Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

124 resultaten


ID: 302286 | Bouwkundig element

Dorpskom Watou

Douvieweg, Kapelaanstraat, Kasteelstraat, Kerkhofstraat, Kleine Markt, Moenaardestraat, Steenvoordestraat, Vijfhoekstraat, Watouplein (Poperinge)
De dorpskom van Watou (Poperinge) wordt gekenmerkt door twee marktpleinen (Watouplein, Kleine Markt) van elkaar gescheiden door de Heidebeek (Ook Warandebeek genoemd), en gedomineerd door de centraal gelegen parochiekerk Sint-Bavo middenin een omhaagd kerkhof (Kerkhofplein).


ID: 213633 | Bouwkundig element

Watou Churchyard

Watouplein (Poperinge)
Britse graven uit de Eerste Wereldoorlog, verspreid over het kerkhof, ten noorden van de kerk.


ID: 131329 | Landschappelijk element

Meidoornhaag bij kerkhof Watou

Kerkhofstraat (Poperinge)
Het kerkhof bij de parochiekerk Sint-Bavo te Watou is volledig rondom afgesloten met een geschoren meidoornhaag. De haag is traditioneel onderhouden en vertoont hier en daar nog de sporen van een gelegde haag.


ID: 135165 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Heidebeek met dorpskern Watou

Roesbrugge-Haringe, Watou (Poperinge)
De vallei van de Heidebeek langsheen de Frans-Belgische grens wordt gekenmerkt door een beek met een zeer natuurlijke sterk meanderende loop en een natuurlijk oeverprofiel. De valleiranden vormen de grens tussen de beekbegeleidende weilanden en de hoger gelegen akkerlanden. Op de hoger gelegen akkerlanden staan verspreide hoeves met erfbeplanting en weilanden met houtkanten. De gotische kerk van Watou, gelegen in de vallei van de Warandebeek, vormt ene blikvanger door de hogere ligging.


ID: 131330 | Landschappelijk element

Knotlindenrij bij kerkhof Watou

Kerkhofstraat (Poperinge)
Een enkele bomenrij aan de noordzijde bij het kerkhof van de parochiekerk Sint-Bavo. Alle lindebomen zijn hoog geknot. Op het moment van de inventarisatie (2009) waren er 7 aanwezig. Het betreft hier een voorbeeld van hoe bomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven.


ID: 31504 | Bouwkundig element

Hoeve Blauwhuis

Trappistenweg 17 (Poperinge)
Voormalige zetel van het 'Hof en heerlijkheid van Watou', woonhuis van de heren van Watou en de eerste graaf van Watou. Historische hoeve gelegen ten zuidoosten van de dorpskom, met boerenhuis met behouden 'hooghuis' uit het laatste kwart van de 16de eeuw-eerste kwart van de 17de eeuw.


ID: 201454 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Watouplein (Poperinge)
Dit gedenkteken dat de militaire en burgerlijke doden van Watou herdenkt, werd onthuld op 11 september 1921. Het gedenkteken werd ontworpen door de Brugse beeldhouwer Gustaaf Pickery.


ID: 213346 | Bouwkundig element

Heldenhuldezerken en andere graven op het kerkhof

Watouplein (Poperinge)
Verspreid over het kerkhof liggen er 37 doden uit vooral de Eerste Wereldoorlog begraven onder vier grafstenen en 33 'heldenhuldezerkjes'.


ID: 31519 | Bouwkundig element

Wethuis en schandpaal

Watouplein 2 (Poperinge)
Wethuis van het graafschap Watou. Een 18de-eeuwse schandpaal van arduin is ingewerkt in de voorgevel. Enkelhuis met een oude 18de-eeuwse kern, een 19de-eeuws uitzicht, en een gevelcementering uit de 20ste eeuw.


ID: 213303 | Bouwkundig element

Gedenkzuil militaire doden en grafstenen

Kapellestraat (Poperinge)
Dertien heldehuldezerken en één andere grafsteen, opgesteld rond de gedenkzuil voor de militaire doden van de Eerste Wereldoorlog, op het oude kerkhof van de Sint-Janskerk.