Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10477 resultaten


ID: 209364 | Bouwkundig element

Hoeve

Loppemsestraat 10 (Zedelgem)
Ietwat hoger gelegen hoeve, in 1876 opgetrokken door Petrus Vanhollebeke op een stuk land, het "Patente Stick" genoemd. Losse bestanddelen, gegroepeerd rond een begraasd erf op de hoek met een aftakking van de Loppemsestraat. Gebouwen in bruine, verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Gerenoveerd woonhuis, ten noordwesten van het erf, met rechthoekige muuropeningen onder strekken. Rechts van de deur een houten Mariakapelletje. Dwarsschuur met wagenhuis ten zuidoosten van het erf. Stalling ten westen van het erf en ten oosten een recentere zomerkeuken uit het interbellum.


ID: 209366 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Loppemsestraat 16 (Zedelgem)
Wat hoger gelegen, gerenoveerde hoeve op de hoek met de Fazantenlaan. Volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1900 door de landbouwersfamilie Cool. Losse bestanddelen gegroepeerd rond een deels verhard, deels begraasd erf. Woonhuis ten noordoosten van het erf in bruine, verankerde bakstenen boven een plint in gesinterde baksteen en onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Schuur en stallingen in de zuidwesthoek. Bruine, verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Schuur met beplanking en dakoversteken.


ID: 209899 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Loppemsestraat 37 (Zedelgem)
Lage boerenarbeiderswoning gelegen aan een oude bocht van de Loppemsestraat en links van de Moubeek. Dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw, staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (1845). Dubbelhuis in roodbruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), achteraan met opkamer.


ID: 209369 | Bouwkundig element

Hoeve De Pleyne

Loppemsestraat 52 (Zedelgem)
Hoeve, in een bocht van de Loppemsestraat, met losse bestanddelen, gelegen rond een begraasd erf. Erftoegang aan de oostzijde gemarkeerd door vierkante, bakstenen hekpijlers.


ID: 209903 | Bouwkundig element

Hoeve Het Waterke

Loppemsestraat 58 (Zedelgem)
Toegankelijk via een gekasseide oprit, de erftoegang wordt geflankeerd door overhoeks geplaatste, witbeschilderde bakstenen pijlers met rechts een gevelnis onder mijterboog met beeld van Maria.


ID: 209667 | Bouwkundig element

Hoeve Gruitenhof

Moerletestraat 5 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met begraasd erf toegankelijk via een aarden oprit. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) met drie gebouwen binnen een omhaagd perceel en ten westen ervan een formeel aangelegde tuin en met een dreef vanaf de Moerletestraat. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) afgebeeld met woonhuis en stalling ten noorden en ovenhuisje ten oosten van het erf. De schuur ten zuiden is wellicht bijgevoegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Woonhuis met witbeschilderde gevels boven een gepekte plint en landgebouwen in bruine baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 209955 | Bouwkundig element

Molenaarshuis  Oud Molenhof

Molendreef 13 (Zedelgem)
Molenaarshuis gelegen in een bocht van de Molendreef en horend bij de "Plaetse meulen". De functie van molenaarshuis wordt circa 1730 overgenomen door een nieuwe woning. Molen en molenaarshuis zijn weergegeven op een ongedateerde kaart (vermoedelijk eind 17de eeuw). De houten molen bevindt zich ten westen en het molenaarshuis met bijhorend landgebouw ten oosten van de straat. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is het molenaarshuis aan de oostkant van de straat gesitueerd, met ten westen van de straat een houten molen. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) en op de Atlas der Buurtwegen (1845) is de molenaarswoning gewijzigd. Woonhuis met 19de-eeuws uitzicht maar mogelijk met oudere kern. Bouwsporen in de linkerzijgevel wijzen op uitbreidingen en verbouwingen. Stalling in de noordoosthoek van het erf, nieuwe schuur ten zuiden van het woonhuis.


ID: 209880 | Bouwkundig element

Molenaarshuis Molenhof

Molendreef 2 (Zedelgem)
Horend bij de "Plaetse meulen", gelegen in een bocht van de Molendreef. Neemt circa 1730 de functie van molenaarswoning over van het "Oud Molenhof". Woonhuis dwars op de straat georiënteerd en schuurstalvolume langs de straat. Het huis is volgens de literatuur opgetrokken circa 1730. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is echter geen bebouwing te zien, de houten molen is afgebeeld ter hoogte van de huidige woning. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1845) staat de bebouwing ongeveer met dezelfde configuratie zie huidig. Zowel woonhuis als landgebouw zijn sindsdien vergroot, vermoedelijk op het einde van de 19de eeuw. Gebouwen met 19de-eeuws uitzicht, gegroepeerd rond een begraasd erf. Opgetrokken in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Woonhuis met opkamer aan de achterzijde en recentere uitbouw.


ID: 209319 | Bouwkundig element

Hoeve Mezelhof

Moubekestraat 106 (Zedelgem)
Kleine hoeve, fasegewijs tot stand gekomen, staat nog niet op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) beschreven als huis met boomgaard. Hierop is te zien dat een tweede woonhuis opgetrokken is op een achterliggend perceel. Circa 1928 volgt een uitbreiding van het eerste huis (aan straatzijde) met een volume parallel aan de straat. In 1943 tekent het kadaster enkele kleine (vermoedelijk oudere) wijzigingen aan beide woningen op. In 1953 is alles teruggebracht tot één geheel. Lage, rode en bruine verankerde baksteenbouw op L-vormige plattegrond onder zadeldaken (Vlaamse pannen). De vroegere indeling als tweewoonst is nog duidelijk afleesbaar. Oudste volume, dwars op de straat, met geïncorporeerde stalling.


ID: 209670 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Moubekestraat 45 (Zedelgem)
Beeldbepalende ligging op een hoogte met uitzicht op de vallei van de Potsdambeek en met bijkomende toegang via de Ossebilkstraat. Hoevegebouwen gelegen rond een zeer groot begraasd erf waarop enkele fruitbomen. De hoeve staat niet op de Ferrariskaart (1770-1778), maar gaat in kern zeker terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). De hoeve bestaat uit een woonhuis met aanleunende stalling ten noordwesten en een monumentale schuur met jaartal "1872" ten zuidwesten van het erf. Groot boerenhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met brede dakoverstek. Dubbelhuis van vijf traveeën in verankerde baksteen, witbeschilderde erfgevel boven een gepekte plint. Huidig uitzicht van rond 1850 maar eventueel met oudere kern. Aanleunende stalling onder zadeldak met lagere nok (Vlaamse pannen), witbeschilderd boven een gepekte plint.