Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

197 resultaten


ID: 131491 | Landschappelijk element

Boomweide met opgaande zomereiken in Kasteelpark Gruuthuse

Stationsstraat (Oostkamp)
Het park bij het Kasteel Gruuthuse is aangelegd in een gemengde stijl. Rond een korte wandellus in het park is een boomweide aangelegd met opgaande zomereiken. Doorheen de boomweide loopt een vista door tot over de meanderende Rivierbeek. De zomereiken worden verjongd met geselecteerd plantgoed van een representatief exemplaar met een rechte, takvrije stam.


ID: 87749 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein De Visscherie met tuinpaviljoen

Stationsstraat 18 (Oostrozebeke)
Restant van het domein De Visscherie, namelijk het bospark met op het zogenaamde Eilandje een tuinpaviljoen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw onder samengestelde, afgewolfde zadeldaken.


ID: 300819 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Le Chêneau met tuin

Bogaardenstraat 47, 45A-B (Oud-Heverlee)
De kern van de huidige villa in cottagestijl werd opgetrokken rond 1895 door de Leuvense notaris Armand Ho¬llanders de Ouderaen. In 1902 al eens sterk vergroot, kreeg de villa haar huidige uitzicht in 1939. De remise of tuinierswoning achter de villa is nu een aparte woning. Tuin van oorspronkelijk 1 hectare 16 are 50 centiare; classicistische facelift en aanleg van een 'Franse' parterretuin met balustrades, beelden, vazen, sterrenbosje, charmilles, taxussnoeiwerk… in de late jaren 1930.


ID: 132088 | Landschappelijk element

Bomengroep van moerascipressen in de vijverrand Zoet Water

Maurits Noëstraat (Oud-Heverlee)
Bij de vijvers van de Zoete Waters zijn op verschillende plaatsen moerascipressen aangeplant, zo ook hier in de vijverrand. Gezien de standplaats werden de bomen van op afstand geïnventariseerd en niet onderworpen aan een meting van de stamomtrek.


ID: 300818 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Harcourt met park

Maurits Noëstraat 99 (Oud-Heverlee)
In 1828 brak Joseph Braeckmans, burgemeester van Oud-Heverlee het 17de- of 18de-eeuwse gebouwencomplex op de voormalige feodale burchtmotte helemaal af om er een villa en een koetshuis te bouwen. In de helling achter het kasteel, is een bakstenen keldergewelf bewaard. Omgrachte site, nu met informele beplanting met vooral moerascipressen uit de jaren 1920.


ID: 134759 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Rijst

Terrest 1-2, 3, 1A (Pepingen)
Classicistisch kasteel gebouwd rond 1820 in opdracht van Philippe Huysman d'Annecroix (1777-1848) met toevoeging van kasteelhoeve ter vervanging van een ouder kasteelcomplex en conciërgewoning rond circa 1840 (deze laatste aangepast in 1870) omgeven door landschappelijk park van 10 hectare met neogotische follies; kasteelpark met vijvers, rivier­motief en schitterende vista, aangevat rond 1840 en voltooid rond 1870.


ID: 211627 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Broeders Maristenpark

Broeders Maristenstraat (Pittem)
Restant van een privaat park uit de eerste helft van de 19de eeuw met bewaarde niervormige vijver en kunstmatig beekje met pomp. In 1895 omgevormd tot tuin van de broeders Maristen met Lourdesgrot ter hoogte van de voormalige ijskelder en kruisbeeld in betonrustiek op rotsimitatie,. Slechts enkele oudere bewaarde parkbomen, onder meer een imposante witte paardenkastanje.. Sinds 2002 in gebruik als openbaar park.


ID: 31312 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Lovie

Krombeekseweg 82-84 (Poperinge)
Het kasteel De Lovie werd in 1856 opgetrokken naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Pierre Nicolas Croquison met koetsgebouw en conciërgewoning. Het park, aangelegd in landschappelijke stijl, met vijvers en gazon omgeven door een parkbos en bomengroepen. In het park een toegangspoort, 19de-eeuwse kapel, tuinpaviljoen, vijvers, jagersgrot, ijskelder en schuilgebouwtje. Deels bewaarde rabattenstructuur en moestuinmuur, motteheuvel en stuwen. Bewaard klooster, kloosterkapel en Mariagrot uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 13889 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Bossenstein

Moorstraat 14 (Ranst)
Waterkasteel met nagenoeg rechthoekige plattegrond en uitbouw ten westen van donjon, gebouwen opgetrokken rondom vierkant binnenhof.


ID: 130780 | Landschappelijk element

Cirkelvormig lindenprieel in domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg (Roeselare)
Een bomencirkel van linden als overblijfsel van een lindenprieel (plantaardige structuur) op de plaats van of bij een inmiddels verdwenen gebouwtje. Op de primitieve kadasterkaart van 1829 is op deze plaats een vierkant gebouwtje getekend. Bij het lindenprieel staan nog vier zuilfragmenten. De omtrek van de cirkel is 15.5 meter; de zwaarste stamomtrek is 60 cm en op het moment van de inventarisatie waren nog 15 linden aanwezig in een onregelmatig plantverband. Nadat het oorspronkelijk beheer, snoeien en scheren, werd gestopt is de lindenaanplanting doorgeschoten en zijn ze uitgegroeid tot boompjes.