Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

170 resultaten


ID: 303450 | Landschappelijk element

Stadstuin

Stationsstraat 33 (Sint-Truiden)
Grote door muren en hekken omsloten verwilderde stads­tuin, in twee fasen tot stand gekomen en horend bij een eclectisch herenhuis, gedateerd 1892. Begroeid tuinpavil­joen.


ID: 306193 | Landschappelijk element

Geschoren taxus als millenniumboom

Markt (Tervuren)
In het parkje (vml. kerkhof) naast de Sint-Janskerk in Tervuren staat een geschoren Taxus. Deze Taxus is geplant als millenniumboom. Op het stenen bordje voor de boom staat vermeld dat deze geplant is op 23 december 2000.


ID: 303097 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kleerbeek

Kasteeldreef 4-8 (Tielt-Winge)
Eclectisch landhuis omgeven door park met molenvijver. Historisch kasteel ingrijpend verbouwd eind 19de en begin 20ste eeuw. Rond 1894 verbouwd door baron Lucien-M.-A. de Troostembergh (1838-1906), burgemeester van Houwaart. Bewaarde hoevevleugel in 1892 uitgebouwd tot koetshuis en oranjerie. Lang, smal perceel met serre. In 1907 verbouwing van het kasteel naar ontwerp van Theo Van Dormael in samenwerking met schilderdecorateur Oscar Algoet en beeldhouwersatelier Van Uytvanck. Circa 10 hectare 'lusthof' met dreven naar omgevende bossen en dorpskern; vroeg-landschappelijke aanleg rond de vijver aan noordzijde kasteel, strak geometrische aanleg aan zuidzijde met sporen van 'Franse' tuin naar ontwerp van Auguste Delvaux aangelegd in 1911-1914; oude en zeldzame bomen, recente aanplantingen van zeldzame boomsoorten.


ID: 42814 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Oudepastoriestraat 22 (Tielt-Winge)
Pastorie uit het vierde kwart van de 17de eeuw, gebouwd als dubbelhuis van één bouwlaag en zeven traveeën opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, verbouwd in 1741; pastorie omgeven door pastorietuin van circa 75 are, met typische dualiteit: naast een vlak, bij de pastorie aansluitend gedeelte, een hellend bebost perceel met rudimentaire 'landschappelijke' aanleg (bochtig ringpad, bruine beuk); imposante taxushaag met 'poortje' gevormd door gele kornoelje.


ID: 131721 | Landschappelijk element

Twee op  stam gezette taxussen bij pastorie Remersdaal

Born 14 (Voeren)
De twee op stam gezette taxussen staan bij de pastorie van Remersdaal. De taxussen hebben mooie representatieve groeivormen en zijn beeldbepalend.


ID: 134392 | Landschappelijk element

Parkje van het Landhuis d'Awans

Dorpsstraat 63 (Wellen)
Verwaarloosd park van een leegstaand huis, met enkele vermeldenswaardige bomen, ontstaan midden 19de eeuw en aangepast in het interbellum.


ID: 32547 | Bouwkundig element

L-vormige hoeve

Overbroekstraat 56 (Wellen)
Heden nagenoeg L-vormige hoeve, erf afgesloten door middel van ijzeren hek tussen bakstenen pijlers.


ID: 71477 | Bouwkundig element

Kasteel van Moorsele

Sint-Maartensplein 14 (Wevelgem)
De donjon van het kasteel van Moorsele, gelegen op een omwalde motte, werd opgetrokken tussen 1418-1420 en 1443 op de resten van een ouder kasteel. De woonvleugel dateert van 1779, het koetshuis is 19de-eeuw. Twee venijnbomen flankeren de bakstenen brug.


ID: 131412 | Landschappelijk element

Twee op stam gezette taxussen kerkhof Leeuwergem

Leeuwergem (Zottegem)
Op het kerkhof, bij de calvarie aan het koor van de kerk, staan twee mooi ontwikkelde taxussen. Het zijn op stam gezette heesters die hier als wintergroene bomen groeien. Op postkaarten die dateren uit begin van de 20ste eeuw zien we dat ze toen werden geschoren. Er stonden toen wel minstens zeven kegelvormig geschoren taxussen. De nu nog resterende taxussen worden met uitzondering van de begroeiing op de stammen niet meer geschoren en groeien nu vrij uit.


ID: 301925 | Landschappelijk element

Twee op stam gezette taxussen Egmontpark

Zottegem (Zottegem)
In de tweede helft van de 19de eeuw werd op de historische site aansluitend bij het Egmontkasteel een park aangelegd. De twee op stam gezette taxussen vermeld op de inventarisatiefiche dateren uit deze periode.