Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2117 resultaten


ID: 38890 | Bouwkundig element

Hoevetje

Molenveld 50 (Beersel)
Gewit en gepikt lemen hoevetje met gebouwen in los verband, gelegen in een boomgaard.


ID: 38892 | Bouwkundig element

Padenborrehoeve

Padenborre 2 (Beersel)
De Padenborrehoeve is een gesloten hoeve, in de toegangspoort gedateerd 1721, gekenmerkt door het mooie volumespel der gebouwen in het omringende glooiende landschap.


ID: 135082 | Landschappelijk geheel

Kloosterberg en vallei van Begijnenbeek

Assent (Bekkevoort), Diest, Webbekom (Diest)
Dit gebied omvat het deel van de vallei van de Begijnenbeek ten zuidwesten van Diest en de Kloosterberg, een getuigeheuvel uit het Diestiaan. De Begijnenbeek maakt mogelijk deel uit van een voormalige fossiele vallei die zou kunnen doorgetrokken worden naar het westen langs de vallei van de Winge. Ten zuiden van Diest vloeit de Begijnenbeek voorbij Assent gedeeltelijk rond de Kloosterberg. In de vallei van de Begijnenbeek vinden we een nog grotendeels oorspronkelijk beemdenlandschap met sporadisch nog perceelsrandbegroeiing.


ID: 135253 | Landschappelijk geheel

Heide- en stuifzandcomplex van Hechtel-Helchteren met vallei van de Zwarte Beek (bovenloop)

Beverlo, Koersel (Beringen), Hechtel (Hechtel-Eksel), Helchteren (Houthalen-Helchteren)
Het heide- en stuifzandcomplex van Hechtel-Helchteren met vallei van de Zwarte Beek is gelegen aan de westrand van het Kempens Plateau. Eeuwenlang hield hier een gevarieerd cultuurlandschap stand. Het vormde een onmisbaar onderdeel van de toenmalige landbouweconomie. Daarin gingen heidevlakten samen met cultuurgronden, geriefhoutbosjes, hooi- en weilanden in het beekdal en turfontginningen. Vanaf het begin van de vorige eeuw werden hele oppervlakten van de heide met naaldhout beplant en verruigde het beekdal. De Zwarte Beek is nog één van de zeldzame waterlopen die haar natuurlijke meandering behouden heeft. Tegen Hechtel ligt een langgestrekte duinengordel, ontstaan door overexploitatie of ontginning van de heidegebieden. Deze duinen zijn grotendeels gefixeerd door bebossing.


ID: 134540 | Landschappelijk element

Boerentuin

Koersel-Dorp 24 (Beringen)
Gemengde moes- en bloementuin met snoeivormen, naast en achter een dorps­huis uit 1856, met blau­were­gen tegen de straat­gevel.


ID: 21427 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Korspelsesteenweg 104 (Beringen)
Langgestrekte hoeve in baksteenbouw, met ordonnantie: woonhuis-stal-dwarsschuur-stal. Voortuintje en enkele mooie bomen bij de linkerzijgevel.


ID: 9891 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Bosstraat 15 (Berlaar)
Gebouwd tijdens de tweede helft van de 18de eeuw, stal verbouwd circa 1865; afgepaald domein met moestuin en boomgaard. Verbouwd tot woning in 1988.


ID: 9897 | Bouwkundig element

Hoeve Hof van Heynsbroeck

Constant Verhulststraat 47 (Berlaar)
Oorspronkelijk zogenaamd Hof van Heynsbroeck, vermeld in 1567 als kasteel met hofgrachten, hof, zaai- en weideland, bos en heide. Vanaf de 18de eeuw zogenaamd Roode Hoeve.


ID: 9900 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Doelvelden 10 (Berlaar)
Afgepaald terrein met langgestrekte hoeve en parallel bijgebouw waarin paardenstal, wagenhuis, bergplaats en bakhuis van circa 1909; boomgaard en moestuin aan noordzijde.


ID: 9907 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Ebroek 17 (Berlaar)
Langgestrekte bakstenen hoeve onder pannen zadeldak, uit de 19de eeuw, met boomgaard en moestuin.