Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2418 resultaten


ID: 27320 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stationsstraat 1 (Oudenaarde)
Burgerhuis van oorspronkelijk vijf traveeën en twee bouwlagen met getrapte dakvensters, volgens bouwvergunning van 1889, in de loop van de 20ste eeuw verhoogd met één bouwlaag onder verhoogd mank zadeldak. Eclectische baksteenarchitectuur verrijkt met arduinen banden, cordons en diamantkoppen.


ID: 27332 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Stationsstraat 42 (Oudenaarde)
Winkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder laag zadeldak, uit eind 19de eeuw.


ID: 27018 | Bouwkundig element

Herberg In Sint Eloi

Baarstraat 15 (Oudenaarde)
Grijsgeschilderde tuitgevel van twee traveeën en twee bouwlagen met steil zadeldak. Erachter gelegen gebouw, voorheen gesplitst in arbeiderswoningen, aansluitend bij de kloostergebouwen van de zwartzusters van Pamele.


ID: 27120 | Bouwkundig element

Modernistische school

Fortstraat 47 (Oudenaarde)
Koninklijk Atheneum, opgericht in 1947-49 in opdracht van het Ministerie van Openbare Werken naar een eigen ontwerp van 1946, gesigneerd door ingenieur Zerck, diensthoofd Bruggen en Wegen. Betonnen skeletbouw met verwerking van gele baksteen en afgedekt door plat dak. Horizontaal geaccentueerd door de vensterregisters met aaneensluitende vensters onder doorgetrokken betonnen latei.


ID: 27329 | Bouwkundig element

Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Stationsstraat 31 (Oudenaarde)
Opmerkelijk winkelpand in neo-Vlaamserenaissance-stijl, drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, boven de poort gedateerd 1889. Baksteenbouw met rijk gedecoreerde fries onder de houten kroon- en tandlijst op vier uitgewerkte consoles met kariatiden.


ID: 27048 | Bouwkundig element

Gerechtshof

Bourgondiëstraat 5, 5B (Oudenaarde)
Neogotisch gebouw opgetrokken in 1922-25 op de plaats van het klooster van Sion. Een eerste gerechtshof werd gebouwd in 1824 en vernield bij de beschietingen op 3 november 1918. Huidig gerechtshof naar ontwerp van architect H. Valcke, ingehuldigd op 1 oktober 1925. Ruim complex rondom een klein binnenhof met indrukwekkende voorgevel van zand- en hardsteen, twee bouwlagen hoog onder leien schilddak met talrijke dakkapelletjes in twee registers.


ID: 27256 | Bouwkundig element

Café De Carillon

Markt 49 (Oudenaarde)
Twee resterende diephuisjes van een rij van elf aan het koor van de Sint-Walburgakerk palende huisjes gebouwd op het vroegere kerkhof. Bak- en zandstenen huisjes van één travee en twee bouwlagen met in- en uitgezwenkte top, onder afzonderlijke zadeldaken, opklimmend tot eind 17de eeuw.


ID: 27042 | Bouwkundig element

Winkel en magazijn

Bergstraat 76 (Oudenaarde)
Winkelhuis en magazijn in art-decostijl gebouwd in 1925 voor Th. Decordier, bouwmaterialen, naast zijn woning nummers 78-80.


ID: 27113 | Bouwkundig element

Karmelietessenklooster

Einestraat 40 (Oudenaarde)
Achterin gelegen kloostergebouwen ingeplant omheen een binnentuin met twee lange, haakse bakstenen vleugels en hoofdgebouw achteraan, aan de binnentuinzijde met aanleunende kloostergangen van circa 1670 bij de inrichting als zwartzusterklooster. Westvleugel met oude kern van 1513, zie stichtingsdatum van het Sint-Michielshospitaal. Kapel en oostvleugel overwegend daterend uit de tweede helft van de 17de eeuw met aanpassingen in de 18de eeuw en het derde kwart van de 19de eeuw. Noordelijke hoofdvleugel met mogelijk zeer oude kern van vijf + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Calvarie van 1870 in binnentuin. Huidige kapel aan de straat grotendeels aangepast in neogotische stijl vanaf 1860 onder impuls en begeleiding van architect Jean-Baptiste Bethune.


ID: 27059 | Bouwkundig element

Brouwerij Den Pau

Broodstraat 5 (Oudenaarde)
Interessant rijhuis opgetrokken uit bak- en zandsteen met rijk uitgewerkte voorgevel in renaissancestijl daterend van 1655, zie verweerde steen in geveltop. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met overkragende bovenbouw op drie gesculpteerde arduinen rondbogen steunend op met voluutconsoles versierde pilasters. Voorheen met brouwerij Den Pau.