Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

839 resultaten


ID: 76239 | Bouwkundig element

Brouwerijsite

Beekstraat 18, 18A (Assenede)
Oorspronkelijk één voormalige brouwerijsite met brouwershuis, paardenstallen, duiventorentje en brouwerijgebouwen in een beboomde tuin, nu van de straat afgesloten door een indrukwekkend ijzeren hekwerk tussen betonnen pijlers in imitatieboomstammen. Bij de optekening op het kadaster in 1830 reeds gekend als brouwerij Van Brussel.


ID: 76051 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hogevorst 29 (Assenede)
Hoevetje met losstaande bestanddelen op begraasd en beboomd erf, afgesloten door ijzeren hek, en van de straat gescheiden door de Moerwatergang.


ID: 79104 | Bouwkundig element

Spinnerij Leurent

Doorniksesteenweg 151-153, 151A-C, Huttegemstraat 1, 15 (Avelgem)
Voormalige spinnerij Leurent (Arlitex) of in de volksmond De groote fabrieke, opgetrokken naar ontwerp van Liétard en Forest door de Franse industrieel Henri Leurent in 1907. Industriële site bestaande uit het spinnerijgebouw van het Manchestertype, voormalige stoommachinezaal, voormalig ketelhuis, schoorsteen, opslagplaats, spoorlijn voor de bevoorrading van het bedrijf gelegen tussen het hoofdvolume en de opslagplaats, kantoorgebouw van 1946 naar ontwerp van J.M. Joris, directeurs- en conciërgewoning uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 79172 | Bouwkundig element

Schouw van de Sint-Antoniusbrouwerij

Leopoldstraat (Avelgem)
Vierkante bakstenen schouw van de voormalige Sint-Antoniusbrouwerij uitgebaat door de familie Vansteenbrugge. Tevens nutsgebouwtje onder pannen zadeldak.


ID: 89247 | Bouwkundig element

Pannen- en steenbakkerij Tuileries de Briqueteries d'Oedelem

Knesselarestraat 69 (Beernem)
Tuileries de Briqueteries d'Oedelem, opgericht als een industriële steenbakkerij met permanente oven. Met de sluiting van de fabriek in 1962 verdwenen de directeurswoning, de droogloodsen, de tramsporen en de arbeiderswoningen. Enkel de machinekamer is bewaard gebleven. De plaatselijke kleiwinning is nog op het terrein zichtbaar. De bevoorrading gebeurde via helling en spoor. Machinekamer: bakstenen constructie onder pannen zadeldak.


ID: 89084 | Bouwkundig element

Villa

Stationsstraat 28 (Beernem)
Vrijstaande woning met bijhorende bedrijfsgebouwen, vermoedelijk daterend uit de late jaren 1930. Geelbakstenen gevelparement met verdiepte voegen.


ID: 89126 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Zuiddammestraat 4 (Beernem)
Boerenarbeiderswoning van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Woonhuis volgens het kadaster opgetrokken in 1888. Oorspronkelijk gebruikt als werkplaats horende bij de achterliggende woning die was gebouwd in 1879. In 1903 worden de functies omgewisseld en wordt de werkplaats omgebouwd tot woonhuis en omgekeerd.


ID: 11818 | Bouwkundig element

Fabriek Campine of oud Chimical

Nijverheidsstraat 2 (Beerse)
In 1899, vestiging op de plaats van de huidige fabriek van een eerste industrieel bedrijf voor chemische producten. Huidige naam Chemisch Metallurgisch Bedrijf "Campine" nv aangenomen in 1977.


ID: 303282 | Bouwkundig element

Fabriek Scheppers

Albert Denystraat 2, Blijkveld, Emiel Debusscherstraat, Kapellerond 31 (Beersel)
De gebouwen van de textielfabriek Scheppers domineerden het dorpsleven van Lot vanaf het midden van de 19de eeuw tot het derde kwart van de 20ste eeuw. Nu nog getuigen ze op een beeldbepalende en overtuigende manier van de industriële geschiedenis van het dorp.


ID: 304515 | Bouwkundig element

Burgerhuizen annex atelier

Boonstraat 5-7 (Beersel)
Twee woningen met atelier opgetrokken voor Josephus Struelens-Denayer circa 1905.