Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

839 resultaten


ID: 209380 | Bouwkundig element

Wasserij-Flandria met directeurswoning

Ruddervoordsestraat 6-8 (Zedelgem)
Wasserij Flandria, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1950 door Hector Baute, handelaar uit Zedelgem, die circa 1954 een nieuwe directeurswoning op nummer 8 betrekt. Wasserij opgevat als een lage, bruine baksteenbouw, functionele architectuur met achteraan een ronde fabrieksschouw, toegevoegd in 1963. Statige directeurswoning onder schild- en zadeldaken en met ruime tuin.


ID: 89686 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Begijnhof 7 (Zele)
Arbeiderswoning van drie traveeën en anderhalve bouwlaag, opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, nu met 20ste-eeuws voorkomen, rechts jonger bakstenen bedrijfsgebouw met doorrit.


ID: 89743 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouw met bakstenen fabrieksschoorsteen

Van Hesedreef 51A (Zele)
In binnenblok gelegen bedrijfsgebouw met beeldbepalende ronde bakstenen fabrieksschoorsteen, toegankelijk via twee toegangen met oude bakstenen hekpijlers verfraaid met een beraping. Aanvankelijk onderdeel van het voormalig textielbedrijf de N.V. Zeelsche Weverij dat werd opgericht in april 1927. Villa, fabriek en burelen werden gelijktijdig als een totaalproject door architect Adolf Keppens in 1927 ontworpen.


ID: 75993 | Bouwkundig element

Winkelpand

Westkade 15 (Zelzate)
Hoekhuis met twee bouwlagen onder plat dak, afgekante hoektravee met winkelingang, gebouwd in 1928 naar ontwerp van L. De Schilder, werkplaatsen vergroot in 1933.


ID: 306849 | Bouwkundig element

Melkerij

Brusselsesteenweg 3 (Zemst)
Melkerij, opgericht in 1942 door Frans Jaspers. Het ontwerp was van de hand van architect Léon Dierckx. De Melkerij vormt een sterk beeldbepalend element langsheen de Brusselsesteenweg en getuigt van de belangrijke status van de oprichter die bij de bouw van zijn bedrijf en woning koos voor de heersende modernistische stijl.


ID: 33042 | Bouwkundig element

Steenbakkerij met schuilplaats

Ieperstraat 186 (Zonnebeke)
Steenbakkerij teruggaand op veldsteenbakkerij opgericht in 1904 aan de Beselarestraat door de families Iweins en Van Biervliet. 1945-1948: ontmanteling van de steenbakkerij en oprichting van een nieuwe op de huidige plaats met ringoven en droogloodsen op initiatief van J. Van Biervliet.


ID: 33137 | Bouwkundig element

Steenbakkerijtje

Oude Komenstraat (Zonnebeke)
Vervallen steenbakkerijtje, naar verluidt voormalige buizenbakkerij uit de jaren 1920 en sindsdien als dusdanig niet meer dienst doend. Mooie ligging middenin "uitgebrikt" weiland, zie depressies.


ID: 9605 | Bouwkundig element

Schoenfabriekje Egmont, later wasserij

Grotenbergestraat 51 (Zottegem)
Bakstenen constructies onder raekemdaken, gedomineerd door ronde fabrieksschouw.


ID: 9606 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouw Sanitary Underwear Company S.A.

Gustaaf Schockaertstraat 7 (Zottegem)
Opmerkelijk gewapend-betonnen fabrieksgebouw, naar ontwerp van ingenieur De Puyseleere, gedateerd 1909 en aldus een der eerste betonconstructies van ons land. Bij dit hoofdgebouw hoort tevens een stoommachine- en ketelhuis, opgetrokken volgens dezelfde constructiemethode, en een octogonale fabrieksschouw in betonmetselwerk, versterkt met ijzeren banden.


ID: 9628 | Bouwkundig element

Brouwerij De Toekomst

Hoogstraat 74 (Zottegem)
Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw, met bepleisterde en geschilderde lijstgevel op hoge sokkel van arduin. Achteraan een gekasseide binnenkoer bevindt zich de voormalige brouwerij met voornamelijk in 1905 opgetrokken gebouwen. Aan weerszijde van de binnenkoer, bakstenen dienstgebouwen met onder meer paardenstallen en opslagplaatsen.