Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

558 resultaten


ID: 130222 | Landschappelijk element

Houtkant van meidoorn op talud

Bruul (Zwalm)
Oude houtkant op een talud, in hoofdzaak bestaand uit meidoorn met aanvullingen van al dan niet natuurlijke aanrijking van sleedoorn, zomereik, braam, vlier en olm. De beplanting voorkomt verdere erosie van de hoger gelegen gronden, hierdoor is door de jaren heen een talud ontstaan.


ID: 130189 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag van meidoorn

Franskouter 5 (Zwalm)
Over een lengte van circa 160 meter is het erf afgesloten met een geschoren meidoornhaag. De doornige afsluiting was bedoeld om het vee op het erf te houden en om indringing te voorkomen. De haag werd om die reden potdicht gemaakt door zéér dichte plantafstanden toe te passen, door het in elkaar vlechten van de haagplanten en door de gaten te dichten met beschikbare takken en dergelijke. Door haar lengte en door haar originele scheerhoogte is dit landschapselement een representatief voorbeeld.


ID: 130191 | Landschappelijk element

Doorgeschoten meidoornhaag

Franskouter 5 (Zwalm)
Als getuige van de vroegere erfafsluiting staat er nog een doorgeschoten meidoornhaag die ooit als veekering nuttig is geweest. Deze voormalige weerhaag is ongeveer 75 meter lang en wordt reeds lang niet meer onderhouden. Op de weide lopen er schapen die onder de haag beschutting zoeken tegen de zomerse zon en knagen alle twijgen en blaadjes af tot op schaaphoogte.


ID: 130223 | Landschappelijk element

Scheerhaag van meidoorn

Gaverbosdreef 41 (Zwalm)
De afsluitingshaag langs de Gaverbosdreef bestaat in hoofdzaak uit meidoorn met al dan niet natuurlijke verrijking van es, tweestijlige meidoorn, taxus, hulst, haagbeuk, olm en vlier. De haag is bedoeld om indringing op het erf te voorkomen. Wat de haag hier zo bijzonder maakt is het nog voorkomen van de op stam gezette mispels.


ID: 130226 | Landschappelijk element

Scheerhaag van meidoorn

Gaverbosdreef 46 (Zwalm)
Het erf is op traditionele wijze ingedeeld met een moestuin, een hoogstamweideboomgaard, een huisweide en een geriefbosje. Het geheel is rondom afgesloten met een mooi onderhouden afsluitingshaag van meidoorn al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met veldesdoorn, haagbeuk en olm. Bij de inkom van het erf is de meidoornhaag geleid in een sierlijke boog rond het toegangshek.


ID: 130165 | Landschappelijk element

Gemengde veekering bij hoogstamboomgaard

Heufkensstraat 22-24, Neerkouter (Zwalm)
Een weerhaag, ooit dienstig als veekering, staat er langs de Neerkouter om een huisweide met boomgaard af te sluiten. Deze voorloper van de prikkeldraadafsluiting bestaat hier nog op originele scheerhoogte. De veekeringen werden vroeger ondoordringbaar gemaakt door ze aan te planten met meidoorn in dichte plantafstanden, door ze regelmatig te verjongen, door inboet en snoei. Om het gat in de haag te dichten werden bepaalde vlechttechnieken toegepast en werden beschikbare takken in de haag gevlochten. Dat het een oude haag is blijkt uit de vele bijmengingen die er door natuurlijke verrijking in terecht zijn gekomen.


ID: 130329 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant

Heuvelgem (Zwalm)
Om de stabiliteit van het talud te verzekeren werd er een houtkant aangelegd. De houtkant is samengesteld uit meidoorn, es, vlier en olm. De houtkant wordt als hakhout beheerd. Naast het belang van de houtkant als versteviger van het talud was hij tevens nuttig als leverancier van brand-, gerief- en constructiehout.


ID: 130335 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud

Heuvelgem 23 (Zwalm)
Het erf bij de hoeve Heuvelgem 23 situeert zich hoog, net achter het steile talud dat zich langs de straat bevind. Om de stabiliteit van het talud te verzekeren werd er een houtkant aangelegd. De houtkant is samengesteld uit linde, haagbeuk, meidoorn, es, eik, vlier en olm. Ze worden als hakhout beheerd, verschillende zijn uitgegroeid tot boom en worden geknot. Er zijn ook aanplantingen van laurierkers en dwergcypres. Naast het belang van de houtkant als versteviger van het talud werd hij tevens nuttig als leverancier van brand-, gerief- en constructiehout.


ID: 130132 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn en haagbeuk bij boomgaard

Hundelgemsebaan 74 (Zwalm)
Een lang uitgerekt perceel, aansluitend bij de woning Hundelgemsebaan 74, is als hoogstamboomgaard in gebruik en werd op traditionele wijze afgezet met een afsluitingshaag. Het is een scheerhaag waarvan het achterste deel, aansluitend bij de landbouwweg, in meidoorn en met zéér dichte plantafstanden is uitgevoerd. De twee flanken van de boomgaard zijn in een haagbeukenhaag uitgevoerd. De scheerhoogte is rondom op 150 cm uitgevoerd.


ID: 130113 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn kasteeldomein Beerlegem

Kasteeldreef, Paulatemstraat (Zwalm)
In het kasteeldomein van Beerlegem bij een recent bebost weiland staat langs de Paulatemstraat een weerhaag, ooit dienstig als veekering. Deze voorloper van de prikkeldraadafsluiting bestaat hier nog op originele scheerhoogte. De veekeringen werden vroeger ondoordringbaar gemaakt door ze aan te planten met dichte plantafstanden, door ze regelmatig te verjongen, door inboet en snoei. Om het gat in de haag te dichten werden bepaalde vlechttechnieken toegepast en werden beschikbare takken in de haag gevlochten.