 2 (Maarkedal)
De moestuin op het erf van de gesloten hoeve in Holandstraat is aan de noord- en oostzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.


ID: 132000 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshaag bij boerenhuis

Hollebeek 5 (Maarkedal)
Aan de voorzijde van het boerenhuis wordt het erf afgesloten met een gemengde scheerhaag. Met wat de haag in oorsprong is aangeplant is niet meer zo duidelijk, het huidige assortiment bestaat uit soorten die er al dan niet door natuurlijke verrijking zijn gekomen. Ook de stamopslag van de twee welkomstlindes is in de haag gegroeid.


ID: 133241 | Landschappelijk element

Op stam gezette taxus bij kerkhof en pastorie van Leut

Dreef (Maasmechelen)
Aan de kant van het kerkplein staat bij het hekwerk van het kerkhof een beeldbepalende taxus. Het is een op stamgezette struik met een stamomtrek van 138 cm. De wintergroene taxus is een soort die volgens de traditie op of bij begraafplaatsen wordt gezet.


ID: 300085 | Landschappelijk element

Parkgebied langs de Dijle

Brugstraat, Dijleberg (Mechelen)
Het parkgebied tussen de dorpskern van Muizen en de Dijle werd vermoedelijk aangelegd tussen 1859 en 1903 bij het verdwenen kasteel Estricx. Het park bevat een monumentaal bomenbestand.


ID: 308067 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag en topiary van taxus rond kerkhof

Oppemkerkstraat, Pastoriestraat (Meise)
Rond het kerkhof van de Sint-Stephanuskerk in het gehucht Oppem bij Wolvertem is een afsluitingshaag van taxus geplant. Twee toegangen tot het kerkportaal zijn geflankeerd door telkens twee bolvormig geschoren taxustopiary.


ID: 131489 | Landschappelijk element

Taxustopiary met diamantkopmotief in Kasteelpark Gruuthuse

Stationsstraat (Oostkamp)
Het park bij het Kasteel Gruuthuse is aangelegd in een gemengde stijl. In het centrale grasveld voor de winterserre werden in een symmetrisch patroon en aan beide zijden van een tennisveld, afzonderlijke taxustopiary aangeplant. Deze topiary worden geschoren met een diamantkopmotief, mogelijk verwijzend naar de dakvorm van de winterserre.