Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

235 resultaten


ID: 32751 | Bouwkundig element

Home Sint-Medard

Hospicestraat 25 (Heuvelland)
Ouderlingentehuis gesticht in de eerste helft van de 19de eeuw. Omhaagd voortuintje.


ID: 39784 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Clemens

Gemeenteplein 12A (Hoeilaart)
De op een lichte hoogte gelegen neoromaanse parochiekerk werd opgetrokken in de periode 1870-1874 naar een ontwerp van de Limburgse architect Herman Jaminé. Het oorspronkelijk omringende kerkhof werd ontruimd in het begin van de 20ste eeuw; de laatste kerkhofmuren verdwenen tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 824 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus

Sint-Lambertusstraat 14 (Hoeselt)
Neoromaanse pseudo-basilica van 1862-1863, gebouwd ter vervanging van een ouder, georiënteerd, kleiner gebouw, dat zich ten zuiden van de huidige kerk bevond.


ID: 50902 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef met kerkhof

Amersveldestraat (Hooglede)
Noord-zuid-georiënteerde neoromaanse kerk opgericht in 1862, omgeven door het kerkhof, aan de straatzijde afgezet door een laag muurtje en leiwilgen. Sint-Jozef vormde aanvankelijk een proosdij; pas in 1878 erkenning als kapel. Sint-Jozef wordt een zelfstandige parochie in 1898.


ID: 79398 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan Baptist

Markt (Houthulst)
Wederopbouwkerk gelegen in omringend, trapeziumvormig kerkhof met beukenhaag, bewaarde grafmonumenten vanaf de jaren 1920, enkele oorlogsdoden en een eenvormig perk voor de oud-strijders, tevens enkele graven van het Gemenebest (Tweede Wereldoorlog).


ID: 43297 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter en -Paulus met kerkhof

Dorpsstraat (Huldenberg)
Het markante silhouet met twee rijzige, in zandige kalksteen opgetrokken romaanse torens en schrijnvormig neoromaans schip is van verre herkenbaar. De kerk staat te midden het ommuurde kerkhof.


ID: 30221 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

de Stuersstraat 6A (Ieper)
Parochiekerk, na de vernieling in de loop van de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd op dezelfde plaats en met dezelfde oriëntatie, volgens plannen van Guillaume Veraart en E. Richir van 1923-1924. De huidige kerk vertoont een gestileerde verweving met modernistische inslag van voornamelijk neobyzantijnse en neoromaanse elementen.


ID: 30414 | Bouwkundig element

Karmelietenklooster

Patersstraat 5-9 (Ieper)
Gebouwencomplex naar ontwerp van architect Jules Coomans van 1922; omvat van noord naar zuid: de kloosterkerk, aansluitende kloostervleugel met pand rondom binnentuin, en ommuurde omlopende tuin uitkomend op de Seminariestraat en de Vismarkt. Georiënteerd, eclectisch kerkgebouw met overwegend neobyzantijnse en neoromaanse stijlinvloeden..


ID: 30541 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Rijselstraat 87 (Ieper)
Parochiekerk, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog volgens plannen voor ruwbouw naar ontwerp van Jules Coomans naar model van de gerestaureerde vooroorlogse toestand met integratie van gespaard gebleven muren en partijen, voornamelijk in het westblok.


ID: 30661 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en kapel

Veurnseweg 110 (Ieper)
Georiënteerd bedehuis in vereenvoudigde neoromaanse stijl met toren op het zuidwesten, naar ontwerp van de architecten J. en L. Viérin van 1924, afwijkend van vooroorlogs uitzicht, middenin een deels omhaagd kerkhof, afgezet door middel van een bakstenen muurtje met ezelsrug tussen postamenten. Neogotische kapel achter het koor, richting Kerkweg. Gekasseid west gelegen kerkpad.