318 resultaten


ID: 397 | Bouwkundig element

Sashuis

Roland Monteynestraat 10 (Aalst)
Het sashuis dateert uit het derde kwart van de 18de eeuw, is het enige overblijfsel van het 'Sas van Wieze' en was lange tijd in gebruik als afspanning. Tegen de zijgevel is, iets terugwijkend een wagenhuis aangebouwd van wat recentere datum, met bepleisterde gevels en geplaatst onder pannen zadeldak


ID: 34578 | Bouwkundig element

Huizen, café en afspanning

Blekkervijverstraat 68-70 (Aalter)
Voormalig café en afspanning gebouwd in opdracht van brouwer Maenhout (Knesselare) tegenover het (thans gesloopte) station van Sint-Maria-Aalter. Sporen van de voormalige herbergnamen en opschriften zijn nog te lezen: "Café de la Gare", "Logement", "Diner eetmaal" en "In 't koopmans welvaren", "afspanning".


ID: 33369 | Bouwkundig element

Afspanning

Pietendries 2 (Aalter)
Voormalige afspanning, kruidenierswinkel en bakkerij. Heden één woning van acht traveeën onder zadeldak met rechts zijaandak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 33411 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Ursel en afspanning Tramstatie

Urseldorp 7-13 (Aalter)
Voormalig gemeentehuis en afspanning zogenaamd "Tramstatie", gebouwd circa 1908 op de plaats van de oude herberg-gemeentehuis.


ID: 41470 | Bouwkundig element

Classicistisch rijhuis

Diestsesteenweg 148-150 (Aarschot)
Voormalige afspanning(?). Classicistisch rijhuis met twee verdiepingen daterend uit einde 18de eeuw.


ID: 16038 | Bouwkundig element

Huis In de nieuwe herberg

Beverenstraat 100 (Alveringem)
Voormalige landelijke herberg, type afspanning; achtergelegen verwaarloosd dwarsschuurtje met horizontale plankenbeschieting.


ID: 16029 | Bouwkundig element

Wijk Molenwijk

Beverenstraat 81-85, 92 (Alveringem)
Kleine landelijke wijk zogenaamd "Molenwijk" naar molen van 1788 gelegen op thans verdwenen motte, en in 1935 overgeplaatst naar Roesbrugge.


ID: 15882 | Bouwkundig element

Herberg

Casselstraat 13 (Alveringem)
Voormalige landelijke herberg, type afspanning, zie witoverschilderde puilijst. Stoep van rode bakstenen waarin initialen M.A. (gele baksteen).


ID: 15887 | Bouwkundig element

Herberg Zacheus

Grensstraat 7 (Alveringem)
Breedhuis van twee staltraveeën links + vijf traveeën + twee opkamertraveeën rechts en één bouwlaag onder zadeldak met hanggoot, uit de 19de eeuw.


ID: 16119 | Bouwkundig element

Afspanning In de meibloem

Hoogstadestraat 4 (Alveringem)
Voormalige afspanning, thans herberg aan baan Veurne-Ieper, met achterliggende tuin. Alleenstaand breedhuis met links opkamer van twee traveeën + vijf traveeën en één bouwlaag onder zacht gebogen zadeldak, gedateerd 1808 door middel van muurankers in voorgevel.