Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

162 resultaten


ID: 90943 | Bouwkundig element

Hoeve de Groote   Speye ferme

Amersveldestraat 53 (Kortemark)
Historische hoevesite volgens 19de-eeuwse kaarten "de Groote Speye ferme". De hoeve gaat terug tot het einde van de 18de eeuw. Licht achterin gelegen ten zuiden van de Amersveldestraat. Erfoprit omgeven door weides, bij de toegang knotboom. Deze hoeve is op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) aangeduid als "De groote Speye ferme", aan de andere zijde van de straat (ten noorden van de straat), aanduiding van "De kleine Speye ferme". Deze hoeves zijn als dusdanig nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 91278 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Barisdamhoeve met omgeving

Barisdamstraat 24 (Kortemark)
Gaaf bewaarde site van boerenhuis op motte oorspronkelijk binnen een achtvormige omwalling. De omwalde motte (opperhof) met boerenhuis is beschermd als monument. De omgeving met het neerhof ten noordoosten, de lagergelegen weilanden of "Broeken" ten zuidwesten gelegen tussen het omwalde opperhof en de Handzamevaart, de aanplantingen van doornhaag en populierenrij, en het microreliëf ten zuidwesten van het woonhuis verwijzend naar de oorspronkelijke achtvormige omwalling, is beschermd als dorpsgezicht. Ook een deel van de straat en de weiden ten zuiden van de Handzamevaart (grondgebied Zarren) zijn mee opgenomen in het dorpsgezicht.


ID: 91141 | Bouwkundig element

Hoeve

Brouckstraat 6 (Kortemark)
Hoeve, deels met bewaarde 19de-eeuwse bestanddelen, deels met bestanddelen uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920, na de vernietiging van de Eerste Wereldoorlog. Gelegen in een bocht van de weg. Als hoevesite met L-vormige opstelling als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844).


ID: 91005 | Bouwkundig element

Dry Ceuninghenhoeve

Ieperstraat 56 (Kortemark)
Hoeve gelegen in de vallei van de Grijsperrebeek, groene omgeving met meidoorn- en hulsthagen en populieren. De benaming van de hoeve en het leengoed komt reeds voor in 1628.


ID: 91299 | Bouwkundig element

Hoeve

Kaaistraat 1 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve opklimmend tot de late 18de of vroege 19de eeuw. Bewaard boerenhuis met rechts aansluitend een stal en aan de achterzijde een parallelle voederkeuken/ varkensstal. Hoeve georganiseerd rond een onverhard erf toegankelijk via onverharde weg, aan de weg gemarkeerd door oude perenboom. De schuur is recent afgebroken. Perceel omhaagd door deels bewaarde gemengde haag (meidoorn, hulst, vlier).


ID: 91011 | Bouwkundig element

Hoeve het Kasteeltje

Vinkaertstraat 12 (Kortemark)
De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828): eigenaar is dan de Kortemarkse molenaar Dewulf, de bestanddelen zijn L-vormig opgesteld rondom een erf met boomgaard, het boerenhuis ten noorden van het erf. Bij de mutatie van 1836 (de eigendom gaat over naar de Brugse familie Van Outryve d'Ydewalle) wordt van de tweewoonst een landgebouw gemaakt en wordt een nieuw huis gebouwd ten oosten van het erf. Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie).


ID: 200103 | Bouwkundig element

Kasteel en hoeve Hogemeyer

Hoogemeyer 3-4 (Kortenaken)
Voormalig achterleen van het leenhof van Brabant en zetel van een kleine heerlijkheid. In het derde kwart van de 18de eeuw te dateren kern van het dubbelhuistype met schilddak en daarnaast de rond 1863 te dateren uitbreiding met onder meer het obligate torenaccent in neo-Louis XV-stijl. Achter het kasteel bevindt zich de circa 1860 gebouwde kasteelhoeve.


ID: 200651 | Bouwkundig element

Hoeve Sioengoed

Beekstraat 109 (Kortrijk)
Oud hoevesite, gelegen aan de zuidelijke rand van de Kortrijkse agglomeratie. De hoeve behoorde rond 1747 toe aan het toenmalige Klooster van het Sioen binnen Kortrijk; rond 1770 wordt het klooster van Sint-Katharina als eigenaar vermeld. Stopzetting van landbouwactiviteiten in jaren 1970.


ID: 60845 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Geest

Driehoven 11 (Kortrijk)
Historische hoeve aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) met lange oostelijke dreef die op de Atlas der Buurtwegen (1843) doorgetrokken is tot de huidige Maagdestraat en aangegeven wordt als chemin n° 14 . De huidige hoeve wordt samen met de twee andere hoeves in de straat aangeduid als "les trois fermes".


ID: 74511 | Bouwkundig element

Hoeve 't Goed ten Ast

Korte Aststraat 10 (Kruisem)
Hoeve in U-vorm, palend aan het kasteel met ijzeren toegangshek in noordoostelijke hoek en ommuurd achtererf met kapelletje in de straatbocht. Boerenhuis van acht traveeën onder pannen zadeldak met zeer oude kern, herhaaldelijk aangepast in de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw.