Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7306 resultaten


ID: 15996 | Bouwkundig element

School

Groenestraat 35 (Alveringem)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ommuurde speelruimte.


ID: 16131 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hoekjestraat 15 (Alveringem)
Aan de kruising van de Zwane- en Hoekjestraat, in de wijk Oostmolenhoek, gelegen hoeve met losse, nagenoeg U-vormige opstelling van de gebouwen rondom een deels begraasd, deels begrint erf; oprit gemarkeerd door hekpijlers en linde. Ten noorden, boerenhuis van twee traveeën links opkamer + vijf traveeën (dubbelhuisopstand) en één bouwlaag onder een gebogen zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) met kort overstekende rand (hanggoot), uit de 18de eeuw. Ten zuiden, versteende dwarsschuur.


ID: 200635 | Bouwkundig element

Landarbeiderswoning met tuin

Hoogstraat 8 (Alveringem)
Het betreft een gaaf bewaard 19de-eeuws landarbeidershuisje op een klein erf met moestuin. Woning met één bouwlaag onder zadeldak met Vlaamse pannen en hanggoot; drie traveeën met aansluitende staltravee en latrine onder lessenaarsdak.


ID: 16008 | Bouwkundig element

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid

Izenbergestraat (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis midden kleine tuin, aan de straatzijde afgezet met bakstenen muurtje. Herstellingswerken in 1948-1970. Eenbeukig kerkje met schip van drie traveeën en driezijdige koorsluiting, onder licht gebogen zadeldak (leien), gemarkeerd door centrale, octogonale dakruiter met ingesnoerde naaldspits (leien), gebouwd circa 1653 en voltooid in 1663.


ID: 16435 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Izenbergestraat 149 (Alveringem)
Boerenarbeidershuis met boomgaard, ommuurde tuin en kleine schuur, palend aan de straat. Breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 15830 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Walle

Kaatsspelstraat 29 (Alveringem)
Sterk verbouwde hoeve met willekeurige opstelling van de gebouwen gelegen op einde van Kaatsspelstraat, binnen grote omwalling van voormalige kasteel "Decat" (?). Witgekalkte, geblokte pijlers met bolvormig topstuk markeren de inkom.Boerenhuis zonder noemenswaardigheid, volgens de bewoners opgetrokken in 19de-20ste eeuw met afbraakmateriaal van vermeld kasteel. Ten zuidoosten ervan, voormalig koetshuis, thans gebruikt als stal; sporen van drie rondboogpoorten; sterk gewijzigd. Ten noordoosten van woonhuis, gebouw (voormalig, ingekort boerenhuis ?) van ongeveer vier traveeën


ID: 16053 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kallestraat 39 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom onverhard U-vormig erf met open zuidoostzijde, voorzien van hek aan straat; verharde stoepen. Ten noorden, rest van omwalling. Ten noordwesten, boerenhuis met vijf traveeën + rechts twee opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, gedateerd 1840. Ten zuidwesten, stalvleugel. Ten noordoosten, dwarsschuur met ingewerkt wagenhuis.


ID: 15846 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Nieuwstraat 34 (Alveringem)
Kleinschalige, aan de straat gelegen dorpswoning, inspringend ten opzichte van de overige bebouwing. Tuin, afgezet met sparren en gesmeed ijzeren hek, rechts van het huis. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het tweede kwart van de 19de eeuw (?).


ID: 16370 | Bouwkundig element

Hof de Fockewerve

Noord-Ossenaarstraat 3 (Alveringem)
Grootse, meerledige hoeve, omgeven door een met bomen omzoomde sloot. Ten noorden omwalde, met knotwilgen omkranste terp, waarop eens het verblijf van de religieuzen, bereikbaar via bakstenen, verankerde, tweeledige boogbrug. Losse hoevegebouwen, bereikbaar ten zuiden via bakstenen brug, gemarkeerd door vierkante hekpijlers. Zuidelijke begrenzing van erf gevormd door boerenhuis met opkamer, gedateerd 1706, aangepast in de 20ste eeuw. Ten westen van het erf, monumentale dwarsschuur met vermoedelijk 17de-eeuws-uitzicht, maar mogelijk oudere kern.


ID: 200642 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Oeren

Oerenstraat (Alveringem)
Belgische militaire begraafplaats tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd rond de zestiende-eeuwse, laatgotische kerk van Oeren. Aan toegangszijde is er een omheiningsmuur uit gele baksteen met gesmeed ijzeren traliewerk en een toegangspoort. De graven zijn aangelegd in dubbele rijen.