Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

154 resultaten


ID: 56455 | Bouwkundig element

Distilleerderij Auguste Pede-Christiaens

Ooststraat 62 (Oostende)
Op het perceel van de distillerie staat begin 19de eeuw een pakhuis, eigendom van een Oostendse plafonneur. Na een verdeling van het geheel in drie woonhuizen, koopt Augustus Pede-Lauwereins, reder in Oostende, het middelste huis, samen met achtergelegen "plaats en gebouwen". De open ruimte wordt met uitzondering van een klein koertje volgebouwd met opslagplaatsen. In 1896 gaat het eigendom door deling over op August Jan Karel Pede-Christiaens, handelaar te Oostende, die op dit adres in de Ooststraat gaat wonen.


ID: 135209 | Landschappelijk geheel

Ettingebos

Balegem, Oosterzele, Scheldewindeke (Oosterzele)
Dit gebied situeert zich tussen Oosterzele en Scheldewindeke (Oosterzele) in het noorden en Balegem (Oosterzele) in het zuiden. Op het kasteelpark van Keiberg sluit het Ettingebos aan, dat in de vallei van de Ettingebeek gelegen is. Ten zuiden van het Ettingebos bevindt zich de stokerij ‘Van Damme’ en ten westen en zuiden daarvan liggen twee kouters met elk een windmolen.


ID: 135236 | Landschappelijk geheel

Betsbergebos, Gootbos en Ter Hulst

Landskouter, Moortsele, Oosterzele, Scheldewindeke (Oosterzele)
Het gebied wordt gekenmerkt door een golvend reliëf met zandige ruggen en meestal gesloten depressies met omhaagde weiden en talrijke percelen nat bos waaronder enkele bronbosjes. De landelijke bewoning is geconcentreerd in kleine gehuchten rondom het open kouterlandschap. De Betsberg is een tertiaire opduiking met een hoogte van 63 m en een ontginningssite van Balegemse steen. In het gebied komen enkele interessante gebouwen voor zoals het omwalde Hof ter Hulst, de korenwatermolen van Moortsele, de 18de-eeuwse jeneverstokerij Van de Velde en de kerken van Landskouter en Moortsele uit de 12de eeuw.


ID: 36692 | Bouwkundig element

't Burgermeestershof

Broek 29 (Oosterzele)
In U-vorm opgestelde gebouwen rondom een rechthoekig gekasseid binnenerf met open zijde aan de straatkant, minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Dubbelhuis van twee bouwlagen onder schilddak uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Van de in 1899 opgerichte jeneverstokerij bleef een rechthoekig stooklokaal met schilddak en aanzet van een ronde schoorsteen bewaard.


ID: 36758 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve en landbouwstokerij Betsberg met omgeving

Geraardsbergse steenweg 31 (Oosterzele)
Landelijk bakstenen gebouwencomplex met losse bestanddelen omsloten door een bakstenen muur met verscheidene, onderling verbonden gekasseide binnenplaatsen. Ter breedte van de ondiepe voortuin van het woonhuis is de omheiningsmuur onderbroken door een ijzeren hek tussen ijzeren pijlers. Woonhuis van twee verdiepingen, in kern mogelijk uit de 17de eeuw. Oorspronkelijke hoeve- en stokerijgebouwen minstens uit de tweede helft van de 18de eeuw, wijzigingen uit de loop van de 19de eeuw. Het agrarisch karakter van de omgeving van de hoeve bleef nagenoeg ongewijzigd sinds de 18de eeuw. De Platteweewegel is nog steeds in gebruik als onverharde voetweg.


ID: 36707 | Bouwkundig element

Landbouwstokerij Van Damme

Issegem 2 (Oosterzele)
De stokerij maakt deel uit van een groot hoevecomplex van het semigesloten type. Het agrarische bedrijf is gelegen in het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen binnen de oude landelijke wijk Issegem, ten noordoosten van het dorpscentrum van de deelgemeente Balegem. Landelijk complex dat in oorsprong waarschijnlijk opklimt tot de 18de eeuw met aanpassingen en uitbreiding van de gebouwen in de tweede helft van de 19de eeuw en eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 27064 | Bouwkundig element

Brouwerij

Broodstraat 24, Burgschelde 44 (Oudenaarde)
In 1846 oprichting van bierbrouwerij en azijnfabriek. Herenhuis bij brouwerij heropgebouwd onder leiding van R. Messiaen in 1921 na oorlogsschade; in 1951 nieuw gecementeerd. Lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen met rechthoekige vensters, deur en poort naar de achterliggende brouwerij en voorzien van neoclassicistische geveldecoratie, kenmerkend voor de jaren 1920.


ID: 27436 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Doorn

Doorn 16 (Oudenaarde)
Mooie ten noordwesten van de Diepenbeek gelegen semigesloten vierkante hoeve met boerenwoning in kern wellicht opklimmend tot 1683-1687. Fraai ijzeren hek tussen bakstenen pijlers dat leidt naar het grotendeels gekasseid binnenerf met grasperk en begroeiing in het midden, op de vroegere mestvaalt. Verankerde baksteenbouw met tandlijst op gecementeerde plint onder pannenbedaking.


ID: 80361 | Bouwkundig element

Hoeve Het Hobos

Het Hobos 1 (Pelt)
In de 16de eeuw, vermeld als Hoogbos, naar de ligging op één der hoogste punten van de gemeente.


ID: 23648 | Bouwkundig element

Hoeve

Stationsdreef 185 (Roeselare)
In zijn huidige vorm toegankelijk via dreef van fruitbomen. Vrijstaand dubbelhuis van twee bouwlagen; onder leien schilddak, oorspronkelijk plat dak afgelijnd met balusters, omlopende houten kroonlijst op modillons. Achter de villa, aan noord- en zuidzijden twee oostwest-georiënteerde stallen.