Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

235 resultaten


ID: 20707 | Bouwkundig element

Burgerhuizen met winkels ontworpen door Louis Roelandt

Lammerstraat 1-11 (Gent)
Eclectische gevelwand met overwegend Italianiserende, neoromaanse inslag, vanouds opgesplitst in verschillende woningen met winkelpanden op de begane grond. Gebouwd in opdracht van Ed. Maeterlinck in 1852 naar ontwerp van Louis Roelandt, confer bouwaanvraag van 1851.


ID: 19466 | Bouwkundig element

Rijschool voor de ruiterij van de Krijgsbezetting

Lange Violettestraat 277A (Gent)
Rijschool voor de ruiterij van de Krijgsbezetting, opgetrokken in 1851-1853 naar ontwerp van architect Louis Roelandt. Bouwwerk in neoromaanse stijl uit baksteen met verwerking van Ecaussinessteen. Voorgevel aan de zuidkant met brede tuitgevel met drie traveeën en één bouwlaag. Linkerzijgevel opgevat als lijstgevel van tien traveeën, met links een oorlogsmonument.


ID: 21006 | Bouwkundig element

Neoromaans burgerhuis

Rabotstraat 15 (Gent)
Dubbelhuis van drie traveeën en drie en een halve bouwlaag in neoromaanse stijl van 1864. Onderkelderde lijstgevel met deurrisaliet en aflijnende hoekbanden.


ID: 19733 | Bouwkundig element

Schoolgebouw in neoromaanse stijl

Sint-Salvatorstraat 14, 14A (Gent)
Geschilderd bakstenen schoolgebouw in neoromaanse stijl volgens bouwaanvraag van 1856. Voorgevel met dubbelhuisopstand en centraal dakvenster met rondboognis en bekronend kruisbeeld. Rondboogvensters in geprofileerde arduinen omlijsting onder booglijst, verbonden door imposten; doorlopende onderdorpels.


ID: 88928 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Paulus

Smidsestraat 130 (Gent)
De Sint-Pauluskerk vormt het centrum van de nieuwe Sint-Paulusparochie, opgericht in 1902. De kerk is gebouwd in 1930 naar ontwerp van architect Valcke in de voor die periode ongebruikelijke neoromaanse stijl. De kerk is van het basilicale type en telt drie beuken met evenveel apsiden en een slechts beperkt uitspringend transept. Achteraan in de kerk zijn er twee kleine halfronde kapellen: de grafkapel en de doopkapel. Tussen de toren en de grafkapel geeft een spiltrap toegang tot het doksaal, de toren en de zolder. Aansluitend aan de rechterkant van de kerk bevindt zich de sacristie. Het interieur bestaat uit een mengvorm van neoromaanse stijl, Byzantijnse stijl, art deco en symbolisme en kwam volledig tot stand in de periode 1930-1936. De glasramen werden allen geleverd door het gerenommeerde atelier Ganton-Defoin.


ID: 26632 | Bouwkundig element

Kapel van de Heilige Bavo

Spanjeveerstraat (Gent)
Oudste vermelding van de kapel in 1649. Gebouwd op de plaats waar de Heilige Bavo zijn cel had. Heropgebouwd in 1689, afgebroken tijdens de Franse revolutie en heropgebouwd in 1868. Bak- en zandstenen gebouwtje in neoromaanse stijl.


ID: 18721 | Bouwkundig element

Het Strop van de Broeders van Liefde

Stropstraat 119 (Gent)
Het provincialaat, gebouwd in 1897, is een imposant gebouw in neoclassicistische stijl achter een hoge muur met geaccentueerde poort en overdekte doorgang. De kapel is een goed voorbeeld van een kloosterkerk in neostijl uit eind 19de en begin 20ste eeuw. De bijhorende binnentuin, aangelegd in landschapsstijl met onder meer een vijver, trompetboom, een beeldengroep en een Lourdesgrot, dateert vermoedelijk uit de aanlegfase van het Sint-Vincentiushuis of provincialaat.


ID: 215061 | Bouwkundig element

Kloosterkerk van de paters redemptoristen

Voskenslaan 58 (Gent)
In 1927 bouwden de paters redemptoristen een eigen klooster met kerk als vaste uitvalsbasis voor hun predikingen in het Gentse. Architect Carlos Malfait, die in de parochie woonde, ontwierp de gebouwen in neoromaanse stijl. Het klooster is inmiddels gesloopt.


ID: 76460 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Rumoldus

Dorpsstraat (Grimbergen)
Kalkzandstenen georiënteerde pseudo-kruiskerk opgetrokken in 1927-1930 in een geïnterpreteerde neoromaanse-neogotische stijl naar ontwerp van D. Robberechts en G. Van Campenhout.


ID: 46959 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus

Boudewijnstraat (Grobbendonk)
Kruisbasiliek met neoromaanse reminiscenties, opgetrokken in de tweede helft van de jaren 1940 naar ontwerp van J. Ritzen van 1946.