Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

141 resultaten


ID: 216153 | Bouwkundig element

Heilig Hartbeeld

Markt (Meerhout)
Heilig Hartbeeld ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog, opgericht in 1922 naar ontwerp van J. Van den Plas.


ID: 40189 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius en Sint-Gorik met omringend kerkhof

Gemeenteplein 24 (Meise)
De georiënteerde longitudinale kruiskerk, waarvan de ingebouwde vroeggotische toren opklimt tot de 13de eeuw, is gelegen op een hoogte ten westen van het Gemeenteplein, waardoor het dominerende effect in de dorpskern vergroot wordt.


ID: 304020 | Bouwkundig element

Heilig Hartbeeld

Brussegemplein (Merchtem)
Heilig Hartbeeld, volgens een vermelding op een oude postkaart naar ontwerp van beeldhouwer C. Vande Capelle. Het beeld bevindt zich in de dorpskern van Brussegem, ten noorden van de Sint-Stefanuskerk.


ID: 46950 | Bouwkundig element

Landgoed 't Kasteeltje

Steenweg op Weelde 15, Zwart Goor 2 (Merksplas)
Bewaard, doch aangepast landhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak, alsook bijgebouwen van 1926 met cottage-allures.


ID: 52896 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Carolus Borromeus

Kerkplein 1A (Mol)
Neogotische oost-west-georiënteerde kruisbasiliek met een ingebouwde toren van 1890, omringend kerkhof en Heilig Hartbeeld van 1948 van R. Sauter.


ID: 38649 | Bouwkundig element

Godshuis de Lichtervelde

de Lichterveldestraat 1 (Nazareth)
Het Woon- en Zorgcentrum de Lichtervelde was vroeger het Godshuis de Lichtervelde, gesticht in 1875 door de zusters Kindsheid Jesu van Gent. De gebouwen werden opgetrokken in 1879-1880, onder meer met een gift van de familie de Lichtervelde, kasteelbewoners van Eke. De kapel werd toegevoegd in 1890.


ID: 38566 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Antonius Abt

Dorp 11 (Nazareth)
De neobarokke kerk werd in 1861-1865 opgetrokken naar ontwerp van Edmond de Perre-Montigny. Het kerkhof wordt onder meer gekenmerkt door bomenrijen van gekandelaarde Hollandse lindes en witte paardenkastanjes, een vrijheidsboom en een oorlogsmonument. Langs de ommegang met De Vijftien Mysteries van de Rozenkrans staan dertien kapelletjes. De kerk is ingeplant in een vierkant, voorheen omgracht kerkhof van ongeveer 1 hectare groot, afgesloten deels door een laag muurtje en deels door een beukenhaag.


ID: 13795 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

St. Hubertusplein (Niel)
Kruisbasiliek in classicistische stijl met vijfbeukig schip van zeven traveeën en ingebouwde westtoren, gebouwd in 1703, vergroot in 1860-61.


ID: 16594 | Bouwkundig element

Herenhuis

Marktstraat 45 (Nieuwpoort)
Fraai herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met twee dakkapellen met driehoekige frontonbekroning. Vermoedelijk deels bewaarde kern uit de tweede helft van de 18de eeuw volgens ouder voegwerk en -baksteenformaat. Verankerde bakstenen lijstgevel in neorococostijl. Pilastergevel met geprofileerde en gekorniste kroonlijst. Links, één travee brede en iets lagere toegang tot het Ankerstraatje, onder zadeldak.


ID: 213297 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken met Heilig Hartbeeld

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Gedenkteken met Heilig Hartbeeld voor de militaire doden van Ramskapelle uit de Eerste Wereldoorlog, onthuld op 23 juni 1929. In een speciaal daartoe aangelegd perk: op een hoog meerdelig hardstenen voetstuk dat geprofileerd is, naar boven toe verjongt en met geprofileerde kroonlijst is afgewerkt, is een wit beschilderd Heilig Hartbeeld geplaatst.