Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1572 resultaten


ID: 12538 | Bouwkundig element

Hoeve De Langmorter

Lauwerijkstraat 34 (Boechout)
In landbouwzone gelegen hoeve met losstaande bestanddelen, gedateerd 1776. L-vormig complex waarin woonhuis en stallingen, langsschuur en ashuis.


ID: 12602 | Bouwkundig element

Molenhuis bij afgebroken Reigersmolen

Reigersmolenstraat 33 (Boechout)
Achterin gelegen langgestrekt boerenhuis, uit de tweede helft van de 19de eeuw met voortuin en boomgaard. Woonhuis en stallingen in verlengde.


ID: 12603 | Bouwkundig element

Hoeve Vennehoeve

Vennehoeveweg 20 (Boechout)
Monumentale hoeve met losstaande bestanddelen uit het vierde kwart van de 18de eeuw, omringd door boomgaarden.


ID: 12612 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Wommelgemsesteenweg 66 (Boechout)
Rechthoekig woonstalhuis; kleine tuin en boomgaard aan oostzijde. Oostelijke voorgevel van vier traveeën en één bouwlaag onder afgewolfd dak.


ID: 2486 | Bouwkundig element

Hoeve Kleine Krankhoeve

Grote Doelstraat 1 (Bonheiden)
Gerestaureerde hoeve met langgestrekt woonstalhuis, wagenhuis, bakhuis, waterput, latrine en omhaagde boomgaard.


ID: 12683 | Bouwkundig element

Hoeve Molenhuis

Kerkhofstraat 518 (Boom)
Ruime boerenwoning en twee haakse schuren, omgeven door omhaagde tuin ten westen en boomgaard ten oosten.


ID: 135256 | Landschappelijk geheel

Valleien van Mombeek en Fonteinbeek met burcht en bos van Kolmont

Bommershoven, Jesseren (Borgloon), Overrepen, Piringen, Tongeren (Tongeren)
Het gebied ligt op de overgang tussen vochtig en droog Haspengouw. Plaatselijk zijn er door versnijding van de beken relatief grote hoogteverschillen en verschillen in landschapstypen aanwezig. De valleien zelf hebben een asymetrische vorm en kenmerken zich in landgebruik door de aanwezigheid van wei- en hooilanden, tegenwoordig vaak in natuurgebruik. In de valleien komt kalktuf voor. De burcht van Kolmont gaat terug tot de 11de eeuw als burcht van de graven van Loon. Tegenwoordig is het een ruine waarvan de donjon nog vrij gaaf bewaard is, omgeven door een historisch boscomplex. Het voormalige fruitspoor tussen Drieslinter en Tongeren doorsnijdt het gebied en werkt sterk structurerend.


ID: 300045 | Landschappelijk element

Boomgaard met veekeringshaag

Bommershoven (Borgloon)
Te midden van de velden ligt deze hoogstamboomgaard, omgeven door een meidoornhaag en een ijzeren toegangshek. Voor het eerst zichtbaar op de topografische kaart van 1933.


ID: 301114 | Landschappelijk geheel

Haspengouw van Borgloon tot Vechmaal

Bommershoven, Borgloon, Broekom, Groot-Loon (Borgloon), Gutschoven, Heers, Heks, Horpmaal, Vechmaal (Heers), Lauw, Piringen, Widooie (Tongeren)
Het is een overwegend open en sterk glooiend landschap, voornamelijk bestaande uit zeer vruchtbare akkers. De bewoning is geconcentreerd in dorpen die vooral gelegen zijn in de valleien. Deze valleien zijn vochtiger en bestaan uit hooi- en graslanden en houtkanten en vormen meer gesloten linten tussen de uitgestrekte open plateaugebieden. Op de heuveltoppen ontbreekt plaatselijk de vruchtbare leemlaag of is deze te dun voor landbouw en liggen beperkte boscomplexen. De ankerplaats vormt een uitzonderlijk landschap waarbij de erfgoedelementen samen een uitgestrekt cultuurlandschap vormen met vele historische kasteeldorpen en domeingoederen, alternerend met een schitterend semi-ruraal kader van hoeves, akkers, weilanden, hoogstamboomgaarden en bossen waarbij de verschillende elementen bovendien onderling verbonden zijn door oude wegtracés (waaronder de Romeinse weg).


ID: 301684 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard

Bommershoven (Borgloon)
Deze boomgaard, gelegen tegenover het kasteel en de kerk van Bommershoven draagt in belangrijke mate bij aan de esthetische waarde van dit dorp. De hoogstamboomgaarden in Haspengouw kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekdentiteit van het landschap. In de omgeving van Bommershoven wordt dit aspect versterkt door de sterke visuele relatie tussen het bouwkundig erfgoed (kerk, kasteel en hoeves) en de boomgaarden. Deze boomgaard wordt nog begraasd wat verder bijdraagt aan de historische waarde.