Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

424 resultaten


ID: 38538 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Welden

Weldendreef 1-3 (De Pinte)
Waterkasteel gelegen binnen een dubbele omwalling, ten noorden en ten zuiden afgezoomd door dreven en ter hoogte van het kasteel een noordelijke dreef als verbinding met de vroegere Oudenaardse Steenweg en zuidelijke dreef naar Pont-Zuid. Nieuwe hoofdtoegang in het westen, met axiale dreef vanaf de Kriekestraat met heropgebouwde rococopoort aan de straat en vierkante hekpijlers met siervaasbekroning aan de buitenwal en neerhof.


ID: 35349 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Gaverstraat 4 (Deinze)
Hoeve opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw, gelegen op groot erf. Boerenwoning met grijsgeschilderde gevel van zes traveeën en één bouwlaag onder pannendak. Links aangebouwde stal en duivenhok van twee bouwlagen onder zadeldak. Rechts nieuw gedeelte van woonhuis. Grote dwarsschuur met in het steile dak hoger opgetrokken inrijpoort. Oud bakhuis met witgeschilderde gevel afgewerkt met muurvlechtingen.


ID: 35599 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Vosselare en neerhof

Meirstraat 7, 13 (Deinze)
Kasteeldomein opklimmend tot midden 14de eeuw. Het landhuis werd verschillende malen heropgebouwd, door architect Louis Minard verbouwd in 1856 en 1873, maar in 1923-1924 volledig heropgebouwd onder Van Herrewege-De Wilde. Sober landhuis van drie bouwlagen onder mansardedak omgeven door . Op een eilandje in de vijver bevindt zich een bakstenen torengebouwtje in gotische stijl. Ten westen van het kasteeldomein neerhof met boerenwoning van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk naar ontwerp van Louis Minard.


ID: 38123 | Bouwkundig element

Hoeve Kapelanij of Klein Ooidonk

Ooidonkdreef 22-24 (Deinze)
Omgracht goed met ijzeren toegangshek aan betonnen pijlertjes. Verharde weg en boomgaard vooraan. Huidig gebouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak tussen zijaandaken met vlechtingen, minstens opklimmend tot de 17de eeuw, vermoedelijk in de loop van de 18de eeuw reeds verhoogd vooraan. Bakstenen dienstgebouwtjes met zeshoekig houten duiventorentje.


ID: 38122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ooidonk

Ooidonkdreef 7-11, 26 (Deinze)
Vanaf 1594 wederopbouw en gedeeltelijke nieuwbouw van het kasteel in renaissancestijl waarbij het ongeveer zijn huidige vorm kreeg: een harmonische vermenging van middeleeuwse feodale strengheid en beredeneerde vormschoonheid van de renaissance. Conciërgewoning gebouwd circa 1870 door architect Cl. Parent bij de nieuwe hoofdingang van het domein in de noordhoek. Park tussen de behouden dubbele omgrachting heraangelegd in het eerste kwart van de 19de eeuw bij het slopen van het neerhof en de axiale toegangspoort, bereikbaar via gekasseide dreef. Grote vijver met eilandjes in oosthoek en kanaal als verbinding van de omwalling met de Leie. In het park onder andere nog een ijskelder uit midden 19de eeuw, een druivenserre, een classicistisch tuinpaviljoen, een hovenierswoning en een oranjerie.


ID: 35134 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oossekouter 66 (Deinze)
Hoeve met losstaande bestanddelen rondom erf. Ten noordwesten, woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, vernieuwd in 1945). Okerkleurig geschilderde gevel.


ID: 38125 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Peperstraat 35 (Deinze)
Typisch boerenarbeidershuisje van vijf + drie (stal)traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met rechts zijaandak met vlechtingen, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 35313 | Bouwkundig element

Hoeve D'Ertbessembulken

Voordestraat 5 (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen met oude kern. Gelegen naast een vroegere buitenplaats. Ten oosten, huidig boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen).


ID: 35327 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Warandestraat 15 (Deinze)
Hoevegebouwen met oude kern, ingeplant in boomgaard met lange oprit. Ten oosten, boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak tussen vernieuwde zijtrapgevels. Ten westen, oude bakstenen duiventoren onder zadeldak tussen trapgeveltjes, vermoedelijk daterend uit de 16de eeuw; jongere stallen


ID: 35762 | Bouwkundig element

Kasteel Runenborg

D'Haenestraat 75 (Destelbergen)
Voormalige buitenplaats, ook wel zogenaamd "Kasteel Runenborg". Volgens de kaart van Ph. Vander Maelen in de eerste helft van de 19de eeuw een "maison de campagne" op een langwerpige, tweedelige omgrachte site (ten oosten van de vroegere Daenensbeek, heden de nieuwe Moerbeke) die in oorsprong waarschijnlijk verband houdt met de aanvankelijke hofstede "Ruynenburch".