Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

387 resultaten


ID: 304324 | Bouwkundig element

Begraafplaats 's-Gravenvoeren

Kerkhofstraat (Voeren)
Ommuurde begraafplaats gelegen ten noordwesten van het centrum van ’s Gravenvoeren. De begraafplaats werd opgericht in het interbellum na afschaffing van het kerkhof rond de kerk.


ID: 37840 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Kerkstraat 1 (Voeren)
Classicistische kerk met romaanse toren, gelegen op een met een boomgaard beplante heuvel even ten noorden van het dorpscentrum, en omringd door het ommuurde kerkhof.


ID: 37685 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus met restant van het kerkhof

Pley 12 (Voeren)
Classicistische pseudo-basilica, gebouwd 1782-1786, aansluitend bij de laat Rheno-mosaanse toren uit de 14de eeuw. Ten noorden van de kerk ligt het restant van het kerkhof. Tegen de kerk staan meerdere grafkruisen uit de 16de tot de 18de eeuw opgesteld.


ID: 37915 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters-Stoel

Sint-Pieterstraat 20 (Voeren)
Kleine zaalkerk, gebouwd midden 17de eeuw, ligt op een heuvel temidden van het ommuurde kerkhof, in een nog gave, landelijke omgeving.


ID: 88487 | Bouwkundig element

Klooster van de Liefdezusters van de Verrezen Zaligmaker

Kerkstraat 32 (Waasmunster)
Historische site van de abdij van Roosenberg. Architect B. Cnops maakte in 1841 plannen van de abdij voor bouwfase Roosenberg II, met inplanting van een nieuwe kapel. Vanaf 1977 klooster van de Liefdezusters van de Verrezen Zaligmaker. Van de historische abdijgebouwen bleven de kapel uit 1852 en een in de abdij geïntegreerd 17de-eeuws herenhuis bewaard. In de deels ommuurde kloostertuin zijn relicten bewaard van de abdij van Roosenberg II waaronder twee kleine kapellen, en een Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot.


ID: 88717 | Bouwkundig element

Kerkhof van Sombeke

Sombekedries (Waasmunster)
Kerkhof, opgericht na schenking in november 1888 aan de kerkfabriek door de familie De Brabander van een stuk land achter de kerk van Sombeke. Een gekasseid pad links opzij van de kerk leidt naar het hoger gelegen grotendeels omhaagde kerkhof met ijzeren toegangshek in de as van het koor. Een axiaal grindpad leidt naar het centraal staande hardstenen grafmonument van de familie De Brabander. Op het kerkhof ligt de kunstschilder Edmond Verstraeten begraven.


ID: 89938 | Bouwkundig element

Watermolen Amelgem- of Elverikmolen

Bosch 160 (Wemmel)
Landelijk gelegen watermolen in zijn huidig voorkomen 19de-eeuws, bestaande uit een oudere kern van drie traveeën aan de beekzijde, in 1835 uitgebreid tot het huidige volume.


ID: 306781 | Bouwkundig element

Calvarie met familiegraven

G. Van Campenhoutstraat (Wemmel)
Calvarie opgetrokken in 1929 in een combinatie van laat-neogotische elementen en art deco.


ID: 307069 | Bouwkundig element

Grafteken Deschuyffeleer

G. Van Campenhoutstraat (Wemmel)
Modernistisch hardstenen grafteken uit 1959 voor de politicus Jozef Schuyffeleer. Het is het enige funeraire ontwerp van beeldhouwer Oscar De Clerck.


ID: 41236 | Bouwkundig element

Decanale kerk Sint-Lambertus met kerkhof

Sint-Lambertusstraat 2 (Westerlo)
Ten oosten van het marktplein, excentrisch gelegen dekenale kerk met omliggend ommuurd kerkhof waarop grafmonumenten uit de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw en eenvoudige zerken voor oudstrijders. Ondanks lange bouwgeschiedenis en verschillend materiaalgebruik is de kerk een homogeen gotisch/neogotische, georiënteerde kruisbasiliek.