Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

387 resultaten


ID: 85019 | Bouwkundig element

Grafkapel van de familie Pottelsberghe de la Potterie

Molenstraat (Wetteren)
Grafkapel opgetrokken circa 1870 in neogotische stijl door de familie van Pottelsberghe de la Potterie, bewoners van het gelijknamige verdwenen kasteel op Overschelde. Kapel op een vierkant grondplan, opgetrokken uit zandsteen, onder een zadeldak met leien.


ID: 85123 | Bouwkundig element

Kapel voor Maria, hulp der christenen

Wegvoeringstraat (Wetteren)
Kapel met ommegang en grafkapel van de familie Bracke – Van Geert. Vrijstaand gebouw, noord-zuid georiënteerd in een moderne neogotische stijl naar ontwerp van architect Prosper De Vuyst van 1939 en bekostigd door de familie Bracke – Van Geert.


ID: 71310 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Caesar Gezellestraat (Wevelgem)
Gemeentelijke begraafplaats, aan de straat afgezet door beukenhaag en arduinen muurtje. Laatste rustplaats van dichter C. Gezelle (Brugge, 1876 - Moorsele, 1939).


ID: 71679 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Dorpsplein 1 (Wevelgem)
Georiënteerd neogotisch bedehuis met basilicale opstand omgeven door struikgewas. De zuidelijke gevelwand wordt gemarkeerd door verscheidene oude grafstenen en -monumenten van het oude kerkhof. De westgevel van de zuidelijke beuk met grafsteen. Driebeukig bedehuis met bijna volledig ingebouwde westtoren. Schip van acht traveeën; zijbeuken met rechte sluiting; hoofdkoor met apsis. Baksteenbouw onder leien zadeldak. Plint van Atrechtse zandsteen.


ID: 70916 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hilarius

Grote Markt 1A (Wevelgem)
Niet-georiënteerde neoromaanse kerk van 1880-1882 naar ontwerp van P. Croquison, toren van 1907 naar ontwerp van J. Carette. Kerkgebouw deels omgeven door ijzeren hek, twee beukenbomen voor linkerzijbeuk. Tegen de kerkmuur enkele graftekens waaronder een 18de-eeuwse grafkruis. De plattegrond ontvouwt een driebeukige basilicale kruiskerk van zes traveeën, vierkante toren. Vlak afgesloten transept, zijbeuken met ronde sluiting en koor met vijfzijdige sluiting. Noordelijke, halfronde sacristie met naastgelegen Mariakapel.


ID: 71116 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Menenstraat (Wevelgem)
Ommuurde en omhaagde begraafplaats aangelegd volgens dambordpatroon met centraal de traditionele Calvarie. Ten noorden begrensd door de spoorweg. Aan de straat afgezet door smeedijzeren hek, doorbroken door een midden en twee zij-ingangen.


ID: 71475 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus en Sint-Christoffel

Sint-Maartensplein 10 (Wevelgem)
Georiënteerd bedehuis, centraal op het dorpsplein. Laatgotische hallenkerk uit het einde van de 15de of het begin van de 16de eeuw, opgetrokken ter vervanging van de Romaanse zaalkerk die gesloopt werd in de 15de eeuw.


ID: 77634 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Oud Dorp (Wichelen)
Deze begraafplaats omvat de voormalige ovale site van de oude parochiekerk met omringend kerkhof. Dicht bij de Schelde staat de grafkapel opgericht door de familie Van Herzele en opgetrokken tussen 1893 en 1895. De kapel werd ingeplant op de fundamenten van het koor van de oude kerk en bestaat uit twee delen: een Calvarie met grafplaat voor Theodoor van Herzele en langs de andere zijde het dodenhuisje van het kerkhof. Achter de Calvarie bevindt zich een monumentale trap met twaalf treden afdalend naar de Schelde toe en leidend naar de lager gelegen jongere uitbreiding van de begraafplaats. Ten noordoosten, oorspronkelijk buiten de kerkhofmuur, staat de hermetste zogenaamde Sint-Markoenbron.


ID: 1738 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Dendermondsesteenweg (Willebroek)
Op de begraafplaats van Willebroek bevinden zich de monumentale neoclassicistische grafkapel van de familie De Naeyer, het graf van architect J. Schaerlaken en een aantal kunstwerken van H. Van Beersel.


ID: 1830 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Mechelsesteenweg 129 (Willebroek)
Georiënteerde neogotische kerk met ouder koor omgeven door een omhaagd kerkhof. Zwaar beschadigd in 1914 werd de kerk in 1922 gereconstrueerd naar ontwerp van E. Careels.