Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

267 resultaten


ID: 41735 | Bouwkundig element

Herenhuis de Bloempot met tuin

Koning Albertstraat 38 (Diest)
Statig Louis XV-dubbelhuis met twee verdiepingen dagtekenend van 1765.


ID: 134712 | Landschappelijk element

Domein van het Sint-Wivinaklooster

Hendrik Placestraat 43-45 (Dilbeek)
Voormalige abdij van de benedictinessen, grotendeels afgebroken rond 1800; tijdens de 19de eeuw in gebruik als privé-landgoed met het voormalige priesterhuis als residentie en de hoeve als cichoreibranderij, omringd door een landschappelijk park van bijna 7 hectare.


ID: 38969 | Bouwkundig element

Sint-Wivinaklooster

Hendrik Placestraat 43-49, 43A-B (Dilbeek)
Belangrijk voormalig ommuurd abdijcomplex gelegen ten zuidwesten van de dorpskern van Groot-Bijgaarden tegen de grens met Dilbeek.


ID: 50854 | Bouwkundig element

Herenhuis in rococostijl

Stationsstraat 4-6 (Eeklo)
Herenhuis in rococostijl van circa 1775, laatst bewoond door dokter A. Meire, in 1917 aangekocht door de "Banque de Gand" en sindsdien ingericht als bankfiliaal.


ID: 26272 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Beken

Beekstraat 1-3 (Gent)
18de-eeuwse kasteel met neerhof, gelegen in een omwald boomrijk park. Bakstenen en arduinen geblokte pijlers met vaasbekroning en smeedijzeren hek in Lodewijk XVI-stijl, respectievelijk aan de kasteelhoeve en in de noordelijke hoek van het domein. Oorspronkelijk 18de-eeuws waterkasteel in U-vorm; breedhuis met watergevel van dertien traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met vier dakkapellen. Recentere gebouwen naar ontwerp van Valentin Vaerwyck, van circa 1950 opgetrokken uit gele baksteen. Kasteelhoeve, gebouw van één bouwlaag en elf traveeën onder mansardedak, vermoedelijk eveneens uit de 18de eeuw, met omringende boomgaard.


ID: 24494 | Bouwkundig element

Sint-Janshospitaal en kapel Sint-Jan-in-d'olie

Bij Sint-Jacobs 15A, Oude Schaapmarkt 5-11, 11A-F (Gent)
Hier gesticht in 1191. Het oorspronkelijke complex in beluikvorm rondom twee binnenplaatsen werd in de 19de eeuw verbouwd. Eénlaagse gebouwtjes onder pannendak met dakkapellen rondom de eerste kleine binnenplaats. De twee resterende neoclassicistische gevels rondom de voormalige vierkantige binnenplaats dateren vermoedelijk uit begin 19de eeuw. De huidige kapel in rococostijl dateert van 1743-1745 en is een ontwerp van Bernard de Wilde.


ID: 26210 | Bouwkundig element

Tuinpaviljoen

Broekkantstraat 2 (Gent)
Oorspronkelijk vierkant tuinpaviljoen in overgang Lodewijk XIV-Lodewijk XV-stijl horende bij de Heerlijkheid van Daerupt en daterend uit midden 18de eeuw. Linker gedeelte in 1950 toegevoegd in imitatieve stijl naar ontwerp van architect P. Eeckhout.


ID: 25135 | Bouwkundig element

Herenhuis in rococostijl

Drabstraat 1-9, Korenlei 5, 4A, 5A (Gent)
Aanvankelijk een groot hoekhuis in late Lodewijk XV-stijl met drie bouwlagen onder mansardedak op het fronton gedateerd 1765, mogelijk met behouden oudere kern uit de 17de eeuw. Negen traveeën brede bepleisterde en beschilderde voorgevel van het dubbelhuistype, gemarkeerd door een hoger opgetrokken middenrisaliet van drie traveeën met bekronend driehoekig fronton met oeil-de-boeuf. Zijgevel in de Drabstraat van dertien traveeën.


ID: 19152 | Bouwkundig element

Herenhuis Hotel Dutry

Geldmunt 13-15 (Gent)
Voormalig Herenhuis Hotel Dutry, ontstaan door samenvoeging van twee huizen welke volgens archiefstukken in 1754 voorzien werden van gevels in rococostijl. Twee bouwlagen hoog hoekhuis afgedekt met mansardedaken met oeils-de-boeuf boven de zijgevel. Bepleisterde voorgevel van zeven traveeën met dakkapellen en driehoekig fronton boven de drie middentraveeën. Verankerde en beschilderde zijgevel van elf traveeën en twee bouwlagen. Achtergevel opgevat als een bepleisterde lijstgevel van zeven traveeën met fronton als bekroning. Achteraan in de geplaveide tuin, verbouwd koetshuis uit 18de eeuw met deels behouden bepleisterde lijstgevel met gedichte rondbogen.


ID: 24680 | Bouwkundig element

Hoekhuis Spijkeboort

Geldmunt 22 (Gent)
Hoekhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen, onder mansardedak. Middelgrote woning met een kern uit het derde kwart van de 15de eeuw, vanouds genaamd Spijkeboort naar het huisteken namelijk de krukas. Voorgevel in rococostijl opgetrokken ter vervanging van houten voorgevel in 1766; bij reconstructie van voorgevel in 1906 vermoedelijk derde bouwlaag toegevoegd.