Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

486 resultaten


ID: 90983 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Fatima

Hoogledestraat (Kortemark)
De kapel is gebouwd na de Tweede Wereldoorlog, als dank voor bescherming. In de zomer van 1944 stort achter de nu verbouwde hoeve een V 1-bom neer. De kapel is hersteld in 2007. Open kapel op rechthoekige plattegrond. Gele baksteen en rode sierbaksteen (ook binnenin) onder tentdak (leien of kunstleien, witgeschikderde gootlijst op klossen).


ID: 217062 | Bouwkundig element

Duitse regimentscommandopost

Fleriskotstraat 15 (Middelkerke)
Duitse bunker die fungeerde als commandopost voor de bevelhebbers van een regiment met observatietoren op het dak. De bunker is in de zomer van 1917 opgetrokken bij een hoeve, die op Belgische militaire stafkaarten stond aangeduid als 'Pigeonnier' (duiventil).


ID: 30607 | Bouwkundig element

Medische post John McCrae

McCraepad (Ieper)
Betonnen medische post, door de 'Royal Engineers' opgetrokken in de aanloop naar het grote geallieerde offensief in de zomer van 1917 (Derde Slag bij Ieper). Ten noorden van de medische post zijn delen van kleine betonnen constructies te zien.


ID: 24910 | Bouwkundig element

Huis Den Ram

Hoogpoort 8-12 (Gent)
Het burgerhuis Den Ram gaat terug op een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. Het bovenhuis, met een bepleisterde gevel van vijf traveeën en drie bouwlagen, dateert uit 1732, opgetrokken in opdracht van Aegidius Frans De Zomere, procureur van Ghedele.


ID: 213441 | Bouwkundig element

Belgische mitrailleurpost

Kasteelweg (Vleteren)
Belgische mitrailleurpost die deel uitmaakte van een verdedigingslijn die in de zomer van 1918 ten oosten van Oostvleteren is uitgebouwd. Het betreft een betonnen mitrailleurpost uit de laatste oorlogsmaanden, die teruggaat op een standaardtype dat aan het Belgische front reeds in 1915 werd opgetrokken.


ID: 130992 | Landschappelijk element

Maastrichterallee Lindendreef Alden Biesen

Kasteelstraat, Maastrichterallee (Bilzen)
De Maastrichterallee is een opgaande lindendreef met een lengte van 600 meter. De Maastrichterallee bestaat uit twee delen. Het gedeelte dat aansluit bij het gebouwencomplex is voorzien van een enkele bomenrij langs de noordzijde van de weg en bestaat uit negen oude zomerlinden. De rest van de dreef, tot aan het Apostelhuis, is een dreef met twee jonge bomenrijen van zomer-, winter- en Hollandse lindes. In het noordelijk deel van de dreef staan 41 bomen en in het zuidelijk deel van de dreef staan 30 bomen.


ID: 58229 | Bouwkundig element

Dorpscafé

Zomerstraat 85 (Laarne)
Herberg uit het derde kwart van de 19de eeuw met het voorkomen van het kleinere boerenhuis in sobere baksteenbouw. Rechthoekig huis van vier traveeën onder pannen zadeldak en 's zomers beschaduwd door een rij van vier linden. Laag langwerpig bakstenen bijgebouw schuin achter het huis gelegen op het spievormige kleine achtererf.


ID: 132514 | Landschappelijk element

Twee opgaande welkomstlinden bij het kerkhof van Parike

Hollebeekstraat, Steenweg (Brakel)
Het planten van welkomstbomen is een gebruik dat niet enkel bij erftoegangen werd uitgevoerd. Ook bij de inkom van kerkhoven werden de kerkgangers gezuiverd van kwade invloeden als zij onder de lindebomen de kerk betraden. Een oud heidens gebruik dat werd gerecycleerd voor de toepassing bij kerken en kapellen. Bovendien werden deze bomen in de zomer, bij het gekeuvel na de kerkdiensten, zéér gewaardeerd als parasol. De meeste welkomstbomen bij kerkhoven zijn weliswaar verdwenen. Hier in Parike zijn de lindes vervangen, nadat er één van de twee lindes bij een storm (1983) in de kerk was gevallen.


ID: 7095 | Bouwkundig element

Modernistisch flatgebouw

Lamorinièrestraat 204-206 (Antwerpen)
Modernistisch appartementsgebouw opgetrokken in opdracht van Armand Ducellier, naar een ontwerp door de architect Nachman Kaplansky uit 1935. Vergund begin augustus 1935, was het complex dat oorspronkelijk dertien flats van vier verschillende types, een winkel met woonst en een conciërgewoning omvatte, in de zomer van 1936 afgewerkt.


ID: 58895 | Bouwkundig element

Villa Rêve d' Enfant

Fochlaan 23 (Knokke-Heist)
Villa zogenaamd "Rêve d'Enfant", voorheen gekend als villa "Wonderland", gebouwd volgens kadaster in 1913 naar ontwerp (1911) van architect Adolphe Pirenne (Brussel, 1876-1932) en een tijdlang betrokken als zomers buitenverblijf voor de bekende Belgische musicus-componist Eugène Ysaÿe (Luik, 1858 - Brussel, 1931).