Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3889 resultaten


ID: 132776 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande beuk bij kasteeldomein Leeuwergem

Hebbegem (Zottegem)
Een dreef bestaande uit hoofdzakelijk gewone beuk die vanaf de Nieuwegestraat toegang verleent aan het kasteel van Leeuwergem. De dreef bestaat uit opgaande beuken met een aantal zomereiken die er als inboet zijn geplant. Alle toegangswegen naar het kasteel zijn beboomde dreven, een drevenpatroon dat al sinds de 18de eeuw vastligt.


ID: 132777 | Landschappelijk element

Beukendreef bij kasteeldomein Leeuwergem

Hebbegem (Zottegem)
Een dreef bestaande uit hoofdzakelijk gewone beuk die vanaf de Dassegemstraat toegang verleent tot het kasteel van Leeuwergem. De dreef bestaat uit opgaande beuken met een aantal zomereiken en canadapopulieren die er als inboet zijn geplant. Alle toegangswegen naar het kasteel zijn beboomde dreven, een drevenpatroon dat al sinds de 18de eeuw vastligt.


ID: 131417 | Landschappelijk element

Laan van gekandelaarde platanen tussen vredesboom en heldenmonument

Heldenlaan (Zottegem)
Bij het oprichten van het oorlogsmonument in het centrum van Zottegem in 1921 werd ook beslist om 26 platanen en een vrijheidsboom aan te planten. Als vrijheidsboom werd een zomereik op het einde van de Neerstraat geplant die er kon uitgroeien als een opgaande boom. We tellen nu nog 20 platanen.


ID: 131418 | Landschappelijk element

Opgaande eik als vredesboom

Heldenlaan (Zottegem)
Bij het oprichten van het oorlogsmonument in het centrum van Zottegem in 1921 werd ook beslist om 26 platanen en een vrijheidsboom aan te planten. Als vrijheidsboom werd een zomereik op het einde van de Neerstraat geplant die er kon uitgroeien als een opgaande boom.


ID: 132720 | Landschappelijk element

Toegangsdreef van opgaande zomereiken Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove (Zottegem)
Monumentale toegangsdreef naar het Hof te Wassenhove. De dreef bestaat uit bomenrijen van opgaande zomereik. De dreef bestond oorspronkelijk uit 61 bomen, 9 zijn verdwenen. Er resteren, op het moment van de inventarisatie, nog 52 stuks. De dreef bevat bomen met hoge takvrije stammen en is er beeldbepalend in het omgevend landschap.


ID: 132761 | Landschappelijk element

Hoog geknotte essenrij Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove (Zottegem)
Acht hoog geknotte essen als een onderdeel van een bomerij. Voorbij de toegangsdreef staat aan de noordzijde van de toegangsweg naar het hof een bomenrij van hoog geknotte essen, twee opgaande bomen (wilg en es) en een hakhoutstoof van linde. De toegangsweg is hier aangelegd boven op een dam die het water ophoudt in de aanpalende vijver. Een spaarvijver die in stromend water voorzag om het rad van de watermolen in beweging te brengen. De boomwortels verstevigen het talud aan de noordzijde van de dam. De geknotte essen werden periodiek geknot om het hout te gebruiken voor brand-, gerief- en constructiehout. De hakhoutstoof stond dicht bij het rad om te dienen als schermbeplanting, een gebruik dat dateert uit de perioden waarin het rad en de sluiswerken vervaardigd werden uit hout. Het dichte bladerdek van de linde werd als parasol gebruikt tegen de uitdrogende werking van de zon.


ID: 132765 | Landschappelijk element

Opgaande schietwilg in knotbomenrij bij Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove (Zottegem)
Voorbij de toegangsdreef staat aan de noordzijde van de toegangsweg naar het hof een bomenrij van hoog geknotte essen met naast een hakhoutstoof van linde ook een opgaande es en een flink uit de kluiten gewassen schietwilg. De toegangsweg is hier aangelegd boven op een dam die het water ophoudt in de aanpalende vijver. Een spaarvijver die in stromend water voorzag om het rad van de watermolen in beweging te brengen. De boomwortels verstevigen het talud aan de noordzijde van de dam.


ID: 132766 | Landschappelijk element

Opgaande es in knotbomenrij bij Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove (Zottegem)
Voorbij de toegangsdreef staat aan de noordzijde van de toegangsweg naar het hof een bomenrij van hoog geknotte essen, met naast een hakhoutstoof van linde ook een opgaande schietwilg en een flink uit de kluiten gewassen es. De toegangsweg is hier aangelegd boven op een dam die het water ophoudt in de aanpalende vijver. Een spaarvijver die in stromend water voorzag om het rad van de watermolen in beweging te brengen. De boomwortels verstevigen het talud aan de noordzijde van de dam.


ID: 132767 | Landschappelijk element

Lindehakhoutstoof als schermbeplanting bij watermolen Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove (Zottegem)
Lindehakhoutstoof als schermbeplanting bij het rad van de watermolen, een onderdeel uit een bomerij. Voorbij de toegangsdreef staat aan de noordzijde van de toegangsweg naar het hof een bomenrij van hoog geknotte essen, twee opgaande bomen (wilg en es) en een hakhoutstoof van linde. De toegangsweg is hier aangelegd boven op een dam die het water ophoudt in de aanpalende vijver. Een spaarvijver die in stromend water voorzag om het rad van de watermolen in beweging te brengen. De boomwortels verstevigen het talud aan de noordzijde van de dam. De hakhoutstoof stond dicht bij het rad om te dienen als schermbeplanting, een gebruik dat dateert uit de perioden waarin het rad en de sluiswerken vervaardigd werden uit hout. Het dichte bladerdek van de linde werd als parasol gebruikt tegen de zon.


ID: 132772 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linden bij het Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove (Zottegem)
Het Hof te Wassenhove stond gekend als hengstenhouderij. Vier gekandelaarde linden dienden als schermbeplanting bij het gebouwtje aan de hengstenweide. De linden werden hier als schaduw boom geplant om de wachtende merrie van enige koelte te voorzien.