Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

324 resultaten


ID: 13073 | Bouwkundig element

College Eucharistisch Hart

Rouwmoer 7 (Essen)
Neogotisch complex met klooster, schoolgebouwen en kerk, van 1906 en naar ontwerp van architect Georges Dhaeyer.


ID: 34459 | Bouwkundig element

Sint-Jozefinstituut voor mannen

Weststraat 135 (Evergem)
Oprichting in 1882 van het Sint-Jozefinstituut voor mannen, sinds 1884 onder leiding van Dr. A. Ruyssen. Neoromaans getinte bakstenen gebouwen in ruim park met deels behouden omgrachting en ijzeren afsluiting. Achterin gelegen hoofdgebouw in onregelmatige H-vorm met aan de westzijde een lagere dwarsvleugel en kapelvleugel ten oosten. Uitbreidingen in 1950 en 1963. In de tuin, imitatiegrot van Lourdes, naar verluidt daterend van 1875.


ID: 36006 | Bouwkundig element

Kapelletje Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Onderstraat (Gavere)
Bakstenen kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes op de hoek met de Vossestraat, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Eromheen, beplante heuvel met rotsblokken.


ID: 20338 | Bouwkundig element

Bijlokehospitaal en Bijlokeklooster

Bijlokekaai 1-8, 7B-G, Godshuizenlaan 2, 2B, Jozef Kluyskensstraat 2-6 (Gent)
Gebouwencomplex, waarvan de noordkant wordt ingenomen door het Burgerlijk Hospitaal uit 1864-1880 naar ontwerp van architect A. Pauli. De oude, tot de 13de eeuw opklimmende hospitaalgebouwen met kapel liggen deels geïncorporeerd tussen 19de-eeuwse gebouwen aan de oostkant. Centraal strekt zich een rechthoekig beplant plein uit waaraan in het zuiden de oude abdijgebouwen uit de eerste helft van de 14de eeuw palen, het huidig cisterciënzerinnenklooster en het Oudheidkundig Museum.


ID: 301349 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Omgeving bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Gentstraat, Groenstraat, Onze Lieve Vrouwdreef, Onze Lieve Vrouwstraat (Gent)
Het bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes te Oostakker werd gesticht in 1874 met typisch radiaal geplande aanleg van dreven en halfcirkelvormige ommegang met ten zuiden de neogotische basiliek van 1875-77, ontworpen door Van Hoecke-Peeters.


ID: 18332 | Bouwkundig element

Pleinbeluik Beluik Stevens

Kettingstraat (Gent)
Merkwaardig pleinbeluik met veertien huisjes toegankelijk via open toegang tussen twee rijhuizen, van 1862. Twee naar elkaar toe vernauwende gevelwanden waardoor sterk perspectivisch uitzicht. Hoge, verankerde witgeschilderde bakstenen gevels van drie bouwlagen met repeterend schema.


ID: 18721 | Bouwkundig element

Het Strop van de Broeders van Liefde

Stropstraat 119 (Gent)
Het provincialaat, gebouwd in 1897, is een imposant gebouw in neoclassicistische stijl achter een hoge muur met geaccentueerde poort en overdekte doorgang. De kapel is een goed voorbeeld van een kloosterkerk in neostijl uit eind 19de en begin 20ste eeuw. De bijhorende binnentuin, aangelegd in landschapsstijl met onder meer een vijver, trompetboom, een beeldengroep en een Lourdesgrot, dateert vermoedelijk uit de aanlegfase van het Sint-Vincentiushuis of provincialaat.


ID: 21247 | Bouwkundig element

Klooster van de ongeschoeide karmelietessen

Theresianenstraat 9 (Gent)
Het voormalige karmelietessenklooster klimt op tot de 17de eeuw en werd op harmonische wijze aangepast tijdens de 19de eeuw. Hierbij werd het concept van een contemplatieve kloosterorde gevolgd, namelijk met de klassieke kloosteraanleg met pandgangen rondom een vierkant pandhof ten zuiden van de kerk.


ID: 300811 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa notaris Mertens met tuin

Tiensesteenweg 176 (Glabbeek)
In 1926 liet notaris Victor Mertens een eclectische villa optrekken langs de steenweg Tienen-Diest. In de langgerekte tuin van 70 are staat een relatief grote Lourdesgrot.


ID: 213993 | Bouwkundig element

Kasteel Kervijn met Mariagrot

Kerkstraat 38-40 (Gooik)
Neotraditioneel landhuis daterend van 1865-1867, gelegen in een nu verkaveld domein. Op de hoek van de Kasteelstraat en de Kerkstraat, oorspronkelijk deel van het domein, bevindt zich een Mariagrot, die dateert van 1871 en werd gebouwd door barones Maria Peers de Nieuwburgh. Links hiervan bak- en zandstenen hekpijlers.