Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

74 resultaten


ID: 74012 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Ronsesestraat 226 (Brakel)
Hoeve met gesloten aanleg, naar verluidt voor 1925 tevens een afspanning. Bakstenen hoevegebouwen onder snijdende zadeldaken, als semigesloten hoeve opgericht circa 1845, in het derde kwart van de 19de eeuw door uitbreiding gewijzigd tot gesloten hoeve.


ID: 38495 | Bouwkundig element

Hof te Groene Walle

Kunstschildersweg 5 (De Pinte)
18de-eeuwse hoeve van het semigesloten type met woonhuis ten zuiden en in L-vorm aansluitende schuur en stallen ten noorden en ten oosten omheen een met gras begroeid binnenerf. De oorspronkelijke omwalling werd gedempt. Oorspronkelijk woonhuis van zeven traveeën onder mank zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Een ijzeren hek aan gewitte vierkante pijlers op gepikte plint en piramidale bekroning geeft toegang in de zuidoosthoek. Een imposante gemengde haag omsluit de moestuin in het zuidoosten.


ID: 38497 | Bouwkundig element

Hoevetje

Lindenpark 3 (De Pinte)
Midden in een villaverkaveling gelegen hoevetje, mogelijk vroeger behorende tot het zogenaamde "Goed te Twee Dreven", afhankelijk van de heerlijkheid van Overmeers van de Gentse Sint-Pietersabdij.


ID: 86442 | Bouwkundig element

Hof ter Ruste

Schragenstraat 12 (Deerlijk)
Voormalige hoeve, heden enkel woonfunctie. Tijdens het ancien régime kwam de rente van de hoeve ten goede aan de Kapel ter Ruste zie naamgeving. In 1754 verkocht de kapel het hoevetje. Thans behouden opstelling met in het noorden boerenhuis met lager aansluitende stalveugel en ten westen schuurtje met geïncorporeerde stallen. Woonhuis met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel onder licht overkragend zadeldak met aandaken. Voor de lagere stalvleugel, aalpomp.


ID: 86480 | Bouwkundig element

Wittenberghof

Ter Donkt (Deerlijk)
In de 19de en 20ste eeuw is de hoeve eigendom van de familie Vercruysse de Solart. Ten noorden boerenhuis met bakstenen lijstgevel op gecementeerde en gepikte plint; gootlijst. Links, stallingen met toegang in de zijpuntgevel. Ten zuiden dwarsschuur met aanpalend twee wagenhuizen. Ten westen stalvleugel onder zadeldak bekleed met Vlaamse pannen, lijstgevel doorbroken door dakvenster. Tegen de muur aalpomp. Ten zuidoosten vervallen bakhuisje.


ID: 38244 | Bouwkundig element

Hoeve

Engelhoekstraat 54 (Deinze)
Mooi ingeplante hoevegebouwen in omhaagd erf, gelegen op het einde van een onverharde populierendreef en toegankelijk via een ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste geschilderde bakstenen pijlers met bolornament. Woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Bakstenen schuur en stallen onder zadeldak; aalpomp voor de eerste travee. Gewit bakhuis van het samengestelde type.


ID: 35597 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Meirstraat 3 (Deinze)
Hoeve in boomgaard. Aan straat afgesloten door meidoornhaag en eenvoudig ijzeren hek tussen bakstenen pijlers, links met houten kapelletje met Heilige Familie.


ID: 35177 | Bouwkundig element

Hof ten Steine

Wulfhoek 1 (Deinze)
Hoeve, gelegen in boomgaard. IJzeren hek tussen overhoeks geplaatste bakstenen pijlers. Ten noorden van het erf, grote vijver. Ten westen, boerenwoning van één bouwlaag onder overkragend zadeldak. Aan straatkant, dwarsschuur onder overkragend zadeldak met ervoor mestvaalt en aalpomp, verhoogde inrijpoort en rechthoekige opening van wagenhuis.


ID: 35180 | Bouwkundig element

Nieuwenbulkhoeve

Wulfhoek 8 (Deinze)
Volgens huisnaambord minstens opklimmend tot 1639. Hoeve op een met gras begroeid erf met boerenwoning vermoedelijk uit de 18de eeuw; acht en twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Witgekalkte dwarsschuur op gepikte plint met zadeldak. Ervoor aalpomp en mestvaalt. Ten oosten, recenter bijgebouwde stal met in linker zijgevel beeldje van Sint-Antonius van Padua met varken.


ID: 48549 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Hekkenhoek 30 (Dendermonde)
Achterin gelegen boerenwoning parallel aan de straat aan gekasseid pad, deels achter nummer 28, voorafgegaan door omhaagde voortuin met fruitbomen, afgesloten door ijzeren hek aan betonnen pijlers. Boerenwoning volgens historisch kaartmateriaal minstens opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw.