Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

424 resultaten


ID: 79796 | Bouwkundig element

Hoeve Soryleen

Oude Pastoriestraat 2 (Brugge)
Hoeve van het langgeveltype, grondig verbouwd. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een gepekte plint. Vrijstaand nutsgebouw met gelijkaardige rondboogvormige muuropeningen.


ID: 77513 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rooigem

Rooigem 1-3 (Brugge)
De kasteelsite Rooigem bestaat uit een landhuis, neerhof en park gelegen binnen een grote omwalling. Landhuis in een sobere classicistische stijl uit het derde kwart van de 18de eeuw, maar met oudere, wellicht 17de-eeuwse kern. Het neerhof ligt in een U-vorm ten oosten van het kasteel, en omvat een bakstenen duiventil, vermoedelijk 18de-19de-eeuws. De hoofdingang aan de Rooigemdreef is toegankelijk via een korfboogbrug, gedateerd 1774. Monumentaal poortgebouw en woonhuis uit de 17de-18de eeuw. 19de-eeuwse oranjerie ten zuiden van het neerhof. Tuin en park, aangelegd in de 18de eeuw en grondig gewijzigd in de 19de eeuw, omvatten onder andere dreven, een moestuin, spiegelvijver, tuinpaviljoen en tuinbeelden.


ID: 77522 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Spijker

Spijkersdreef, Spijkerswegel 11-17 (Brugge)
Kasteeldomein met kasteel zogenaamd "De Spijker" met monumentale toegangsdreef, park, oude omwallingen, kasteel, koetshuis, ijskelder met grot en boerderij.


ID: 79725 | Bouwkundig element

Hoeve Rood Huis

Ter Bollestraat 8 (Brugge)
Toegankelijk via twee lange oprijlanen aan de Dudzeelse Steenweg en aan de Ter Bollestraat.  Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf.


ID: 78659 | Bouwkundig element

Sint-Christoffelhoeve

Dammesteenweg 1 (Damme)
Imposante hoeve opklimmend tot de 16de eeuw, gelegen in het historisch stadscentrum aan de brug over de Damse Vaart. De Sint-Christoffelhoeve is één van de weinige stadshoeves, gelegen binnen de 17de-eeuwse vestinggordel rond Damme. De hoeve stond eertijds in voor de bevoorrading van de bevolking bij langdurig beleg van de stad. Wellicht zogenaamd naar de Kleine Brugse Poort of de Kristoffelpoort, heropgebouwd in 1448 op de rechteroever van de Reie.


ID: 78721 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Bonempolder

Oude Damse Weg 1 (Damme)
Historische hoeve. Reeds bebouwing op de site weergegeven op kaart van Pieter Pourbus (1561-1571). Hoeve oorspronkelijk van het langgeveltype, thans met losstaande bestanddelen op deels verhard erf, toegankelijk via ijzeren hek tussen recente bakstenen pijlers. Boerenhuis, samen met aansluitende lagere stal- en schuurvleugel minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Deels witgekalkt boerenhuis met gepekte plint onder pannen zadeldak; twee opkamertraveeën. Geïncorporeerd duiventil; losstaand bakhuis-zomerkeuken.


ID: 78916 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Oostkerke

Spegelsweg 3 (Damme)
Het kasteel is de historische residentie van de Heren van Oostkerke, gekenmerkt door een opperhof-neerhofstructuur. De resten van de middeleeuwse neerhofgebouwen werden in de 20ste eeuw omgevormd tot een landhuis naar ontwerp van architect Luc Viérin. In het midden van de 20ste eeuw liet de familie van der Elst de omgeving van het kasteel omvormen tot een architecturale kasteeltuin naar ontwerp van de Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys (1904-1999).


ID: 78753 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zuiddijk 14A-B (Damme)
Historische hoeve met losstaande 17de -, 18de- en 19de-eeuwse bestanddelen langsheen de straat op oudere site. Losstaande hoevegebouwen omheen erf, grotendeels aangelegd als grasperk met gekasseide stoepen. Poel aan straatzijde. Verharde erfoprit. Boerenhuis is verankerde en witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint van een en anderhalve bouwlaag onder zadeldak Witgekalkte stal, losstaande schuur, losstaande duiventoren, moestuin en boomgaard.


ID: 54629 | Bouwkundig element

Hoeve De Grote Schamele Weecke

Lepelemstraat 42-44 (De Haan)
Oorspronkelijk omwalde hoeve aan de zuidkant toegankelijk via een lange, bochtige, geasfalteerde oprit en een betonnen brug met bakstenen balustrades geflankeerd door twee vierkante, witbeschilderde bakstenen pijlers. De walgracht met wilgen is grotendeels bewaard, boomgaard ten westen van het boerenhuis. Bekiezeld, gekasseid en begraasd erf, deels tot siertuin omgevormd met er omheen de losse bestanddelen, fasegewijs tot stand gekomen. Centraal op het erf staat een conisch hondenhok in witbeschilderde baksteen.


ID: 38533 | Bouwkundig element

Duiventoren en stallen van hoeve

Scheldehout 7 (De Pinte)
Gewitte bakstenen constructie met centrale vierkante toren met drie verdiepingen onder zadeldak geflankeerd door lagere stallen onder lessenaarsdak, mogelijk uit de 18de eeuw.