Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

486 resultaten


ID: 91038 | Bouwkundig element

Gietijzeren pomp

Markt (Kortemark)
Naar verluidt tijdens droge zomer (tweede helft 20ste eeuw, vermoedelijk jaren 1960) opnieuw in werking gesteld. Aanvankelijk gemonteerd op eenvoudige betonnen paal, werd later een console gebouwd met wapenschild en opschrift "KORTEMARK".


ID: 130252 | Landschappelijk element

Lindeprieel

Machelgemstraat 1 (Zwalm)
In de tuin ten noordwesten van de woning staat op het erf een lindeprieel. De tuin is op klassieke wijze opgedeeld met een centraal gaanpad dat begint bij de deur en loopt onder het prieel door. Door de bewoners wordt dit prieel het zomerhuis genoemd, de plaats waar men in de zomer onder het loof van de lindes lommerrijk kon verpozen.


ID: 130357 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde schermlinden

Bellestraat 57 (Affligem)
Twee lindes beschermden de verdwenen Lindenhoeve aan de westzijde tevens straatzijde tegen weer en wind. De bomen staan derwijze georiënteerd bij de westgevels, dat ze in de zomer als zonnescherm functioneren en ze de gebouwen met hun loverdak voorzien van schaduw en koelte. Ook beschermen ze het dak en de dakbedekking tegen stormwind en -regen uit het zuidwesten.


ID: 305836 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud bij holle weg

Kruisdreef (Zottegem)
De Kruisdreef kruist de monumentale Kasteeldreef van het kasteel van Leeuwergem. Het aangeduide traject heeft het profiel van een holle weg met houtkanten op de taluds. Er zijn oude hakhoutstoven van hazelaar, gewone es, zwarte els en zomer eik aanwezig, de taluds werden recent aangeplant met een assortiment van struiken en boomsoorten.


ID: 300727 | Landschappelijk element

De Broeken

Vinktstraat (Deinze)
Het gebied De Broeken behoort tot de vallei van de Zeverenbeek. Dit beekdallandschap ligt onder wei- en hooiland en broekbos. De broeken zijn doorsneden door evenwijdige dwarssloten die gedurende de zomer voor het grootste deel droogstaan.


ID: 87586 | Bouwkundig element

Station Torhout

Viaductstraat 1 (Torhout)
Station van Torhout, van 1963, naar ontwerp van architect Vincent Van Houtryve. Aanleg van de spoorlijn Brugge-Kortrijk in 1845-1847. Het eerste stationsgebouw wordt in 1846-1847 gebouwd op kosten van de concessiehouder. Dit station wordt in de zomer van 1917 vernietigd door bomaanvallen.


ID: 213587 | Bouwkundig element

Duitse artilleriepost Cheddar Villa

Brugseweg 1 (Langemark-Poelkapelle)
Duitse artilleriepost, opgetrokken vóór de zomer van 1917 in bestaande bakstenen gebouwen van een hoeve, die op Britse militaire stafkaarten wordt aangeduid met 'Cheddar Villa', op Duitse militaire stafkaarten met 'Falscher Hof Vanheule'.


ID: 300503 | Bouwkundig element

Fonteinfiguur

Rubenslei (Antwerpen)
Bronzen beeld op een lage hardstenen sokkel door de Servische beeldhouwer Ratimir Stojadinovic (inscriptie). Het kunstwerk maakte tijdens de zomer van 1958 deel van de tentoonstelling Beeld in de Stad, en werd dat jaar door het stadsbestuur bij de kunstenaar aangekocht. Op 17 oktober 1958 besliste het college tot de huidige opstelling in het Stadspark.


ID: 131422 | Landschappelijk element

Leilindenrijen dorpskom Lembeke

Lembeke-Dorp (Kaprijke)
De dorpskom van Lembeke wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van leilindenrijen. Deze in een verticaal vlak gesnoeide lindebomen zijn al te zien op postkaarten van vooraan in de 20ste eeuw. Het waren toen al bomen met zware stammen, wat doet vermoeden dat de aanplanting minstens dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw. De bomenrijen staan zodanig georiënteerd bij zuid- en westgevels, dat ze in de zomer als zonnescherm functioneren.


ID: 306293 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Meerdorp, Vredeboomstraat (Hoogstraten)
Midden op het pleintje, op de hoek van Meerdorp en de Vredeboomstraat, staat een opgaande winterlinde (Tilia cordata). Deze boom is kort na de Eerste Wereldoorlog aangeplant als vredesboom. Naar aanleiding van een vredesstoet in de zomer van 1919 werd in opdracht van de toenmalige burgemeester als symbool van de vrede een linde geplant. De winterlinde heeft een omtrek van 152 cm en een totale hoogte van 11 m.