Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

428 resultaten


ID: 200068 | Bouwkundig element

Directeurswoning gemeenteschool

Mariëndaalstraat 37, Peetersstraat 21-29 (Diest)
In 1882 opgetrokken gebouwencomplex dat bestond uit een aan de straat gelegen directeurswoning, twee daarop aansluitende eenlagige vleugels met klaslokalen waartussen een speelplaats en een vrijstaande vleugel.


ID: 78440 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Grintweg 16, 15B-C (Diksmuide)
Voormalige gemeenteschool gebouwd in de jaren 1920 naar ontwerp van architecten F. de Montigny en L. Somers (Antwerpen). Wederopbouw met inslag van de regionale baksteenarchitectuur. L-vormige plattegrond bestaande uit lage schoolvleugel van 9 traveeën en haaks daarop voormalige directeurswoning met hoogopgaande trapgevel.


ID: 78118 | Bouwkundig element

Stadsschool

Ijzerlaan 1, Schoolplein 5-6 (Diksmuide)
De vooroorlogse schoolgebouwen waren opgetrokken in een neoclassicistische baksteenarchitectuur met een uitgesproken rondboogornamentiek. Na de Eerste Wereldoorlog werd de stadsschool heropgebouwd in een verzorgde traditionele baksteenarchitectuur, dit in 1920-1926 naar ontwerp van architecten Lucien Coppé en E. Timmery.


ID: 78375 | Bouwkundig element

Jongensschool

Lekedorpstraat (Diksmuide)
Voormalige jongensschool van de jaren 1920. Klassengebouw loodrecht ingeplant op de straat. Korte gevels als tuitgevels op schouderstukken met aandaken en muurvlechtingen, aan de straatzijde vernieuwd parement.


ID: 78122 | Bouwkundig element

Station van de Buurtspoorwegen Diksmuide

Stationsstraat 2A (Diksmuide)
Stationsgebouw in 1923 heropgebouwd in een eclectische stijl met inslag van de regionale baksteenarchitectuur ter vervanging van het (slechts) gedeeltelijk verwoeste stationsgebouw van circa 1905. Beginstation voor de lijn nummer 107 (Diksmuide-Woumen-Merkem-Bikschote-Elverdinge-Ieper en Merkem-Oostvleteren-Poperinge) en de lijn nummer 132 (Diksmuide-Leke-Oostende), respectievelijk geopend in 1906 en 1907. Het eigenlijke tramspoor liep vanuit de tramstelplaatsen in de Lange Veldstraat met een bocht ten noorden van het station de Stationstraat in, richting De Breyne Peellaertstraat. L-vormig hoofdvolume van twee bouwlagen onder leien zadeldaken met ten noorden aansluitend rechthoekige toren met afgeschuinde hoeken onder leien tentdak.


ID: 205088 | Bouwkundig element

Verffabriek en directeurswoning

Grote Baan 24-26 (Drogenbos)
Verffabriek met neotraditioneel getint pand aan de straat, aanpalende eenvoudige bedrijfsgebouwen uit de jaren 1930 en achterin ruime villa met typische vormgeving uit het interbellum.


ID: 205112 | Bouwkundig element

Papierfabriek Catala N.V.

Grote Baan 302 (Drogenbos), Beemdstraat 1 (Sint-Pieters-Leeuw)
Papierfabriek voor de productie van papier, karton en golfkarton. De oorsprong van de fabriek klimt op tot 1792; neoclassicistische directeurswoning en watertoren.


ID: 2636 | Bouwkundig element

Klooster Sint-Norbertushuis

Kerkstraat 50 (Duffel)
Klooster van het Convent van Bethlehem, polyvalent complex gericht op gezondheidszorg en onderwijs.


ID: 47650 | Bouwkundig element

Villa

Korte Moeie 51 (Eeklo)
Villa in cottagestijl, volgens een herdenkingsteen in de hekpijler van 1921 naar ontwerp van architect S. Smitz. Vermoedelijk gebouwd in opdracht van Herni Duvieusart, directeur van de ernaast gelegen fabriek.


ID: 47943 | Bouwkundig element

Directeurswoning

Oostveldstraat 3 (Eeklo)
Voormalige woning van de geestelijke directeur van het Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist, gebouwd in 1926 door architect W.J. Poschen (Brussel) en aannemer Edouard Heene.