Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1173 resultaten


ID: 306699 | Bouwkundig element

Leopold De Waelstraat en Lambermontplaats

Emiel Banningstraat, Kasteelstraat, Lambermontplaats, Leopold de Waelstraat (Antwerpen)
Binnen de 19de-eeuwse burgerwijk het Zuid zijn Lambermontplaats en Leopold de Waelstraat veruit de meest representatieve straten. De Lambermontplaats met achtzijdige omtrek en symbolische fontein in het midden is typerend voor de geometrische aanleg van Antwerpen-Zuid. De omringende gevelwanden en hoekhuizen, zowel van het plein als van de Leopold de Waelstraat vormen een eenvormig, evenwichtig en stijlvol geheel van laat-19de-eeuwse burgerhuizen in neoclassicistische en eclectische stijl.


ID: 4502 | Bouwkundig element

Zuiderterras

Ernest Van Dijckkaai (Antwerpen)
Tussen de Schelde en de afdaken 20-21 werd het Zuiderterras gebouwd. De wandelweg is in een functionele bouwstijl opgetrokken, aansluitend bij de afdaken. Een geasfalteerde wandelweg rust op kroonlijsthoogte van de naastgelegen afgewolfde zijde van de afdaken op ijzeren liggers.


ID: 11313 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Zwarte Arend met park

Ertbruggelaan 150, Professor Van den Wildenberglaan 1-2 (Antwerpen)
Inplanting binnen rechthoekig omgracht park met ten westen toegang, kreeg in 1784 zijn huidig uitzicht, de voormalige westelijke dienstgebouwen zijn omgevormd in 1945.


ID: 4900 | Bouwkundig element

Samenstel van renaissance en laatclassicistisch burgerhuis

Everdijstraat 35 (Antwerpen)
Samenstel van twee huizen, waarvan het linker pand in 1549 werd gekocht door de beeldhouwer en architect Cornelis Floris de Vriendt (1514-1575). Het rechter pand, een samenstel van twee tot de zestiende eeuw opklimmende woningen, werd in 1804 in opdracht van de heer Laudaens verbouwd tot een laatclassicistisch burgerhuis.


ID: 4913 | Bouwkundig element

Falconpoort

Falconplein 39 (Antwerpen)
Barokpoort uit 1671, enig overblijfsel van het falcontinnenklooster. Het werd in de veertiende eeuw gesticht door Falco de Lampage, de muntmeester van hertog Jan III van Brabant, en kende een sterke groei in de loop van de vijftiende eeuw. In het begin van de zestiende eeuw nam het klooster zowat het gehele bouwblok in tussen Oudeleeuwenrui, Generaal Belliardstraat, Falconrui en Falconplein.


ID: 6778 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwecollege of Jezuïetencollege

Frankrijklei 91 (Antwerpen)
De gebouwen van het Onze-Lieve-Vrouwecollege of jezuïetencollege zijn een baken langs de Frankrijklei. Kort na de opening van de gronden op de geslechte Spaanse vesten, lieten de jezuïeten een klooster en een school bouwen naar een ontwerp van Heliodore Leclef van 1871.


ID: 304914 | Bouwkundig element

Samenstel in art deco

Frans de l'Arbrelaan 36-38 (Antwerpen)
Samenstel van twee half vrijstaande woningen in art-decostijl naar een ontwerp van architect Edward Craeye (zie gevelinscriptie nummer 38), respectievelijk in 1929 (nummer 38) en 1938 (nummer 36) gebouwd in opdracht van de gemeente Merksem, die na het trekken van de straat de aanpalende gronden ten gelde maakte.


ID: 301631 | Bouwkundig element

Standbeeld Frederik de Merode

Frederik de Merodeplein (Antwerpen)
Standbeeld, onthuld in 1905 naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de Belgische Onafhankelijkheid. Het monument in klassiek geïnspireerde eclectische stijl, werd ontworpen door de architect Emile Thielens, met een beeldengroep en reliëfs door de beeldhouwer Josuë Dupon.


ID: 304916 | Bouwkundig element

Mariabeeld met gedenksteen

Gagelveldenstraat 20A (Antwerpen)
Laat-19de-eeuwse Maria met Kind, na de Tweede Wereldoorlog door de bewoners van de Gagelveldenstraat, Zusters van Onze-Lieve-Vrouwstraat en Gildestraat naar de huidige locatie op de hoek van de Gagelveldenstraat en de Zusters van Onze-Lieve-Vrouwstraat overgebracht, uit dank dat zij gespaard bleven van de V-bommen die in 1944-1945 in Merksem zware schade hadden aangericht (zie gevelplaat).


ID: 11113 | Bouwkundig element

Hoekcomplex De Aarde

Generaal Capiaumontstraat 15-17, Velodroomstraat 17-19 (Antwerpen)
Dit ensemble van vier burgerhuizen werd opgetrokken in 1912, naar een ontwerp van architect Jos Bascourt in een vrije neo-Vlaamserenaissance-stijl.