Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

74 resultaten


ID: 36707 | Bouwkundig element

Landbouwstokerij Van Damme

Issegem 2 (Oosterzele)
De stokerij maakt deel uit van een groot hoevecomplex van het semigesloten type. Het agrarische bedrijf is gelegen in het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen binnen de oude landelijke wijk Issegem, ten noordoosten van het dorpscentrum van de deelgemeente Balegem. Landelijk complex dat in oorsprong waarschijnlijk opklimt tot de 18de eeuw met aanpassingen en uitbreiding van de gebouwen in de tweede helft van de 19de eeuw en eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 27735 | Bouwkundig element

Hof ter Bellebroek

Bellebroek 2 (Oudenaarde)
Achterin gelegen hoeve van het semigesloten type omgeven door een min of meer vijfhoekige omgrachting. Hoevegebouwen mogelijk opklimmend tot de 16de of 17de eeuw; opgesteld rondom een rechthoekig erf in de zuidwestelijke hoek van de omgrachte site. Op het eind van de toegangsweg en geflankeerd door treurwilgen, bakstenen poortgebouw van twee traveeën onder steil pannen schilddak. Rest van vroegere rosmolen op het binnenerf voor de schuur. Bakstenen stalvleugel op mestkelders. Twee aalpompen tegen de erfgevel.


ID: 27817 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Olmstraat 4 (Oudenaarde)
Grote en opvallende hoeve van het semigesloten type met linde tegenover inrit boerenerf. Vrij authentiek bakstenen hoevecomplex met pannen zadeldaken, uit de 18de en de 19de eeuw. Deels gekasseid rechthoekig erf met boerenwoning van zeven traveeën ten zuidoosten. Jaartal 1807 op moerbalk in woonkamer. Haakse noordoost- en noordwestvleugel met paarden- en koestallen. Hoge dwarsschuur aan zuidwestelijke erfzijde uit vakwerkbouw; de bakstenen zijpuntgevels wellicht later toegevoegd. Ten zuiden, bakhuisje. Tegenover de erftoegang een bakstenen stal of bergplaats met opvallende zijpuntgevels.


ID: 23419 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kerkstukweg 21 (Roeselare)
Historische hoeve aangeduid op de P.C. Popp-kaart (circa 1830). Losse, lage bakstenen bestanddelen uit de tweede helft van de 19de eeuw onder licht gebogen zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), U-vormig opgesteld rondom een begrint en deels gebetonneerd erf.


ID: 300630 | Bouwkundig element

Hof der 12 Apostelen

Kerkhofstraat 2, Lindenberg 1-5 (Tervuren)
Historische hoeve waarvan het huidige gebouwenbestand nog gedeeltelijk opklimt tot de 18de eeuw, sedertdien werd het complex meermaals aangepast en gesplitst.


ID: 87490 | Bouwkundig element

Herberg A la Belle Vue

Oostendestraat 345-347 (Torhout)
De herberg werd in 1888 gebouwd door kasteelheer Matthieu de Wynendaele van het kasteel van Wijnendale. De vrijstaande herberg is beeldbepalend gelegen op de hoek van de Oostendestraat en de Wijnendale-Stationsstraat.


ID: 206836 | Bouwkundig element

Cortenshof

Loweestraat 82 (Wetteren)
Bakstenen hoevecomplex van het gesloten type met in hoogte verspringende volumes onder zadeldaken, deels teruggaand op een semigesloten hoeve met min of meer U-vormige aanleg minstens sinds het tweede kwart van de 19de eeuw.


ID: 76161 | Bouwkundig element

Schuur en stallen van lijnkoekwatermolen

Watermolenweg 102 (Wichelen)
Voormalige bedrijfsgebouwen, namelijk schuur deels teruggaand op een voormalige lijnkoekwatermolen en circa 1890 aanzienlijk uitgebreid en gewijzigd van bestemming tot landgebouw. Aan de overzijde van de straat gelegen stal gebouwd circa 1890 ter vervanging van twee kleinere gebouwtjes.


ID: 205536 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boskapeldreef 4 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf met restanten van een boomgaard. Opgetekend op het primitief kadasterplan circa 1829 als een boerenwoning met vrijstaand nutsgebouw. Volgens een mutatie van 1884 wordt de boerenwoning uitgebreid in noordoostelijke en in zuidwestelijke richting. In 1953 volgt een uitbreiding van het woonhuis. Alle landgebouwen worden afgebroken en ten zuiden worden er drie nieuwe gebouwen opgetrokken. . In 1957 volgt opnieuw een uitbreiding van het bestaande woonhuis en wordt de grote hangar ten westen van de boerenwoning gebouwd. Boerenwoning met geïntegreerde stalvleugel, deels ingestort. Breedhuis van drie traveeën en hoger volume beiden van één bouwlaag onder pannen zadeldak. Nutsgebouwen en grote hangar.


ID: 205565 | Bouwkundig element

Hoeve

Hereveldstraat 7 (Wingene)
Kleine hoeve met vrijstaande boerenwoning en stal parallel opgesteld rond een onverhard erf met restant van boomgaard. Het woonhuis is weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) als een tweewoonst. Circa 1879 wordt het woonhuis verlengd in oostelijke richting. De stal is volgens kadastergegevens gebouwd in 1890. Lage tweewoonst van zes traveeën onder zadeldak met pannen. Stal in baksteen met opgeklampte poorten en deuren. Behouden mestpomp tegen erfgevel.