Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3880 resultaten


ID: 132513 | Landschappelijk element

Bomenrij van tamme kastanje in het domein Hofstade

Molenheide (Zemst)
In de bosrand langs de Molenheidestraat staat een bomenrij van opgaande tamme kastanjes. De bomen zijn beeldbepalend en hebben stamomtrekken van meer dan 3 meter.


ID: 300020 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van beuk en haagbeuk met fruitbomen

Biekorfstraat 18 (Zoersel)
Langs de Biekorfstraat nummers 16 en 18 is de straatzijde afgesloten met een afsluitingshaag van beuk en haagbeuk. In de haag komen een appelaar (Court pendu) en perelaar voor. Volgens de eigenares is de appelaar circa 100 jaar oud. De perelaar zou circa 50 jaar oud zijn. De locatie was al bewoond op het einde van de 18de eeuw en maakte toen deel uit van het gehucht Raffendonck. De weg, die de huidige Biekorfstraat is, verschijnt voor het eerst op de topografische kaart van Vandermaelen. Op de militaire topografische kaart van 1868 is het erf met moestuin al met een afsluitingshaag gescheiden van de weg.


ID: 300074 | Landschappelijk element

Drie opgaande hulsten in pastorietuin

Handelslei 33 (Zoersel)
De drie opgaande hulstbomen bevinden zich in de voortuin van de pastorie. De hulstbomen zouden kort na de Franse Revolutie (vermoedelijk in 1803) door de toenmalige pastoor Van Ael geplant zijn.


ID: 302915 | Landschappelijk element

Opgaande notelaar in pastorietuin

Handelslei 33 (Zoersel)
De drie opgaande hulstbomen bevinden zich in de voortuin van de pastorie, de notelaar staat in de achtertuin. De hulstbomen zouden kort na de Franse Revolutie (vermoedelijk in 1803) door de toenmalige pastoor Van Ael geplant zijn.


ID: 132039 | Landschappelijk element

Hakhout op talud langs oude spoorwegsite

Passendalestraat (Zonnebeke)
Op de taluds en in de bermen langs het oude spoorwegtracé staan nog de restanten van een oude hakhoutbeplanting met een soortenrijk assortiment.


ID: 305356 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herdenkingsboom en oorlogsgedenkteken Princess Patricia's Canadian Light Infantry

Prinses Patriciastraat (Zonnebeke)
De herdenkingsboom staat bij een oorlogsgedenkteken dat herinnert aan de oprichting in 1914, de gevechten en de slachtoffers van het Canadese infanterieregiment 'Princess Patricia's Canadian Light Infantry' in de Ieperboog.


ID: 132729 | Landschappelijk element

Drie opgaande beuken in pastorietuin

Erwetegem (Zottegem)
Aansluitend bij de 19de-eeuwse pastorie is er een grote achtertuin uit die zelfde periode. Een deel van de nog representatieve oorspronkelijke beplantingen is bewaard. Drie opgaande beuken behoren nog tot dit plantenassortiment.


ID: 130194 | Landschappelijk element

Twee welkomstlinden Kasteeldreef Leeuwergem

Leeuwergem (Zottegem)
De twee eerste bomen in de kasteeldreef van Leeuwergem zijn welkomstbomen. Twee opgaande zomerlinden die sterk in leeftijd verschillen. De linkse is een enorme boom met een stamomtrek van 460 cm (2007) en behoort tot de oudste bomen in het kasteeldomein (tweede helft 18de eeuw), de rechtse is een jonge boom die er ter vervanging is gekomen. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners van het kasteel beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 130354 | Landschappelijk element

Lindendreven bij grote spiegelvijver kasteeldomein Leeuwergem

Leeuwergem (Zottegem)
Twee lindendreven langs de grote spiegelvijver. De dreven aan de oost- en westzijde van de kasteelvijver bestaan uit enerzijds een jonge opgaande bomenrij die werd aangeplant in de tweede helft van de 20ste eeuw (dit zijn telkens de bomenrijen dichtst bij de vijver). De buitenste bomenrijen anderzijds bevatten nog de bomen die zijn aangeplant bij de aanleg van het domein in de 18de eeuw. Deze oude lindes zijn traditioneel gekandelaard. Aan de oostzijde zijn er nog 18 en aan de westzijde 19 originele lindes aanwezig. De bomenrijen aan de waterkant werden vervangen door jonge Hollandse linden; de oude gekandelaarde linden zijn zomerlinden. Er is ook nog een minder geslaagde inboet met beuk en een zilverlinde. Bij de toegang tot het lovertheater staat nog een enorme beuk in de dreef met een stamomtrek van 499 cm (2007).


ID: 131412 | Landschappelijk element

Twee op stam gezette taxussen kerkhof Leeuwergem

Leeuwergem (Zottegem)
Op het kerkhof, bij de calvarie aan het koor van de kerk, staan twee mooi ontwikkelde taxussen. Het zijn op stam gezette heesters die hier als wintergroene bomen groeien. Op postkaarten die dateren uit begin van de 20ste eeuw zien we dat ze toen werden geschoren. Er stonden toen wel minstens zeven kegelvormig geschoren taxussen. De nu nog resterende taxussen worden met uitzondering van de begroeiing op de stammen niet meer geschoren en groeien nu vrij uit.