Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

267 resultaten


ID: 82156 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Schaarstraat 33-35 (Brugge)
Breedhuis van drie bouwlagen en zes traveeën onder schilddak (Vlaamse pannen); smeedijzeren jaarankers "1781" doch oudere kern, zie bewaarde balklagen. "Kunstige Herstelling" van 1997-1998 naar ontwerp van architect X. Claerhout (Sijsele-Damme) met name sanering van de woning.


ID: 82785 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters van Karmel

Schuttersstraat 1-3, 7 (Brugge)
Klooster van de zusters van Karmel. Rechthoekig complex bestaande uit verschillende vleugels rondom een kloosterhof en ten zuidwesten palend aan grote ommuurde tuin.


ID: 29667 | Bouwkundig element

Herenhuis

Sint-Jakobsstraat 23-25 (Brugge)
Voormalige herenwoning van 1741 gebouwd in opdracht van Albert Claesman, schepen en burgemeester van het Brugse Vrije, in plaats van verschillende diephuizen, zie bewaarde kelders. Sinds 1886 conservatorium met bijhorende orgelzaal aan de Geerwijnstraat (nummer 6). Consoliderende restauratie van tuingevel en ingangspartij in 1987.


ID: 29693 | Bouwkundig element

Burgerhuis met Mariabeeld

Sint-Jansplein 10 (Brugge)
Breedhuis van vijf en vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak. Verankerde bakstenen lijstgevel op beschilderde plint met luikopening, opklimmend tot de 17de eeuw met aanpassingen uit de 18de eeuw, onder meer de bedaking en de bepleisterde en beschilderde centrale dakkapel tussen volutes en bekronend driehoekig fronton, uit de 19de eeuw. Op de bredere penant boven de deur met buitentrap en ijzeren leuning, rococobeeld van Maria met Kind en lantaarn op ijzeren arm.


ID: 29758 | Bouwkundig element

College van de Engelse Jezuïeten

Spiegelrei 15 (Brugge)
Voormalig college van de Engelse jezuïeten, heden Basisschool "De Spiegelrei". Schoolcomplex ingesloten door Schrijnwerkersstraat, Genthof en Spiegelrei. Van eind 14de eeuw tot 1767: natiehuis van de Engelsen.


ID: 78659 | Bouwkundig element

Sint-Christoffelhoeve

Dammesteenweg 1 (Damme)
Imposante hoeve opklimmend tot de 16de eeuw, gelegen in het historisch stadscentrum aan de brug over de Damse Vaart. De Sint-Christoffelhoeve is één van de weinige stadshoeves, gelegen binnen de 17de-eeuwse vestinggordel rond Damme. De hoeve stond eertijds in voor de bevoorrading van de bevolking bij langdurig beleg van de stad. Wellicht zogenaamd naar de Kleine Brugse Poort of de Kristoffelpoort, heropgebouwd in 1448 op de rechteroever van de Reie.


ID: 38514 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Dorp 2 (De Pinte)
Achterin gelegen dubbelhuis in Lodewijk XV-stijl, nieuw gebouwd in 1765 in opdracht van abt Gudwaldus Seiger van de Gentse Sint Pietersabdij, onder leiding van de abdijbouwmeesters M. Van den Haute en L. De Villegas. Ruime omgrachte pastorietuin met ten oosten de voormalige koetshuizen daterende uit het tweede kwart van de 18de eeuw.


ID: 38538 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Welden

Weldendreef 1-3 (De Pinte)
Waterkasteel gelegen binnen een dubbele omwalling, ten noorden en ten zuiden afgezoomd door dreven en ter hoogte van het kasteel een noordelijke dreef als verbinding met de vroegere Oudenaardse Steenweg en zuidelijke dreef naar Pont-Zuid. Nieuwe hoofdtoegang in het westen, met axiale dreef vanaf de Kriekestraat met heropgebouwde rococopoort aan de straat en vierkante hekpijlers met siervaasbekroning aan de buitenwal en neerhof.


ID: 38043 | Bouwkundig element

Landgoed van Deinze

Tolpoortstraat 87-89 (Deinze)
Rococoherenhuis van circa 1790. Oorspronkelijk dubbelhuis van negen traveeën en twee bouwlagen met frontonbekroning boven de drie middentraveeën en arduinen parement. In de loop van de 19de eeuw, toevoeging van linker poorttravee en bovenste bepleisterde verdieping.


ID: 48239 | Bouwkundig element

Zwijveke-abdij

Nijverheidsstraat 1-5 (Dendermonde)
Overblijvende gebouwen van de Zwijvekeabdij en monumentale ingangspoort. Resterende dienstgebouwen daterend uit de 17de eeuw, verbouwd in de 18de eeuw en bestaande uit twee haakse vleugels. Zuidwestelijke vleugel met zuilengalerij van negen traveeën onder mansardedak met vier houten dakkapellen, uit 1690. Open zuilengalerij met negen gedrukte rondbogen en tien Toscaanse zuilen in hardsteen. Toegangspoort van 1755 in rococostijl, oorspronkelijk deel uit makend van een groter poortgebouw, gelegen op de westelijke gracht.