Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3889 resultaten


ID: 132721 | Landschappelijk element

Dubbele beukendreef bij kasteeldomein Leeuwergem

Kasteeldreef (Zottegem)
De Kasteeldreef bestaat uit twee delen die van elkaar worden gescheiden door de Kruisdreef. Het eerste deel, vanaf de Europaweg tot de Kruisdreef, is een enkele beukendreef. Het tweede deel is een zéér lange dubbele dreef (circa 475 meter lang) van opgaande gewone beuken die gesitueerd is tussen de Kruisdreef en het plein vóór de voorhof van het kasteel. Deze laatste dreef wordt hier beschreven in de inventarisatiefiche. Het is een aanplanting die halverwege de 20ste eeuw werd uitgevoerd. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er veel bomen gekapt in het kasteeldomein om met de opbrengst de belastingen op eigendommen en de successierechten te betalen voor de tijdens de oorlog overleden familieleden. Het is een dubbele dreef met een onregelmatig plantverband. Bij het kruispunt met de Kruisdreef staan er ook oudere lindebomen.


ID: 132722 | Landschappelijk element

Beukendreef Kasteeldreef bij kasteeldomein Leeuwergem

Kasteeldreef (Zottegem)
De Kasteeldreef bestaat uit twee delen die van elkaar worden gescheiden door de Kruisdreef. Het eerste deel, vanaf de Europaweg tot de Kruisdreef, is een beukendreef van jonge opgaande bomen die op het einde van de 20ste eeuw werd uitgevoerd ter vervanging van zéér oude beuken die nog uit de periode van de aanleg van het domein in de 18de eeuw dateerden. De bomen werden geveld om veiligheidsredenen.


ID: 130353 | Landschappelijk element

Lovertheater uit haagbeuk Kasteeldomein Leeuwergem

Kasteeldreef 1 (Zottegem)
Het lovertheater is volledig aangelegd in haagbeuk en is uniek in zijn soort voor België. Er is een gecompartimenteerde inkompartij die met geschoren hagen en leilindes werd afgeboord. Haaks op de inkompartij is de toegang tot het theater, met op het einde het centrale middenvak. Ook op het eind van de toegang zijn er links en rechts de berceaus die het theater volledig ontsluiten en toegang geven tot de loges. De loges zelf zijn telkens afgeboord met, op overkijkbare hoogte, geschoren hagen.


ID: 130356 | Landschappelijk element

Lindendreef bij kasteelgracht kasteeldomein Leeuwergem

Kasteeldreef 1 (Zottegem)
De dreef ten noorden van het kasteel, langs de kasteelgracht, bestaat uit enerzijds een jonge opgaande bomenrij die werd aangeplant in de tweede helft van de 20ste eeuw (dit zijn telkens de bomenrijen dichtst bij de vijver). De buitenste bomenrij anderzijds bestaat nog uit de bomen die zijn aangeplant bij de aanleg van het domein in de 18de eeuw. Deze oude lindes zijn traditioneel gekandelaard, er zijn nog 10 van de 15 originele lindes aanwezig. De bomenrijen aan de waterkant werden vervangen door jonge Hollandse linden; de oude gekandelaarde linden zijn zomerlinden.


ID: 132723 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrijen bij erekoer kasteeldomein Leeuwergem

Kasteeldreef 1 (Zottegem)
Tussen de dubbele kasteeldreef en het voorhof van het kasteel is de dreef pleinvormig verbreed om een weids blikveld op het kasteel mogelijk te maken. Dit plein is afgeboord met twee rijen gekandelaarde lindes. Deze aanplanting is nog een restant van de 18de-eeuwse parkrealisatie. Er is wat uitval en de samenstelling bestaat uit winterlinde, zomerlinde en Hollandse linde. Vermoedelijk is de ongelijksoortigheid het resultaat van verschillende inboeten die gebeurden met lokaal ingezameld plantgoed.


ID: 132726 | Landschappelijk element

Concentrische beukenrij bij sfinxenvijver kasteeldomein Leeuwergem

Kasteeldreef 1 (Zottegem)
Het weidse perspectief van uit het kasteel over de grote spiegelvijver wordt tegen de bosrand afgesloten met een concentrische bomenrij van opgaande beuk. De aanplant bij de sfinxenvijver werd uitgevoerd met bruine beuken. De nu niet meer zo intacte bomenrij vertoont zware entwonden. Alle beuken verkregen een uniforme bruine bladkleur door monoklonaal materiaal te verzamelen en dit te enten op onderstammen van gewone beuk.


ID: 132727 | Landschappelijk element

Lijnaanplanting opgaande zilveresdoorn bij kasteeldomein Leeuwergem

Kasteeldreef 1 (Zottegem)
Het perspectief van uit het kasteel in westelijke richting over de kleine spiegelvijver wordt afgesloten met een concentrische bomenrij van opgaande zilveresdoorn. Deze boomsoort staat onder andere gekend omwille van zijn geel tot rode herfstverkleuring. Het betreft hier een heraanplanting die dateert uit medio 20ste eeuw.


ID: 132648 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van bruine beuk

Knutsegemstraat (Zottegem)
Een afsluitingshaag langs de Knutsegemstraat aangelegd met bruine beuk.


ID: 132704 | Landschappelijk element

Jonge opgaande kapellinde

Knutsegemstraat, Vierschaar (Zottegem)
Volgens aloude traditie werd bij de Onze-Lieve-Vrouwkapel een lindeboom aangeplant. De jonge boom staat bij het kruispunt van de Knutsegemstraat en Vierschaar.


ID: 132649 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van buxus

Knutsegemstraat 70 (Zottegem)
Langs de Knutsegemstraat een goed bewaarde en zeldzame afsluitingshaag aangelegd met buxus.