Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

299 resultaten


ID: 88252 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Sint-Elooisstraat (Oostkamp)
Begraafplaats, ontstaan in de jaren 1870. Centraal middenpad vertrekkende van de hoofdtoegang aan de Sint-Elooisstraat met aan het einde een calvarie met sokkel. Grafkapel van de familie van Outryve d'Ydewalle naar ontwerp van 1882. Achter de calvarie ligt een militair grafveld; middenpad leidend naar een arduinen herdenkingsmonument.


ID: 88143 | Bouwkundig element

Kerkhof Sint-Jansparochie

Wingensestraat (Oostkamp)
De aanleg gebeurt volgens het kadaster circa 1894. Gesloten geheel door bakstenen muur aan de straatkant en hagen aan de overige zijden. Aanleg getypeerd door rechtlijnige paden met grint. Een centrale weg loopt van de toegang van het kerkhof naar de calvarie van 1893, omgeven door enkele lindebomen. Quasi centraal, het imposante, blauwe hardstenen graf van de familie Rapaert de Grass.


ID: 87656 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Grotstraat (Oostrozebeke)
Volgens het kadaster koopt Jozef Decadt, pastoor te Oostrozebeke, circa 1946 een stuk grond dat echter wel beschreven blijft als "weiland". Recente aanleg met een centrale, geasfalteerde as leidend naar een calvarie.


ID: 214864 | Bouwkundig element

Klooster en rectorswoning der zusters van de Heilige Vincentius a Paulo

Kloosterstraat 48-50 (Opwijk)
Beeldbepalend kloostercomplex met neogotische straatvleugel van 1902-1904, haaks ingeplante kapel van 1933-1934, westvleugel van 1935-1936 en oostvleugel van 1947, oostelijk gelegen rectorswoning kadastraal geregistreerd in 1905, ten noorden een aangelegde kloostertuin met calvarie.


ID: 27439 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius

Eineplein (Oudenaarde)
Georiënteerde, in kern romaanse collegiale kerk met crypte en omringend ovaalvormig onderverdeeld kerkhof, volgens het tracé van de middeleeuwse omgrachting. Op het kerkhof, open Calvariekapel wellicht uit de 18de eeuw onder schilddak met kruisbeeld boven imitatierots en aan weerszij een laag muurtje en twee taxusbomen. In 1882 werd een nieuw bakstenen knekelhuis ten noordoosten op het kerkhof opgericht.


ID: 27113 | Bouwkundig element

Karmelietessenklooster

Einestraat 40 (Oudenaarde)
Achterin gelegen kloostergebouwen ingeplant omheen een binnentuin met twee lange, haakse bakstenen vleugels en hoofdgebouw achteraan, aan de binnentuinzijde met aanleunende kloostergangen van circa 1670 bij de inrichting als zwartzusterklooster. Westvleugel met oude kern van 1513, zie stichtingsdatum van het Sint-Michielshospitaal. Kapel en oostvleugel overwegend daterend uit de tweede helft van de 17de eeuw met aanpassingen in de 18de eeuw en het derde kwart van de 19de eeuw. Noordelijke hoofdvleugel met mogelijk zeer oude kern van vijf + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Calvarie van 1870 in binnentuin. Huidige kapel aan de straat grotendeels aangepast in neogotische stijl vanaf 1860 onder impuls en begeleiding van architect Jean-Baptiste Bethune.


ID: 27510 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Enameplein (Oudenaarde)
Eén van de twee kerken in de pre-stedelijke nederzetting Ename gebouwd onder de laatste Ottoonse vorst van het Duitse keizerrijk. Na de inlijving van Ename in 1047 bij het graafschap Vlaanderen geëvolueerd tot dorpskerk. Heden één van de gaafst bewaarde vroegromaanse kerken van ons land, te dateren circa 1000 en tot op heden gerekend tot de Maaslandse stijl, gebouwd naar Ottoonse traditie. Sfeervol beboomd en met gras begroeid oud kerkhof met omlopend pad. Kerkhofingang tussen lage gemetste vierkante bakstenen pijlers met spiegeldecoratie.


ID: 27715 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hilarius

Mullemstraat (Oudenaarde)
Georiënteerde kerk met in kern romaanse kruisingstoren. Kerkhof met witgeschilderde bakstenen kerkhofmuur met in het midden, zowel aan de kerkhofzijde als de straatzijde, een calvarie kruisbeeld. De stichtingsdatum van de kerk is onbekend maar wordt gesitueerd in de 12de eeuw. De oorspronkelijke romaanse kerk werd aangepast circa 1615-1625 met de bouw van het koor, kapel en schip. In 1952 werd door architect H. Vaerwyck-Suys de toren gerestaureerd. Deze werd volledig afgebroken en heropgebouwd met de oude stenen.


ID: 80821 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Trudo

Sint Trudostraat (Peer)
Door een kerkhof ten noorden en ten oosten omgeven en deels door klimop begroeid neoromaanse kerk; van 1879.


ID: 134761 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster en kostschool met tuin

Molenhofstraat 31 (Pepingen)
Ursulinenklooster met kostschool, gesticht door de familie Huysman d'Annecroix uit Ter Rijst en gebouwd In 1840. Belangrijke verbouwing in 1899 in een late, neogotische stijl. Ommuurde pensionaatstuin van bijna twee hectare groot, met een centrale calvariegroep en een Lourdesgrot uit 1980. In de omheiningsmuur veertien nisjes met het leven en lijden van Christus. Tegen de noordwestmuur een paviljoentje in latwerk. Kleine Lourdesgrot op de speelplaats uit 1877.