Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

63 resultaten


ID: 130408 | Landschappelijk element

Geschoren taxussen op het kerkhof van Hofstade

Bergweg zonder nummer, Hofstade-Dorp zonder nummer (Aalst)
Op het kerkhof van Hofstade staan 21 geschoren taxussen, 3 geschoren hulsten en 1 geschoren buxus. Het zijn immer groene volumes die in allerlei vormen zijn geschoren. De meeste zijn geplant langs al dan niet verdwenen paden, andere zijn geplant bij of op graven en zijn nog mooie voorbeelden van traditioneel gesnoeide struiken.


ID: 213130 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Coremans met tuin

Gelrodeweg 2-4 (Aarschot)
Villa met bijgebouw en tuin, het geheel kadastraal geregistreerd als huis en lusthof in 1871, met Meulemans Benedictus Hubertus, molenaar, als bouwheer. De tuin werd aangelegd op een steile helling boven de stad en is een bescheiden voorbeeld van een ‘geleend landschap’. Het bijgebouw werd uitgebreid of volledig vernieuwd in 1916.


ID: 132037 | Landschappelijk element

Buxus in pastorietuin

Bellestraat 12 (Alveringem)
De pastorie van de Sint-Petrusparochie ligt in een nog deels omwalde tuin met een aantal opvallende beplantingen. In de tuin staat nog restanten van enkele in vorm gesnoeide buxusboompjes.


ID: 300121 | Landschappelijk element

Runcvoortpark

Terlindenhofstraat 204 (Antwerpen)
Park aangelegd in het laatste kwart van de 18de of de eerste helft van de 19de eeuw in vroeg-landschappelijke stijl, later sterk uitgebreid, vandaag ingericht als openbaar park.


ID: 208204 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilig Hartkapel met kapelbomen

Kapellestraat zonder nummer (Ardooie)
Ook "Bomkapelletje" genoemd, geflankeerd door twee eiken, gelegen ten oosten van de erfoprit van de hoeve nummer 31. Veldkapel in rode baksteen onder zadeldak in rode mechanische pannen, ijzeren kruis op de nok.


ID: 132065 | Landschappelijk element

Geschoren buxusaanplanting

Kasteelhoek 39 (Beernem)
Aan de straatzijde van de hoeve Kasteelhoek 39, werd de verloren restruimte tussen de gracht en de gebouwen beplant met een geschoren buxusbeplanting.


ID: 300760 | Landschappelijk element

Het Groot Park

Groot Park 1-9, 13-19 (Bierbeek)
Park van circa 23 hectare, ontstaan rond een molen­vijver en een omstreeks 1750 gebouwd huis van plaisantie, in 1836-1837 heraangelegd in landschap­pelijke stijl, maar met be­houd van tal­rijke rechtlij­nig geometrische elementen, bijvoorbeeld het drevenpatroon van het '­bosquet', waarin in 1926 de paviljoenen van de psychiatrische kliniek 'Salve Mater' werden opgetrokken.


ID: 303263 | Landschappelijk element

Tuinen en park van de landcommanderij Alden Biesen

Kasteelstraat 6, 10, 6A, Reekstraat zonder nummer (Bilzen)
De omgeving van de landcommanderij Alden Biesen en rentmeesterswoning werd sinds minstens de 17de eeuw verfraaid met siertuinen, parken, dreven en hoogstamboomgaarden.


ID: 79012 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw in de Nood met ommegang

Zwaanstraat zonder nummer (Damme)
Neogotische kapel gelegen op de wijk "De Zwaan", opgericht onder impuls van pastoor Marcel De Jonghe uit dank voor de bescherming van Sijsele in de Tweede Wereldoorlog. Het ontwerp is van de hand van architect Pintelon, uitgevoerd door aannemer Marcel Keysabyl met schrijnwerk vervaardigd door Jozef Danneels; de grond wordt geschonken door familie De Busschere-Delbruyère. De inwijding van de kapel gebeurt in mei 1945. Eénbeukige bakstenen kapel onder leien zadeldak; geschilderde houten kroonlijst. Gebruik van arduin voor onder meer sluitstenen, bekleding puntgevel, bekronend topkruis en onderdorpels.


ID: 132786 | Landschappelijk element

Gemengde scheerhaag

Beukendreef 2 (De Pinte)
Het erf wordt aan de straatzijde afgesloten door een gemengde scheerhaag bestaande uit beuk, haagbeuk, meidoorn en deels uit buxus.