Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1573 resultaten


ID: 33069 | Bouwkundig element

Hoeve

Tresoriersstraat 13 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoevetje volgens algemene architecturale kenmerken mogelijk naar ontwerp van architect L. Masure, zie nummer 10, hier echter meer getrouw teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse, lage bestanddelen L-vormig gegroepeerd rondom een licht verhard erf; boerenhuis met waterpomp tegen de erfgevel, stal- én schuurvleugel respectievelijk ten noordoosten en zuidwesten.


ID: 33208 | Bouwkundig element

Hoeve Abriboer

Waterstraat 34 (Zonnebeke)
Hoeve met losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een geasfalteerd erf met resten van bakstenen stoepen en toegangshek; boerenhuis en stalvleugel respectievelijk ten zuiden en ten noordwesten; tabaksast uit de jaren 1940 ten zuidwesten.


ID: 33216 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Zandvoordeplaats 77 (Zonnebeke)
Gaaf bewaarde, kwaliteitsvolle wederopbouwhoeve uit het begin van de jaren 1920; teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een deels verhard erf met bakstenen stoepen en ten zuiden omheiningsmuur waarin toegangshek en voetgangersdoorgang tussen vierkante pijlers; boerenhuis, stalvleugel, dwarsschuur en kleinere schuur. Aan de erfoprit, bakstenen rechthoekig kapelletje onder zadeldak; jaarsteen 1927 in de achtergevel.


ID: 33222 | Bouwkundig element

Hoevetje

Zillebekestraat 19 (Zonnebeke)
Hoevetje heropgebouwd naar ontwerp van architect M. Dujardin naar verluidt in 1921 en niet op de vooroorlogse plaats. Aansluitend bij de regionale hoevebouw.


ID: 33219 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Zillebekestraat 2 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoevetje gelegen bij het kruispunt Zandvoordeplaats/Kleine Ieperstraat, aansluitend bij de regionale 19de-eeuwse bouwtrant.


ID: 9809 | Bouwkundig element

Ruime gesloten hoeve

Sint-Goriksstraat 2 (Zottegem)
Ruime gesloten hoeve met ommuurde boomgaard ten noorden, gelegen aan de hoek met het Kruiswaterplein. Voorheen aan de buitenzijde, witgeschilderde bakstenen gebouwen onder zadeldaken opgesteld rondom een rechthoekig gekasseid erf met vaalt. Boerenwoning van twee bouwlagen en vijf traveeën, met uitzicht uit het eerste kwart van de 19de eeuw; gesmeed ijzeren dakruitertje.


ID: 307706 | Landschappelijk element

Cluster van hoogstamboomgaarden

Passtraat (Zoutleeuw)
In de dorpskern van Dormaal liggen enkele hoogstamboomgaarden, restanten van de vroegere commerciële fruitteelt in en rond Haspengouw. De boomgaarden zijn (deels) omheind met een traditionele veekering van meidoornhaag (Crataegus monogyna).


ID: 57955 | Bouwkundig element

Hoeve Middelhofhoek

Oosternieuwweg Noord 30 (Zuienkerke)
De hoeve wordt voor het eerst vermeld in een ommeloper van 1554. Op de Ferrariskaart (1770-1778) en een kaart van 1778 aangeduid als grote omwalde hoeve met losstaande bestanddelen en onder meer boomgaard en vijvers. Lange erfoprit naar hoeve met losse bestanddelen in U-vormige opstelling rond erf. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken. Boerenwoning, laatgotische stijl, van het langgeveltype gedateerd "1626". Breedhuis van zes traveeën en twee hoge opkamertraveeën onder hogere nok in gecementeerd gevelparement met zwartgeschilderde plint Schuur- en stalgebouwen, achtzijdig hondenhok met klokvormige afdekking en 19de-eeuws witgekalkt bakhuisje.


ID: 38361 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Drogenboomstraat 80 (Zulte)
Hoeve met woonhuis van acht traveeën onder zadeldak, stallen en bakhuis van het samengestelde type, opklimmend tot de 17de of 18de eeuw.


ID: 38401 | Bouwkundig element

Hoeve

Grammenestraat 2 (Zulte)
Achter omhaagde boomgaard gelegen 19de-eeuws hoevetje met woonhuis, recente stallen en bakhuis.