Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2575 resultaten


ID: 87019 | Bouwkundig element

Hoeve

Hogenhovestraat 34 (Tielt)
Hoeve waarvan het boerenhuis in kern minstens opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, confer voorkomen op Ferrariskaart van 1770-1778. Oudste volumes in witgekalkte verankerde baksteenbouw met gepekte plint. Aan de noordzijde van het erf een lang eenlagig boerenhuis van tien traveeën onder zadeldak met spreeuwenpotten.


ID: 86694 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Mulle de Terschueren met park

Ieperstraat 42-48 (Tielt)
Imposant laatclassicistisch herenhuis met empirekenmerken uit 1824 met aanpalend een koetshuis met afzonderlijke poort en een voormalige stalvleugel met washuis. De grote achterliggende lusttuin met vijver en oude hulstmassieven werd in de jaren 1970 opengesteld als stadspark en heringericht in 1999-2000.


ID: 86702 | Bouwkundig element

Hoeve

Kanegemstraat 20 (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Onverhard erf met kasseistoepjes aan woonhuis en schuur. Eenlagig woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak (golfplaten), naar verluidt oorspronkelijk met strobedekking. Bakstenen lijstgevel met getoogde en beluikte muuropeningen. Houtwerk met grote roedeverdeling en gedeeld bovenlicht; korfboogdeurtje. Aan weerszijden respectievelijk aanbouw onder lessenaarsdak en klein stalletje. Parallelle bakstenen schuur eveneens onder golfplaten bedaking. Klein bouwvallig bakhuis onder pannen zadeldak.


ID: 87214 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kapelleweg 25 (Tielt)
Historische hoeve, bestaande uit losstaande bestanddelen, langsheen een begraasd erf met centrale notelaar en losse verharding.


ID: 87215 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kapelleweg 26 (Tielt)
Hoeve, bestaande uit losstaande parallelle hoevegebouwen opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie in huidige constellatie voorkomend op de Ferrariskaart (1770-1778) met moestuin ten westen. Deze situatie blijft quasi onveranderd. In de loop van de 20ste eeuw wordt het woonhuis uitgebreid met een noordelijke aanbouw en wordt de schuur verbouwd. Hoevegebouwen in verankerde donkerrode baksteenbouw onder overkragende zadeldaken. Ten noorden woonhuis van vijf traveeën, geïntegreerde aardappelkelder in de westelijke travee. Oostelijk klein stalletje aangebouwd. Aardappelkelder met lage deur en troggewelf met ijzeren balkjes. Oostelijke zijgevel met vlechtingen. Schuur heden grotendeels vernieuwd: rechte ijzeren lateien, rechthoekige poorten.


ID: 87039 | Bouwkundig element

Hoeve aan de noordzijde van de weg

Kazernestraat 14 (Tielt)
Hoeve, gelegen aan de noordzijde van de weg, met geschiedenis opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van bebouwing op de Ferrariskaart (1770-1778). De landgebouwen (schuur, stal en bakhuis) gaan minstens terug tot circa 1830, zie primitief kadasterplan.


ID: 86719 | Bouwkundig element

Hof te Kerkebosch

Kerkebosstraat 3 (Tielt)
Historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie datering "1769" in balk van zoldering in het woonhuis. Naar verluidt zogenaamd naar een kapel die voorheen gelegen in het "Kerkebos", een middelgroot bos van circa vijf hectare in eigendom van de Sint-Pieterskerk. Toegang via nieuw ijzeren hek tot erf met bomen en poel. Ten noordwesten van het erf woonhuis met oorspronkelijk geïncorporeerde paardenstal aan oostzijde, heden deel uitmakend van woonst. Eenlaagse baksteenbouw van negen traveeën onder zadeldak. Aan westzijde, recentere aanbouw onder schilddak met lagere nok. Aan achterzijde, 20ste-eeuws bakhuis. Aan zuidzijde van het erf, in het interbellum herbouwde bakstenen schuurstalvleugel. Aardappelkelder. Enkele nieuwe loodsen.


ID: 86720 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kerkebosstraat 5 (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie parallelle hoevegebouwen met losstaand bakhuisje aan oostzijde weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830).


ID: 86757 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Historische stadshoeve met tuin

Krommewalstraat 22 (Tielt)
Historische stadshoeve met tuin minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, bakhuis aan westzijde en bijgebouwen ten zuidoosten van het erf


ID: 86576 | Bouwkundig element

Wiershoeve

Mankemerriestraat 4-6 (Tielt)
19de-eeuwse hoeve Wiershoeve, in oorsprong één landbouwbedrijf gelegen in Den Wier, bestaande uit twee stukken land ten westen van de Dentergemstraat. De oorspronkelijke hoevegebouwen van nummer 6 werden vermoedelijk gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw. Het woonhuis werd omgebouwd tot ast omstreeks 1895. Nummer 4 omvat een hoeve met losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak, met een U-vormige schikking van de gebouwen rond het erf, namelijk het woonhuis, gedateerd 1895, ten noorden van het erf, en een losstaande schuur- en stalvleugel uit 1891, respectievelijk ten zuiden en oosten van het erf.