Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

324 resultaten


ID: 213354 | Bouwkundig element

Grot uit abristenen

Zuidschote-Dorp (Ieper)
Mariagrot, opgetrokken uit zogenaamde 'abristenen', dit zijn brokstukken van betonnen militaire posten uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 44060 | Bouwkundig element

Zusterhuis en zusterschool

Zuidschotestraat 11-13, 13A (Ieper)
Respectievelijk zusterhuis en zusterschool, zogenaamd "Onze dorpsschool-Zonneburcht", (vrije kleuter- en lagere school) naar ontwerp van architecten Charles Pil en Henri Carbon (Oostende) van 1921.


ID: 51253 | Bouwkundig element

Klooster- en schoolcomplex zusters van Maria Ingelmunster

Schoolstraat 8 (Ingelmunster)
Klooster- en schoolcomplex van de 'zusters van Maria Ingelmunster', teruggaand op de zogenaamde "Assemblée des Filles de la Charité", in 1769 gesticht door pastoor P.J. Dufort.


ID: 51802 | Bouwkundig element

Openluchtkapel met Lourdesgrot en kruisbeeld

Mariastraat (Izegem)
Openluchtkapel met Lourdesgrot en kruisbeeld, opgericht op een nu deels beboomd terrein door dokter Depoorter in 1921, als dank voor de behouden thuiskomst van zijn zonen uit de Eerst Wereldoorlog. Aan de straatzijde afgezet door breukstenen pijlers waartussen ijzeren hekken.


ID: 88852 | Bouwkundig element

Rotskapel de Mans Rots

de Manlaan (Jabbeke)
Rotskapel "de Mans Rots", gebouwd in 1885 op het domein van het kasteel "De Blauwe Toren" in opdracht van kasteelheer Alfred de Man, naar het voorbeeld van de grot van Lourdes. Om de genezing van zijn echtgenote af te smeken, belooft hij een Onze-Lieve-Vrouwgrot op te richten. Enkele dagen na zijn belofte geneest de zieke miraculeus. Hij laat een maquette overkomen uit Lourdes en gelast in 1883 de bouw te laten uitvoeren, naar verluidt naar de plannen van een Duitse architect Godtschalck, die overgemaakt worden aan de Antwerpse architect Jozef Schadde (1818-1894).


ID: 88853 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Blauwe Toren

de Manlaan 50 (Jabbeke)
Kasteeldomein dat anno 2006 bestaat uit een rechthoekig park van circa 14 hectare. Centraal in het park, het kasteel dat in twee belangrijke fases tot zijn huidige samenstelling kwam: in de 19de eeuw als residentie voor de familie de Man, en in de jaren 1930 voor de Witte Paters, die er hun noviciaat in onderbrachten. Rechthoekig parkdomein met bos, weiland en waterpartijen, nog deels door de 19de-eeuwse muren omheind; toegang via smeedijzeren hek tussen hardstenen pijlers met zware uitgewerkte balusters. Verspreid over het park enkele 19de-eeuwse gebouwen.


ID: 134054 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Martinuskerk met tuin

Gemeenteplein 3 (Kapelle-op-den-Bos)
Pastorie gebouwd rond 1639 door de norbertijnenabdij van Grimbergen als dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën in traditionele bak- en zandsteenstijl, aanzienlijk uitgebreid en verhoogd in 1722-1725, omgeven door een ommuurde tuin van 46,5 are; sporen van heraanleg rond 1900; gedeeltelijk aangelegd in 1912 als openbaar 'Mariapark' met fraaie Lourdesgrot.


ID: 47360 | Bouwkundig element

Wegkapel met Mariagrot

Hoek (Kasterlee)
Te midden van het kruispunt gelegen wegkapel, omgeven door linden en toegewijd aan Maria Onbevlekte Maagd.


ID: 28412 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Grote Herreweg 216 (Kluisbergen)
Gesloten hoeve minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Gewitte bakstenen hoevegebouwen op gepikte plint onder zadeldaken rond vierkantig erf voorheen met mestvaalt.


ID: 28389 | Bouwkundig element

Grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Grotweg (Kluisbergen)
Ingeplant op een omhaagd cirkelvormig perceel met bidbanken, afgelegen van de straat.