Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

176 resultaten


ID: 7133 | Bouwkundig element

Neogotisch burgerhuis

Lange Leemstraat 59 (Antwerpen)
Burgerhuis in neogotische stijl naar een ontwerp door de ingenieur-architect Joris Helleputte uit 1880. Opdrachtgever was de geoloog en mijnbouwkundige André Dumont, ontdekker van het Kempense steenkoolbekken.


ID: 44090 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Paulus Bekering

Markt 50 (Langemark-Poelkapelle)
Centraal gelegen, georiënteerd bedehuis midden omhaagde grasperken, afgezet met linden. Heden driebeukige hallenkerk met westtoren in neo-baksteengotiek naar ontwerp van architect Thierry Nolf van 1921. Toren heropgebouwd volgens het algemeen geldend torenpatroon van de streek; spits enigszins afwijkend van de vooroorlogse leien bekroning met lichte welving en balustrade.


ID: 88578 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Sousbeekstraat 103 (Waasmunster)
Landelijke neogotische kerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde op een lichte verhevenheid. De plannen voor de nieuw te bouwen Ruiterskerk zouden getekend zijn door ingenieur-architect Arthur Verhaegen uit Gent; waarschijnlijk gebeurde dit evenals die van de pastorie in 1876. De slanke kerk is een mooi voorbeeld van sobere Sint-Lucasneogotiek geïnspireerd op de 13de-eeuwse Brugse gotiek.


ID: 29915 | Bouwkundig element

Heilig Hartkerk

Vlamingstraat 84 (Brugge)
Neogotische, voormalige jezuïetenkerk; sinds 1979 niet meer gebruikt voor eredienst en sedert 1990 ontwijd en sinds 1994 in gebruik als evenementenhal. Driebeukige, georinteerde kruiskerk van het basilicale type; volledig ingebouwd door aanpalende huizen aan de Vlaming-, Spanjaard-, Kipstraat en Korte Winkel.


ID: 60715 | Bouwkundig element

Preetjesmolen

Hoge Dreef 24 (Kortrijk)
De Preetjesmolen is een windmolen met gesloten voet, dat de intussen uiterst zeldzame functie van vlaszwingelmolen heeft.


ID: 86804 | Bouwkundig element

Stoktkapel

Oude Stationstraat (Tielt)
Stoktkapel, gelegen op een heuvel aan de zuidoostzijde van de straat, gebouwd in 1949 naar oorspronkelijk model daterend uit circa het begin van de 17de eeuw. Toegang via rechte natuurstenen trap tussen bakstenen muurtjes. Georiënteerde kapel op rechthoekig grondplan met klein driezijdig afgesloten koor onder lagere nok. Zadeldak met houten dakoverstek; opengewerkt klokkentorentje met klokje.


ID: 89996 | Archeologisch / Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Borcht

Baronielaan 27 (Meulebeke)
Het kasteeldomein Ter Borcht is de site van de oude heerlijke verblijfplaats Ter Borcht of Ter Burgt, eertijds de hoofdheerlijkheid van Meulebeke. De site met omwalde motte is bereikbaar via een zuidwaarts lopende dreef met gracht en opgaande bomen. Park ten oosten ervan met restant van vroegere zichtas en gevarieerd bomenbestand, ten westen van de dreef eveneens authentiek bomenbestand. Poortgebouw gemarkeerd door twee achthoekige wachttorentjes die vermoedelijk dateren uit de late 16de of eerste helft 17de eeuw. Toegang tot het opperhof tussen twee hoge vierkante natuurstenen sokkels, bekroond met gietijzeren zuiltjes. Het kasteel Ter Borcht klimt in kern op tot de 17de eeuw, zie onder meer volume, dakhelling, trapgevels aan de oostzijde en dakgebinte, met noordelijke vleugel van jongere datum dan de zuidelijke. De tegen de zuidgevel aangebouwde kapel met sacristie dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw en is aangepast in 1860.


ID: 16700 | Bouwkundig element

Landhuis en belfort

Grote Markt 29 (Veurne)
Architecturaal en historisch belangrijk ensemble op noordelijke marktzijde; vormt hoek met voormalige conciërgewoning of huidig Stadhuis op westelijke zijde. Achtergevels en Belfort zien uit op Sint-Walburgapark en Heldenplein. Voormalig Landhuis met ingewerkte kapel, gebouwd in 1613-1621. Hoofdgebouw met voorgevel van negen traveeën en rechter zijgevel van drie traveeën.


ID: 21139 | Bouwkundig element

Ensemble van neogotische burgerhuizen met schoolpoort

Sint-Kwintensberg 86-90 (Gent)
Dit ensemble van neogotische burgerhuizen dateert uit 1900. De bredere linkertravee van de bakstenen lijstgevel wordt gemarkeerd door een houten erker. De licht uitspringende rechtertravee is voorzien van drielichten boven een brede tudorboogvormige poort. Deze poort deed dienst als schoolpoort voor de voormalige Sint-Pietersschool.


ID: 122164 | Bouwkundig element

Begijnhof Sint-Elisabeth

Begijnengracht 20A, Begijnhofdries 1-42, Edmond Boonenstraat 1-6, 7, Gravin Johannastraat 1-2, 3-35, Hippoliet Lammensstraat 2-10, 10A-D, Jan Verspeyenstraat 1-3, Mathias Gesweinstraat 1A-D, Provenierstersstraat 1-12, 13-51, Sophie Van Akenstraat 1-14, 16-58, Straatje van Oliveten, Zwartekatstraat 2-8 (Gent)
De Begijnhofdries, het huidige beboomd pleintje met kerk omgeven door traditionele huizen en een eind 19de-eeuwse huizenrijvormde oorspronkelijk het centrum, de zogenaamde dries van het Sint-Elisabeth Begijnhof.