Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

486 resultaten


ID: 16883 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Omwalde hoeve Torreelen

Houtemstraat 30 (Veurne)
Voormalig leenhof van de burcht van Veurne. Boerenburgerhuis op omwalde en met knotbomen afgezoomde, begraasde terp, met westelijke hoofdvleugel van 1640 met oudere hoektorens tegen de achtergevel, zuidelijk aanbouwsel uit de eerste helft van de 19de eeuw en haakse oostvleugel uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Tweede omwalling rondom onverhard erf met stal met oude kern uit de 18de eeuw en mestvaalt, ten noorden van het boerenhuis. Derde omwalling omsluit het hele domein met inbegrip van voormalige boomgaard ten westen.


ID: 17005 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostmoerstraat 3 (Veurne)
Hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom U-vormig, onverhard erf met bakstenen voetpaden. Inplanting ten noordoosten van het kanaal Veurne-Sint-Winoksbergen. Begrinte erfoprit en eenvoudige brug over vermeld kanaal; ijzeren toegangshek tot erf. Nieuwe varkensstal ten noordwesten.


ID: 16929 | Bouwkundig element

Pastorie

Pastoor Henri Scherpereelstraat 28 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde, zie resterende gracht, pastorie, midden omhaagde tuin, bereikbaar via bakstenen toegangsbrug; sterk verwoest tijdens Eerste Wereldoorlog, waarna hersteld.


ID: 17009 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Schipperiestraat 12 (Veurne)
Hoeve met losse, bakstenen bestanddelen van één bouwlaag rondom onverhard erf; inplanting ten noordsoosten van het kanaal Veurne-Sint-Winoksbergen waarop het boerenhuis met voorliggende moestuin uitziet. Erftoegang via eenvoudige brug over het kanaal.


ID: 17041 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Steengracht Oost 22 (Veurne)
Nabij de spoorweg gelegen, omgrachte hoeve met losse opstelling van verankerde bakstenen gebouwen rondom deels met bakstenen verhard erf, toegankelijk ten zuiden via brug over Steengracht, geflankeerd door ronde, bakstenen hekpijlers.


ID: 201060 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Steenkerke

Steenkerkestraat (Veurne)
Belgische militaire begraafplaats met voornamelijk doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt afgebakend door een kronkelende beek, een muur met rondboogomlijstingen en lage pilasters aan de voorzijde en opgaande bomen en hagen aan de andere zijden. De officiële Belgische grafstenen zijn in symmetrische rijen aangelegd.


ID: 16897 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie 't Scheurvliet met tuin

Vinkemstraat 22 (Veurne)
Deels omwalde voormalige pastorie ten zuiden van de kerk en op hoek bij de Zomerweg, thans buitenverblijf. Bakstenen toegangsbruggetje met getoogd poortje waarboven kleine nis, gedateerd 1853 door middel van muurankers. Omhaagde tuin. Ten oosten, nieuw poortgebouwtje.


ID: 70359 | Bouwkundig element

Spoorwegberm

Hanssenslaan (Benoit) (Vilvoorde)
Spoorwegberm, aan stadszijde gemarkeerd door ellipsvormige ontlastingsbogen, achterzijde met gesloten karakter, opgericht in het begin van de 20ste eeuw en gemoderniseerd in 1992-1993.


ID: 70570 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hanssenspark

Parkstraat (Vilvoorde)
Aanleg park in landschappelijke stijl aangevat in 1898 naar ontwerp van M. Lacroix, in het park bevinden zich een gebouwde torenruïne, vijver met hangbrug en vogelverblijf en een herdenkingsmonument van 1952 naar ontwerp van R. Poot.


ID: 135384 | Landschappelijk geheel

Gulpvallei met omgeving

Remersdaal, Teuven (Voeren)
De Vallei van de Gulp ligt in het oosten van Voeren. De waterloop de Gulp meandert tussen graslanden. De vallei ligt aan de voet van hellingbossen op Nuropperberg en Teuvenerberg. Op het plateau is er open akkerland en grasland. De kleinschalige dorpskern van Teuven en het kasteel van Obsinnich bevinden zich op de linker oever, de abdij en watermolen van Sinnich liggen op de rechter oever. Het spoorwegviaduct uit WOI bevindt zich op de lijn Tongeren-Aken.