Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2418 resultaten


ID: 8415 | Bouwkundig element

Sint-Catharinacollege

Collegestraat 11 (Geraardsbergen)
In het voormalige miniemenklooster werd in 1823 het koninklijk stadscollege ondergebracht, later het Bischoppelijk College of Sint-Catharinacollege. In 1885 werden de bestaande kloostergebouwen verbouwd in neogotische stijl.


ID: 44566 | Bouwkundig element

Boskapel en ommegang

Kasteelstraat (Buggenhout)
De Boskapel werd in het begin van de 16de eeuw opgericht en bij vergrotingswerken in 1667 geïntegreerd als het koor van een nieuwe, ruimere bidplaats. De kapel bestaat uit een éénbeukig schip en een smaller koor met een driezijdige vlakke afsluiting. In de omgeving van de boskapel werden in 1949 de vijftien statiën of Geheimen van de Heilige Rozenkrans opgericht door Octave Tondeleir en Zoon in rotssculpturen in cementrustiek. Centraal in de ommegang bevindt zich een wit geschilderde calvarie.


ID: 45149 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beerlegem

Kasteeldreef 3-4, 8 (Zwalm)
Kasteeldomein van Beerlegem van circa 60 hectare, gelegen in de vallei van de Munkbosbeek, vermoedelijke teruggaand tot een middeleeuwse site met walgrachten. Omgracht voorhof met smeedijzeren inrijhekken van 1860-61 en dienstgebouwen uit 1773 en 1788. Kasteel gelegen binnen een brede rechthoekige omgrachting uitgebreid tot rechthoekige vijver, axiaal verbonden met het voorhof door een stenen brug. Bouw van een nieuw kasteel circa 1730 en verbouwd in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect O. Geerling in 1872-76. Kasteel en bijgebouwen na oorlogsschade hersteld onder leiding van architect M. Vossaert. Deels omhaagd park met omgrachtingen, vijvers en fonteinen, heraangelegd tussen 1814 en 1830, ten noorden van het kasteel in geometrische stijl met ganzenvoet en toegangsdreef en ten zuiden in landschappelijke stijl met lemen "kluizenaarswoning" en vista in zuidoostelijke richting over de Munkbosbeek en een licht glooiende weide. Ten westen ijskelder van 1843.


ID: 73731 | Bouwkundig element

Klooster Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Benediktinessenstraat 9 (Menen)
Klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede zusters benediktinessen. Huidig, deels ommuurd complex voornamelijk bestaande uit verschillende 19de-eeuwse vleugels.


ID: 210028 | Bouwkundig element

Duitse bunker Pionierpark

Zeedijkweg (Zedelgem)
Duitse militaire post, opgetrokken bij het Duitse pionierspark te Loppem.


ID: 215917 | Bouwkundig element

Klooster Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën

Faliestraat 3-5, Lilarestraat 2, 2A (Zottegem)
Van het kloostercomplex van Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën resteren nog de neogotische kapel, gedateerd 1889, een lagere school, een woning en de parochiezaal Rerum Novarum van 1931 naar ontwerp van architect Ommeslagers. De kloosterkapel is opgevat als een eenbeukig, oost-west georiënteerd zaalkerkje van drie traveeën diep, onder een zadeldak met dakkapellen en in het oosten afgesloten door een een rechthoekig koor met driezijdige koorsluiting.


ID: 7375 | Bouwkundig element

Kunstenaarswoning Arnold Arens

Nerviërsstraat 9 (Antwerpen)
Kunstenaarswoning in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de kunstdrijver Arnold Arens, naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1878. Samen met de woning werd in de achterliggende tuin, die zich over de drie aanpalende percelen uitstrekt, een kunstdrijfatelier opgericht.


ID: 278 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Terlinden

Raffelgemstraat 8, 8A, Square Jacques Geerinckx 2, Terlindendreef 9 (Aalst)
Het kasteeldomein Terlinden bestaat uit een U-vormig kasteel met hoofdgebouw uit 1913 en 18de-eeuwse zijvleugels, volledig omgeven door een gracht en toegankelijk via een achtzijdig poortgebouw en twee bruggen. Buiten de omwalling bevindt zich een landschappelijk ingericht park met daarin diverse aanhorigheden waaronder een oranjerie, stallingen en een kasteelhoeve.


ID: 9587 | Bouwkundig element

Brouwerij Rubbens

Steenbergstraat 17, 17/5 (Sint-Lievens-Houtem)
Brouwerij Rubbens, een brouwerij met bijbehorende brouwerswoning en aanhorigheden, werd opgericht in de tweede helft van de 19de eeuw en werd gedurende ongeveer een eeuw door dezelfde brouwersfamilie werd uitgebaat. De opmerkelijke vleugel met paardenstallen en duiventoren kwam tot stand bij de latere uitbreiding en aanpassing van de brouwerij in het begin van de 20ste eeuw.


ID: 48865 | Bouwkundig element

Bastion V, met laboratorium, kazemat en watertoren

Leopoldlaan 10-12, 12A (Dendermonde)
Geheel van laboratorium, kazemat, holtraverse met watertoren, deels gekasseid terreplein, aarden wal én hoofdgracht met rest van lunet met brugpijlers en kruitmagazijn. Van de aarden wallen van het Bastion V zijn nog belangrijke, zij het met bomen en struikgewas begroeide resten bewaard.