Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

154 resultaten


ID: 1026 | Bouwkundig element

Likeurstokerij F. Senden-Devel

Sint Pieter 20 (Lanaken)
Gebouwd in 1891 door Franz Hubert Senden, postmeester van Rekem.Breedhuis van het dubbelhuistype in eclectische stijl, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 134201 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Burgerhuis en distilleerderij met herenboerenpark

Kruiskensstraat 6 (Landen)
Distilleerderij en burgerhuis, heropbouw circa 1895 van een door brand verwoest hoevecomplex onder burgemeester Jean-Victor Falla. De voortuin is toegankelijk via een monumentaal toegangshek tussen geblokte natuurstenen pijlers. De gebouwen zijn vergezeld van een landschappelijk herenboerenpark, aangelegd vanaf circa 1880, bezaaid met beplantingsheuveltjes, 'fabriekjes' en een spectaculaire folly in de vorm van een toren.


ID: 47820 | Bouwkundig element

Hoeve Het Motteken

Mottekensstraat 12 (Lebbeke)
Omgracht semi-gesloten hoevecomplex met hoevegebouwen ingeplant op de voorste helft van het omgrachte erf. Het voormalige brouwershuis van 1905 is opgevat als een vrijstaand burgerhuis met voortuin en aan de achterkant aansluitende bedrijfsgebouwen: het oude vroegere boerenhuis, voormalige brouwerijgebouwen met rest van de aanvankelijke stokerij en brede dwarsschuur met aanpalende lagere L-vormige stalvleugel.


ID: 9123 | Bouwkundig element

Stadswoning met distilleerderij

Stationsstraat 32 (Lede)
Gebouw van vier traveeën en één bouwlaag onder platdak; entablement met tand- en kroonlijst en balustrade.


ID: 74268 | Bouwkundig element

Hoeve met stokerij Peerens hof

Langestraat 2 (Lierde)
Grote voorheen gesloten herenhoeve met opvallend silhouet, ingeplant aan driesprong met Dorpsstraat en Stuivenberg.


ID: 33664 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ter Walle

Ter Wal 4 (Lievegem)
Domein Ter Walle gaat terug op een site met walgracht en omvat een 18de-/19de-eeuws landhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën, In kern opklimmend tot de 16de eeuw of begin 17de eeuw. Tegen de zuidwestelijke walgracht, vroegere jeneverstokerij opgericht in 1831, na verkoop in 1837 gewijzigd tot paardenstal voor luxepaarden. In het bijbehorende park staan enkele door hun omvang merkwaardige bomen.


ID: 47445 | Bouwkundig element

Hoevecomplex

Singel 19, 23-24 (Lille)
U-vormig ingeplant hoevecomplex met binnenplaats, grenzend aan de noordzijde van het met kastanjebomen omgeven kerkhof van Gierle en opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 34239 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en Brouwerij de Fontein

Zeveneken-Dorp 80 (Lochristi)
Brouwerswoning: herenhuis in oorsprong minstens uit de eerste helft van de 19de eeuw. Rechts aan het woonhuis palende haakse annex met overzolderde doorrit, gebouwd circa 1900. Koetshuis met stal gebouwd circa 1880. Voormalig brouwerijgebouw, sinds 1922 vernisstokerijuit 1849. Omwille van veiligheidsvoorschriften achterin de tuin circa 1946-47 nieuw gebouwde vernisstokerij.


ID: 27832 | Bouwkundig element

Herenhoeve en stokerij

Berkenstraat 11, 11A-C (Maarkedal)
Aanleg rondom onregelmatige vierhoekige binnenplaats voornamelijk uit het tweede kwart van de 19de eeuw door vergroting van bestaande hoeve; in de tweede helft van de 19de eeuw geëvolueerd tot huidige volledig gesloten aanleg door vergroting van huis.


ID: 27959 | Bouwkundig element

Hoeve

De Spijker 2-4 (Maarkedal)
Semigesloten hoeve gelegen aan een straatbocht met markerende linde en kastanje. Huidige aanleg voornamelijk tot stand gekomen in het tweede en derde kwart van de 19de eeuw door uitbreiding en aanpassing van bestaande kleinere hoeve met losse bestanddelen. Vergrotingswerken gepaard met oprichting van stokerij.